Linkuri accesibilitate

„Aceia care se află la guvernare ar dori să bulverseze într-un fel acest miting” (VIDEO)


Cele două proteste din Piaţa Marii Adunări Naţionale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00

Cele două proteste din Piaţa Marii Adunări Naţionale

Politilogul Mihai Cernencu comentează evenimentele de duminică de la Chișinău.

Valentina Ursu în dialog cu Mihai Cernencu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:58 0:00
Link direct

Opoziția moldoveană pro-europeană grupată în „Mișcarea de rezistență națională ACUM” s-a adunat la un miting antiguvernamental în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Tot acolo au început să vină inca de dimineață sustinatorii opoziției politice, dar și șoferii care vor ieftinirea benzinei, precum și simpatizanții primarului din Orhei Ilan Șor, care au spus că au venit să asiste la un concert. Tot în PMAN era cerut și un protest condus de activista Maia Laguta șefa organizației civice Salvgardare. Politilogul Mihai Cernencu comentează evenimentele de duminică din PMAN.

Europa Liberă: Ce credeți despre această luptă care se dă între putere și opoziție?

Mihai Cernencu
Mihai Cernencu

Mihai Cernencu: „Păi ar fi un lucru normal. Într-o societate, opoziția tot timpul trebuie să-și spună cuvântul, iar cei care sunt la guvernare trebuie să mai aplece urechile spre ei. Cu părere de rău, într-o democrație iluzorie opoziția îi legea, iar cei de la guvernare au totul. Asta este, de fapt, legea în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Ce credeți despre aceste mai multe acțiuni de protest organizate în aceeași zi, la aceeași oră în Piața Marii Adunări Naționale?

Mihai Cernencu: „De fapt, lucrul acesta s-a întâmplat și prin ‘89-’90, când Frontul Popular voia să facă pe Piața Marii Adunări Naționale o manifestație și atunci venise Interfrontul și ocupase. Bine, până la urmă s-a rezolvat. Exact același lucru îl avem și acum.”

Europa Liberă: De ce?

Mihai Cernencu: „De ce? Pentru că aceia care se află la guvernare ar dori să bulverseze într-un fel acest miting și să nu le ofere șansa și această tribună mare ca să-și expună punctul de vedere, pentru că noi știm care este meritul Partidului Șor aici. El este, de fapt, în serviciu; în serviciul public al guvernării. În loc să stea la închisoare și în loc să-și ispășească pedeapsa care i-a fost apreciată de către instanța judecătorească, el se plimbă prin Israel, prin Europa, fără nicio problemă. Având o justiție selectivă, noi vedem cum a fost atitudinea față de alt primar de Chișinău. Deci, asta este – pentru a bulversa. Și pe Maia Laguta o găsim în tabăra asta, pentru că ar fi putut să aștepte cu mitingul său o zi, două sau putea să-l facă ieri, nicio problemă, pentru că mitingul acesta a fost demult, demult anunțat. Din alt punct de vedere, noi știm că Guvernul a dat vreo nouă zile de vacanță ca să plece cât mai mult lume, ca să reușească guvernarea...”

Simpatizanții lui Șor au agresat-o pe corespondenta Europei Libere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Europa Liberă: Ar putea să eșueze mitingul?

Mihai Cernencu: „Sigur că ar putea, dar aici se cere răbdare din partea organizatorilor, pentru că în cazul acesta eu nu cred că Maia Laguta poate să adune un număr suficient de oameni. Da, ar putea să aducă Șor încoace pensionarii ăștia ai lui cu cardurile astea care vin pe la magazine, aceștia fac gălăgie mai multă.”

Europa Liberă: Dar ar fi suficiente voci ca să pericliteze o acțiune programată de mult?

Mihai Cernencu: „Da, sigur că da! Interferența opoziției și cu cei care sunt, că Șor nu este în opoziție, el este parte la guvernare, pentru că n-am văzut absolut nimic ca el să fie criticat sau n-am văzut nici socialiștii să fie parte a opoziției, sunt parte la guvernare, cu atât mai mult, că noi am văzut ce face și care este direcția actuală a acestui partid.”

