Linkuri accesibilitate

Acordul bipartizan din Senat evită blocarea guvernului SUA


Clădirea Congresului, Washington
Clădirea Congresului, Washington

Europa Liberă vă propune un nou produs. Unul translatlantic. În fiecare luni, corespondentul nostru la Washington trece în revistă, scurt și la obiect, ce a fost cu adevărat important în ultima săptămână americană. Politică, economie, cultură și sport, direct de la sursă.

Sâmbătă, 30 septembrie, cu doar câteva ore înainte de o posibilă „închidere” a guvernului american, republicani și democrați din Senat au aprobat, cu o majoritate confortabilă, o rezoluție de continuare a finanțării pe o perioadă de 45 de zile, incluzând fonduri pentru ajutor în caz de dezastre, prelungirea programului federal de asigurare împotriva inundațiilor, dar fără să includă ajutor pentru Ucraina. Această evoluție din Senat a pus capăt dezbaterilor de săptămâni întregi din Camera Reprezentanților referitoare la finanțarea guvernului, care vineri seara părea că se îndreaptă către un blocaj. Se așteaptă ca Senatul să lucreze la un pachet de finanțare pentru Ucraina "într-un timp foarte scurt", fie ca proiect de lege separat, fie ca parte a unui pachet mai mare de finanțare pentru Ministerul Apărării. Mai mult, aici.

SUA reacționează la tensiunile în creștere din Serbia și Kosovo

NATO a anunțat vineri, 29 septembrie, că își va întări prezența de menținere a păcii în nordul Kosovo, în contextul escaladării tensiunilor cu Serbia. Statele Unite au cerut Serbiei să retragă forțele militare de la granița cu Kosovo după ce aproximativ 30 de sârbi înarmați au pătruns în satul Banjska din nordul Kosovo, declanșând confruntări armate ce au dus la moartea unui polițist din Kosovo și a trei dintre atacatori. Administrația Biden a calificat această evoluție ca fiind „foarte destabilizatoare” și a subliniat disponibilitatea Statelor Unite de a coopera cu aliații pentru a asigura resursele necesare misiunii NATO în regiune și a împiedica escaladarea conflictului. Mai mult, aici.

Greva muncitorilor auto: primul președinte între protestatari

Uniunea Lucrătorilor Auto a extins vineri, 29 septembrie, greva împotriva producătorilor auto, făcând ca 7.000 de lucrători să părăsească locurile de muncă în statele Illinois și Michigan pentru a obliga companiile să îmbunătățească ofertele făcute sindicatelor. A fost a doua oară când sindicatul a extins greva, care a început cu două săptămâni înainte la trei fabrici de asamblare. Președintele Uniunii, Shawn Fain, a spus că grevele au fost amplificate deoarece Ford și General Motors au refuzat să facă „progrese semnificative” în negocierile contractuale. Fostul președinte Donald Trump a călătorit în Michigan miercuri pentru a vorbi cu muncitorii auto de la o fabrică nesindicalizată. Această vizită a avut loc în urma celei efectuată de Joe Biden, care a devenit primul președinte care s-a alăturat vreodată unui pichet de protest. Mai mult, aici.

Elon Musk intră în dezbaterea privind imigrația

Miliardarul Elon Musk s-a implicat în dezbaterea despre imigrație în Statele Unite, vizitând vineri granița dintre Texas și Mexic pentru a se întâlni cu politicieni locali și forțele de ordine și afirmând că dorește să obțină o imagine „necenzurată" a situației. Într-un clip video postat pe platforma sa de socializare X, Musk a pledat pentru o „aprobare legală accelerată” ca parte a unui „sistem de imigrație legală foarte extins”, care să primească migranți „harnici și onești”, în timp ce ar interzice accesul celor care „încalcă legea”. Musk a subliniat că el este „extrem de pro-imigranți”, dar a spus că este esențial să se reglementeze atât imigrația legală, cât și fluxul imigranților ilegali, pentru a evita o prăbușire a serviciilor sociale. Mai mult, aici.

Concert U2 la Las Vegas, un spectacol inedit la Sphere

Un spectacol al trupei irlandeze U2 s-a transformat într-o experiență captivantă la Las Vegas. În cadrul lansării concertului „UV Achtung Baby" la noua locație high-tech, în formă de sferă, U2 a oferit un spectacol impresionant și inovator. Desfășurat vineri, 29 septembrie, concertul a avut loc în sfera uriașă, cu o acustică deosebită și efecte vizuale uluitoare, inclusiv imagini caleidoscopice, un drapel în flăcări și panorama orașului Las Vegas, oferind celor peste 18.000 de participanți o călătorie muzicală epică alături de U2. Mai mult, aici.

XS
SM
MD
LG