Linkuri accesibilitate

Administrația Biden ține Ucraina la o anumită distanță


Ucraina a fost în centrul campaniei fostului președinte Trump împotriva lui Joe Biden, a fost și motivul primului proces de „impeachment” împotriva lui Trump. Bătălii care au lăsat urme.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:56 0:00
Link direct

Ucraina s-a aflat în centrul disputelor electorale din Statele Unite, înainte de algerile de anul trecut, președintele de atunci, Donald Trump, acuzându-i fără dovezi, pe Joe Biden și pe fiul acestuia de jocuri de interese personale, în acea țară. Acum, ajuns președinte, Biden pune lupta cu corupția în centrul abordării sale față de Ucraina, așa cum a făcut-o și când era numarul doi la Casa Alba.

Observatorii politici apreciază că cele întâmplate înaintea scrutinului american au adăugat o notă de discomfort, în maniera în care administrația Biden se raportează la Kiev. Una dintre temele importante este conducta Nord Stream 2 care, dacă va intra în funcțiune, ar priva Ucraina de miliarde de dolari venituri pentru trazitul de gaz rusesc spre Europa.

Pînă acum, Joe Biden a stat de vorbă cu zeci de lideri dar deaocamdată cel puțin, Volodimr Zelensky, președintele Ucrainei, nu se numără printre ei. O fostă oficialitate americană a spus, sub beneficiul anonimatului, că există rațiuni specifice pentru răceala care se manifestă, în special percepția că de când se află Zelensky la putere, oligarhi pro-ruși ar fi câștigat teren în Ucraina. O altă oficialitate a reafirmat însă sprijinul ferm al Statelor Unite pentru suvernitatea, integritatea teritorială și aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei.

Surse ucraniene apropiate de președintele Zelensky susțin că acesta împărtășește dorința Americii vizând eradicarea corupției în țara sa. În timpul scandalului lansat de Trump, Zelensky a avut o atitudine prudentă, scoțând în evidență că nu este înțelept să fie blocat ajutorul pentru un aliat al Statelor Unite, confruntat cu un adversar comun, și anume Rusia.

Luna trecută, administrația Biden a oferit Ucrainei jumătate din ajutorul de 250 de milioane de dolari, alocat de Congres, restul depinzând de progrese realizate în lupta împotriva corupției.

XS
SM
MD
LG