Europa Liberă: Trec cu privirea pe rețelele de socializare și rețin că cineva scrie: „după ce au fost furate drepturile constituționale, astăzi se încearcă a fura libertatea de întrunire”.

Mihai Cernencu: „Asta este adevărat. Eu citeam în interviul dlui Plahotniuc: păi, dar ce? Iată fac mitinguri, nu este stat capturat, aveți drepturi, sunteți în siguranță. Vai de mine! Parcă asta este, dar să invalidezi alegerile, dar să adopți o lege antipopulară pentru ca să te perpetuezi la putere, oare nu este suficient ca să spui că este un stat capturat? Deci, alegeri care au fost recunoscute ca alegeri corecte, democratice și ele au fost invalidate. Oare asta nu este suficient?”

Europa Liberă: În acel interviu pentru Agenția IPN, dl Plahotniuc spunea că acest protest ar ascunde interese de partid.

Mihai Cernencu: „De parcă Partidul Democrat nu ascunde interese de partid. Deci nu este adevărat. Când este vorba de mitingul acestor oameni, adică ei sunt aderenții unui partid și au venit membrii unui partid. Păi stați, dragii mei, uitați-vă legea despre partidele politice. Orice cetățean al Republicii Moldova poate deveni membru al oricărui partid. Deci, ei sunt cetățeni, însă sunt tratați de către președintele partidului ca necetățeni. Dacă ar fi un miting al Partidului Democrat, interesant ar fi tot necetățeni?”

Europa Liberă: Reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au promis că oamenii legii vor interveni pentru a nu permite organizarea unor dezordini. Credeți că protestele pașnice se pot solda cu violență, ținând cont și de ceea ce s-a întâmplat peste Prut? E o lecție pe care ar fi trebuit s-o însușească și cei de la Chișinău. Ar însemna asta, dacă – Doamne ferește! – se ajunge la confruntare, că în Republica Moldova se încearcă uciderea libertății?

Mihai Cernencu: „Păi demult a fost ucisă libertatea, pentru că uitați-vă, dragii mei, oricine încearcă să-i critice pe cei de la guvernare, împotriva lor se începe linșajul; linșajul mediatic pe toate direcțiile, pe toate posturile de televiziune, fără niciun fel de menajamente. Deci, pe de altă parte, astăzi prin permisiunea mai multor manifestații în același loc s-au creat condiții pentru a face în așa fel ca să fie niște neînțelegeri, niște condiții precoce pentru a se certa și pentru a interveni poliția.

Protestatarii lui Ilan Şor aduşi organizat la Chişinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Și asta se ascunde în spatele acestor manifestații, pentru că cei de la primărie – și am văzut că cei cu Partidul Șor nici n-au avut o permisiune legală de la primărie, dar au venit acolo cu mititei, cu cârnăciori, cu frigărui, deci au venit să manifesteze. Pentru ce manifestează ei? Deci au fost create toate condițiile ca să fie neînțelegeri în Piață și să intervină poliția.”

Europa Liberă: Credeți că guvernarea acum se uită la ceea ce se întâmplă în inima Chișinăului?

Mihai Cernencu: „Da, eu cred că se uită cei care sunt responsabili de mai multe lucruri, ministrul de Interne...”

Europa Liberă: Dar spicherul, premierul, dl Plahotniuc...

Mihai Cernencu: „Dar nu cred eu că se uită; eu cred că lor le va transmite ce a fost acolo, înregistrare au să aibă...”

Europa Liberă: Un dialog între putere și opoziție este exclus?

Mihai Cernencu: „Eu nu zic că este absolut exclus, pentru că viziunile lor sunt diferite, dar asta nici pe departe nu trebuie să-i sperie pe cei de la guvernare, pentru că aceștia sunt tot cetățenii Republicii Moldova. Mare treabă dacă s-ar schimba puterea. Ați văzut în Armenia ce se întâmplă? Aseară a fost arestat fostul președinte al Armeniei, că a făcut foarte multe lucruri, inclusiv a tras în demonstranți. Deci, schimbarea la putere acolo prin venirea unei noi generații de politicieni, practic, va duce la schimbarea clasei politice din Armenia.”

