Linkuri accesibilitate

Un acord între majoritatea republicană și minoritatea democrată din Senat permite reluarea finanțării guvernului federal în Statele Unite


Democrații au învățat o lecție, că închiderea guvernului, cînd celălalt partid are practic monopolul puterii, nu e o idee cîștigătoare.

Finantarea guvernului american a fost reluată dupa aproape trei zile de intrerupere. Dar ce rezerva viitorul, in virtutea aranjamentului la care s-a ajuns? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Acordul la care au ajuns majoritatea republicana si minoritatea democrata din Senat prevede finantarea guvernului federal pina la 8 februarie, in virtutea unui angajament al liderului republican, Mitch McConnell ca se va ocupa de soarta asa numitilor „dreamers”, circa un milion de persoane care au intrat in Statele Unite ilegal, pe cînd erau copii si care incepind din luna martie riscă să fie deportați.

Care este situatia dupa acest acord? Majoritatea observatorilor politici considera ca perdantii sint, cel putin in momentul de fata, democratii. Chestiunea imigrantilor „dreamers” este obiectivul lor principal si, pe acest altar, democratii au provocat inchiderea guvernului. O procedura in Senat, ofera minoritatii posibilitatea de a o face.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct

Reactia republicanilor si administratiei Trump a fost sa spuna ca sint dispusi sa analizeze problema imigratiei, dar numai dupa ce guvernul federal va fi redeschis. Dupa ce ezitasera intr-o situatie similara cu citeva luni in urma, liderii democrati pareau decisi sa reziste pina vor obtine ce isi propusesera. Numai ca dupa inchiderea guvernului, un grup de senatori democrati, care candideaza in toamna in state unde Trump a cistigat, i-au spus liderului lor, Chuck Schumer ca este contraproductiv pentru partid sa continue sa tina guvernul inchis, mai ales dupa ce republicanii inundasera statele respective cu mesaje in care-i acuzau pe democrati ca sacrifica interesele cetatenilor americani, pentru a ajuta imigranti ilegali.

In ciuda argumentelor umanitare, strategia republicana dă rezultate, i-au spus ei lui Schumer. In aceste conditii, acesta a cedat, spre nemultumirea aripii de stinga a partidului, obtinind nu mai mult decit o relativ vaga promisiune din partea lui McConnell. Ce se poate intimpla acum?

Democratii au invatat o lectie pe care republicanii o stiau din anii precedenti, că inchiderea guvernului, cind celălalt partid are practic monopolul puterii, nu e o idee cistigatoare. Pe de alta parte, democratii, care inca pornesc favoriti la alegerile din toamnă sint acum dezbinati si slabiti.

Chiar daca McConnell isi tine cuvintul si demareaza dezbaterea cu privire la „dreamers” nu exista nici o garantie ca mult mai conservatoarea Camera a Reprezentantilor va proceda la fel sau ca presedintele Trump va aproba un compromis, care sa nu-i satisfaca promisiunile anti-imigratie, din campanie. Situatia este departe de a fi rezolvata, doar ca democratii au folosit de-acum fără succes principala arma din arsenal.

XS
SM
MD
LG