Linkuri accesibilitate

Au fost aleşi şefii Autoritatăţii Naționale de Integritate. Când va începe această instituţie să fie funcţională?


Comisia Națională de Integritate a fost reformată în iunie 2016 în Autoritatea Națională de Integritate
Comisia Națională de Integritate a fost reformată în iunie 2016 în Autoritatea Națională de Integritate

Decizia este văzută de reprezentanții societății civile mai degrabă ca o realizare impusă guvernării de către partenerii externi.

Link direct


După un an de eforturi, Consiliul Național de Integritate a ales o nouă șefă a Autorității Naționale de Integritate, instituția care trebuie să verifice declarațiile de venit și interese ale demnitarilor. A fost aleasă Rodica Antoci, o juristă de 36 de ani, care a lucrat până acum la Ministerul Justiției, conducând Laboratorul de expertize judiciare criminale. Mai trebuie numită oficial prin decret de șeful statului şi selectaţi prin concurs inspectorii de integritate, dar când se va întâmpla, o să aibă mult de lucru: cât a fost tergiversată alegerea, veniturile și interesele demnitarilor n-au fost verificate de nimeni. ​

Declararea câștigătoarei concursului pentru funcția de președinte al Autorităţii Naționale de Integritate în persoana Rodicăi Antoci şi numirea în postul de vicepreședinte al acestei instituții pe Lilian Chişca este văzută de reprezentanții societății civile mai degrabă ca o realizare impusă guvernării de către partenerii externi.

Comisia Naționale de Integritate, despre care mulţi observatori au sugerat că se afla sub control politic, a fost reformată în iunie 2016 în Autoritatea Națională de Integritate. Pachetul de legi de integritate a fost votat la fel sub presiuni externe, iar reforma instituției a fost tergiversată, fiind invocate diverse motive. Iată de ce deznodământul în ceea ce privește desemnarea conducerii a fost întâmpinat cu puțin entuziasm.

Lilia Ioniță de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției afirmă că alegerea președintei ANI nu va face instituția funcțională, dar vor putea demara alte proceduri ce ţin de selectarea prin concurs a inspectorilor de integritate, cei care vor verifica nemijlocit declarațiile de venit, o procedură ce ar putea dura alte trei-patru luni. Despre câștigătoarea concursului, Lilia Ioniţă afirmă că este persoană nouă în domeniul de integritate. Urnirea carului din loc, experta îl pune pe seama condiționalităților UE pentru deblocarea celor 100 de milioane de euro asistenta macrofinanciară promise Republicii Moldova:

Lilia Ioniţă
Lilia Ioniţă

„E o condiționalitate care vine din partea Uniunii Europene ca acest cadru de integritate să fie pus în funcțiune şi eu cred că este un factor motivant pentru autoritățile noastre, pentru că noi vedem că în momentul în care apar aceste condiționalități din partea structurilor internaționale, europene, de fiecare dată se grăbesc totuși ca să facă ca lucrurile să meargă. Unicul impediment pe care îl văd eu acum că ar putea să-l facă autoritățile e să nu le dea resursele necesare pentru a capta acei inspectori de integritate în instituție”.

Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice spune că modul în care se vor mişca președintele şi vicepreședintele Autorităţii Naționale de Integritate va fi un test de integritate şi profesionalism şi va da o notă întregii reforme.

Ion Guzun
Ion Guzun

„Cel mai important este ca președintele să-i numească în funcție, ei să-şi înceapă activitatea cât de curând posibil, pentru ca să se poată să se verifice declarațiile depuse. Sper foarte mult ca să aibă un proces proactiv, mult mai rapid, în măsura în care să nu trenăm că aceste concursuri la nesfârșit până când, Doamne fereşte, să nu ajungem la concluzia că mai bine era autoritatea veche, cu procedurile vechi şi nu chiar eficiente”.

Experţii cu care am stat de vorbă sugerează noii conduceri ANI să înceapă verificarea declarațiilor de venit cu funcționarii ori magistrații cu probleme de integritate şi cu teancurile de declarații care nu au fost procesate în mai bine de un an cât timp instituția a fost paralizată.

Previous Next

XS
SM
MD
LG