Linkuri accesibilitate

Donald Trump intenționează aparent să denunțe acordul nuclear cu Iranul


Președintele Donald Trump la ONU al 19 septembrie evocînd Iranul

Dacă Trump refuză să certifice faptul că Iranul își respecta obligațiile, atunci in termen de 60 de zile Congresul va trebui să decidă dacă să reimpună sancțiuni Teheranului.

La un dineu, ieri seara, cu militari si familiile acestora, Donald Trump a spus enigmatic că este poate „calmul dinaintea furtunii”. La ce s-ar putea referi sefului executivului american? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Nu se stie, nu a vrut sa explice, a spus „veti vedea”, dar nu putini observatori cred ca ar putea fi vorba despre decertificarea tratatul nuclear cu Iranul, semat de administratia Obama, ceea ce ar putea duce la anularea intelegerii.

Oficialitatea care a comunicat aceasta posibilitate-sub beneficiul anonimatului – a spus ca Trump va da la iveala strategia sa cu privire la Iran, care va fi mai ostila.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Administratia Trump este un critic al politicii Teheranului in Orientul Mijlociu. Procesul de decertificare – pina la termenul de 15 octombrie – presupune evaluarea administratiei dacă Iranul respectă sau nu cele convenite. Sursa oficiala arata ca Trump va raspunde negativ la aceasta intrebare, antrenînd o actiune in Congres.

Presedintele Statelor Unite considera ca Iranul nu respecta spiritul acordului, incurajind terorismul si exportind violenta, varsare de singe si haos in Orientul Mijlociu. Sprijinitorii acordului spun ca retragerea ar antrena o cursa a inarmarilor si tensiune in Orientul Mijlociu.

Criticii arată, pe de alta parte, ca Obama a facut prea mari concesii Iranului fara a obtine in schimb lichidarea programului nuclear al acestei tari. Autoritatile de la Teheran au spus de multe ori ca Iranul nu va viola primul prevederile acordului.

Dacă Trump refuză să certifice faptul ca Iranul își respecta obligațiile, atunci – in termen de 60 de zile – Congresul va trebui să decidă dacă să reimpună sancțiuni Iranului. Nu este clar cum va proceda Congresul.

In timp de republicanii si unii democrati s-au opus acordului in 2015, in prezent interesul pentru redeschiderea dosarului nuclear iranian este mic. Un diplomat european a spus ca Europa nu are interesul sa reviziteze aceasta chestiune, in conditiile in care acordul functioneaza. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron a declarat luna trecuta cu nu exista o alternativa la acordul nuclear.

O oficialitate iraniana a aratat ca renuntarea la acord va izola Statele Unite, pentru ca europenii vor continua sa il mentina in vigoare. Casa Alba planuieste un discurs la presedintelui pe aceasta tema la 12 octombrie, dar decizia nu e inca finala.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG