Linkuri accesibilitate

Acuzații dure ale președintelui Iohannis la adresa guvernului


Premierul român Viorica Dăncilă în parlament
Premierul român Viorica Dăncilă în parlament

Prim-ministra Viorica Dăncilă s-a ascuns în spatele datelor statistice din care rezultă că salariul brut a crescut cu aproape 15%. Klaus Iohannis a atrat atenţia că „există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare”.

Președintele Klaus Iohannis i-a spus prim-ministrei Viorica Dăncilă că transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018.

Acuzații dure ale președintelui Iohannis la adresa guvernului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:58 0:00
Link direct

Prim-ministra României chemată în Parlament să spună unde sunt banii din creșterea economică record a țării pe 2017 a ținut să liniștească lucrurile și să explice că sunt bani suficienți pentru salarii și pensii, insistând că numărul locurilor de muncă a crescut, că oamenii au mai mulți bani în buzunar decât anul trecut, că deja anul acesta guvernul a atras peste 12 la sută din fondurile europene planificate.

Viorica Dăncilă a fost chemată în Parlament la ora primului-ministru pentru a da explicații despre haosul din economie creat de modificarea de la finele anului trecut a Codului Fiscal. Opoziția acuză guvernul că prin toate scamatoriile făcute în 2017 puterea de cumpărare a scăzut în luna ianuarie față de luna precedentă cu 150 de lei, adică aproape 35 de euro. Prim-vicepreședinta liberalilor, Raluca Turcan, a întrebat-o pe șefa guvernului, social-democata Viorica Dăncilă dacă știe cât costă pâinea, oăule, uleiul și carnea, iar apoi i-a prezentat bonuri de cumpărături similare explicând că în timpul primului guvern PSD-ALDE, adică în primele șase luni ale anului trecut cumpărăturile au costat 48 de lei, în perioada celui de-al doilea guvern PSD-ALDE, care a durat din vară până în ianuarie aceleași produse ajunseseră la 65 de lei, pentru ca acum ele să coste 86 de lei.

Înainte de ședința camerelor reunite ale Parlamentului, prim-ministra și ministra muncii au fost chemate la președintele Klaus Iohannis pentru o discuție despre mersul economiei și modul defectuos în care au fost mărite salariile...

Prim-ministra s-a ascuns în spatele datelor Institutului Național de Statistică din care rezultă că salariul brut a crescut cu aproape 15%. Toate procentele prezentate de Viorica Dăncilă sunt în favoarea guvernului, care, pe de altă parte, a avut într-adevăr cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană de 7%, iar Eurostat a constatat că România a înregistrat și cel mai mare avans al Produsului Intern Brut din Uniune în trimestrul al treilea (PIB a crescut în trimestrul al treilea din 2017 cu 8,8 la sută pe seria brută și cu 8,6 la sută pe seria ajustată sezonier, raportat la perioada similară din 2016). Creșterea este impresionantă, recunosc și politicienii din opoziție, dar nu se regăsește niciunde, fiindcă mare parte din această creștere s-a bazat pe mărirea permanent a consumului. Chiar un deputat din arcul de guvernământ, Varujan Vosganian, de la ALDE, a cerut alocarea mai multor fonduri pentru investiții.

Înainte de ședința camerelor reunite ale Parlamentului, prim-ministra și ministra muncii au fost chemate la președintele Klaus Iohannis pentru o discuție despre mersul economiei și modul defectuos în care au fost mărite salariile. După întâlnirea de la Cotroceni, șeful statului și-a prezentat opiniile în legătură cu aceste subiecte.

Președintele României a „atenționat” guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea bugetarilor arată că Legea se află „în contradicție cu principiile egalității și predictibilității”, în condițiile în care au fost făcute o serie de excepții de la caracterul „unitar” al legislației. Ministra Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dat o serie de detalii, precizând că grila salarială convenită anul trecut prin lege își va produce efectele până în 2022.

Președintele a cerut guvernului cu această ocazie să „evite caruselul modificărilor salariale și al impredictibilității”, făcând referire la schimbările succesive ale legii inițiale prin ordonanțe de urgență, pentru a da satisfacție diferitelor categorii. Klaus Iohannis i-a mai atras atenția prim-ministrei că pe fondul politicilor fiscale „imprudente” și „necorelate” cu economia „există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare”.

Prim-ministra a negat că discuțiile cu președintele s-au referit la aceste subiecte și a cerut desecretizarea stenogramelor, în vreme ce ministra muncii a declarant că subiectul despre salarii și economie deschis de Klaus Iohannis nu are legătură cu realitatea și că ar fi menit să acopere scandalul legat de protocolul secret cu SRI care a avut-o printre protagoniști și pe șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Nervozitatea celor două membre ale cabinetului în legătură cu declarația făcută publicității de Palatul Cotroceni vine probabil sub impulsul liderului informal al coaliției de guvernământ, Liviu Dragnea, care vede în comunicatul lui Iohannis o modalitate de a zgândări nemulțumirile sociale, inhibate pe moment de apropierea sărbătorilor pascale. Guvernul încearcă să-i momească însă pe bugetari cu plata salariilor înainte de Paște, ca și cum întreaga harababură s-ar putea rezolva doar cu această devansare a lefurilor.

XS
SM
MD
LG