Europa Liberă: Cei care protestează au fost învinuiți că vin cu revendicări politice și că protestele ar însemna revendicări sociale, și că într-un stat democratic doar în cadrul alegerilor se decide cine trebuie să vină la putere.

Mihai Cernencu: „Aiureli! De aceea este și opoziție politică. Ce înseamnă? Opoziția politică vine cu manifestații și cu cerințe politice.”

Europa Liberă: Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a spus că aceste revendicări care vin de la opoziția extraparlamentară nu ar avea temei, că invalidarea alegerilor sau nerecunoașterea alegerilor locale din Chișinău nu mai poate să aibă o altă întorsătură, a spus că, din moment ce reforma electorală în baza sistemului mixt a fost votată în Parlament deputații nu vor mai reveni la această lege. Atunci de ce să ceri în lista revendicărilor și aceste puncte să se regăsească?

Mihai Cernencu: „Eu lui Mihai Ghimpul i-aș aduce aminte cum striga că vom avea un procuror european în fața Procuraturii: „Votați-ne pe noi că noi vom face!” și până la urmă a ieșit un nimic din chestia asta. Deci, oamenii au dreptul să-și revendice acest drept, pentru că ei au votat și de aceea ei vor să fie auziți și vor să-și spună păsul, indiferent de faptul că vor rezolva sau nu vor rezolva problema, dar acest lucru este un lucru foarte important și este un drept al cetățeanului de a-și expune propria viziune, nu să-i spună lui Mihai Ghimpu ce să spună și ce să nu spună. El mai bine și-ar căuta de treabă cu partidul său, cât a fost în buzunarul știm noi al cui...”

Europa Liberă: Al cui?

Mihai Cernencu: „Păi, al cui? Al Partidului Democrat.”

Europa Liberă: El a zis că niciodată n-a fost în buzunarul nimănui.

Mihai Cernencu: „Ei, mare treabă! El a zis... De parcă noi nu știm cum a fost și ce s-a întâmplat. Deci, în momentul în care a zis că nu votează legea, în momentul acesta a fost arestat Chirtoacă și toți ceilalți și miniștrii lui din Guvern. De aceea, nu Mihai Ghimpu, el las’ să-și aibă grijă de partidul său, de aderenții lui sau de simpatizanții lui. Acesta-i alt partid politic pe acest spectru și asta-i viziunea lor și este treaba lor cum fac.”

Europa Liberă: Într-un interviu cu Europa Liberă și șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că din toamnă partidul pe care l-a condus, Partidul Socialiștilor, va ieși să protesteze. Cum vedeți Dvs. protestele opoziției parlamentare?

Mihai Cernencu: „Dar nu este opoziție, dna Ursu! Deci ai votat legea cu privire la alegeri, la schimbare, au fost votate mai multe lucruri care sunt contrare, de fapt, doctrinei lor și programului lor de guvernare, asta înseamnă că ești la guvernare. Vreau să vă spun că Partidul Democrat, prin vocea dlui Diacov, că a fost la Dvs. aici, a spus un lucru foarte clar ca bună ziua. A spus că Partidul Democrat este pro-Moldova, niciun fel de Unire, nimic. De fapt, este ceea ce spune și Dodon. Ceea ce înseamnă că se pregătește o platformă de apropiere. A rămas, spune Diacov, doar un singur lucru cu pro-Rusia și cu Uniunea Euroasiatică, dar, zice, rezolvăm noi și chestia asta.”

Europa Liberă: Dar ce scop ar urmări socialiștii să iasă în stradă?

Mihai Cernencu: „Socialiștii? Păi vin alegerile și ei trebuie să demonstreze, pentru că toată lumea a înțeles și vede că ei sunt, de fapt, parte a guvernării. Ei nu sunt la opoziție, dar vor prin acest lucru să consolideze sau cel puțin să le inspire aderenților lor și blocului serios și puternic pe care îl au ei, să le spună că ei sunt, de fapt, în opoziție, ceea ce nu este adevărat. Ei sunt parte a guvernării!”

XS
SM
MD
LG