Linkuri accesibilitate

Abuzuri sexuale în Biserica romano-catolică


Un pescăruș pe statuia Sfântului Apostol Petru, la Vatican
Un pescăruș pe statuia Sfântului Apostol Petru, la Vatican

Studiu prezentat la Sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici din Germania.

Preşedintele Conferinţei Episcopale din Germania, cardinalul Reinhard Marx, a cerut clerului catolic să dea dovadă de „curaj şi forţă” pentru a recîştiga încrederea enoriaşelor şi enoriaşilor. Într-o predică rostită la Fulda, unde are loc sesiunea de toamnă a Conferinţei Episcopilor Catolici, cardinalul s-a referit la un studiu privind abuzurile sexuale (aici sinteza studiului) comise de clerici care a fost lansat, oficial, în cursul zilei de marţi.

Deja în urmă cu două săptămîni, hebdomadarul „Die Zeit” a aflat, în mod neoficial, cîteva detalii din acest studiu care au şocat opinia publică. Astfel s-a aflat că în perioada 1946-2014 au fost identificaţi 3.677 de minori şi tineri abuzaţi sexual de către 1.670 de preoţi, diaconi şi călugări, ceea ce înseamnă 4,4 la sută din totalul corpului clerical catolic.

Cardinalul Reinhardt Marx, în timpul serviciului divin, la Fulda (Foto: TV/Domradio)
Cardinalul Reinhardt Marx, în timpul serviciului divin, la Fulda (Foto: TV/Domradio)

Studiul a fost realizat de o echipă de experţi, desemnaţi de către biserică. Faptul că experţii numiţi de către instituţia care urma să fie investigată a constituit de la bun început o problemă de credibilitate. O prelucrare obiectivă şi nepartinică a unor fapte poate fi realizată doar de persoane din afara instituţiei. S-a atras atenţia asupra riscului de bagatelizare sau ascundere a unor fapte. Asta pe bună dreptate.

Studiul ocoleşte răspunsurile concrete la întrebarea firească privitoare la identitatea făptaşilor. Se vorbeşte în general despre abuzuri, dar nici măcar nu se spune în care dintre cele 27 de dieceze (eparhii) au fost ele comise. De asemenea, nu este nominalizat nici măcar un singur episcop. În acelaşi timp, nu există nici o trimitere la abuzuri sexuale comise de călugăriţe. Accentul principal se pune pe bărbaţi şi victimele de sex masculin (peste 60%). Asta permite unor cercuri homofobe să diabolizeze homosexualitatea şi să tragă concluzii empirice false privind o legătură între celibat şi homosexualitate. În acest lanţ de argumente homofobe se ignoră faptul că diaconii catolici implicaţi în abuzuri nu sînt celibatari.

Biserica şi victimele abuzate

Erika Kestner a înfiinţat în urmă cu 16 ani organizaţia care-şi spune „Iniţiativa creştinelor şi creştinilor care au supravieţuit abuzurile”. Kestner care a fost profesoară de religie catolică a cules mărturiile unor victime, încercînd să le acorde asistenţă – nu numai spirituală. Ea mai administrează şi platforma, intitulată: „Căutarea lui Dumnezeu” („Gottes-Suche”) unde au fost documentate cazurile unor episcopi, arhiepiscopi şi cardinali care, în mod oficial, au demisionat „din motive de sănătate”, în realitate însă, din cauza unor abuzuri sexuale tăinuite. Kestner nu şi-a ascuns rezervele faţă de studiul Conferinţei Episcopale, declarînd radiodifuziunii publice germane:

Conferinţa Episcopilor catolici (Foto: TV/Domradio)
Conferinţa Episcopilor catolici (Foto: TV/Domradio)

„Dacă mă uit la victimele care mi-au scris în ultimele zile, studiul nu mai valorează nimic. Victimele nu mai au nicio speranţă că biserica se va apropia de ele. Unii afirmă în legătură cu acest studiu că sînt neliniştiţi şi mînioşi. Alţii spun: ‚Slavă Domnului’ că nu se vehiculează speculaţii şi, în sfîrşit, ni se arată măcar, într-un mod obiectiv, vîrful aisbergului.”

Coordonatorul echipei de experţi, Harald Dreßing, a precizat marţi, că abuzurile au pricinuit victimelor probleme în ceea ce priveşte o viaţă sexuală normală, mulţi suferă din cauza unor depresii.

Cardinalul Marx, care a anunţat că studiul a fost trimis şi Papei Francisc, a cerut iertare celor abuzaţi. El a subliniat autocritic faptul că şi el se face vinovat de „negare şi tăinuire”. Celor abuzaţi, a mai spus cardinalul, trebuie să li se facă dreptate.

Mai multe grupuri civice şi politicieni au cerut o intervenţie a organelor de justiţie şi pedepsirea vinovaţilor. Organizaţia „Masa pătrată” („Eckiger Tisch” a criticat (potrivit revistei „Der Spiegel”) studiul, calificîndu-l drept „prea superficial”. Numărul real al victimelor este cu mult mai mare decît cel „sugerat în acest studiu”, a spus un purtător de cuvînt al organizaţiei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG