Linkuri accesibilitate

Peisajul ziaristicii pe internet dominat de compilatorii de ştiri si de bloggeri

Un val de concedieri şi falimente a lovit industria ziarelor, mai ales în Statele Unite. Recesiunea economică şi concurenţa internetului au făcut ca unii să spună că ziarul tipărit este „specie pe cale de dispariţie”. Acum, însă „dinozarul” contra-atacă. Tot mai multe ziare care au şi pagini de web gratuite spun că îşi vor oferi „marfa” pe internet contra-cost.

Ca multe alte ziare, „Newport Daily News” oferă de câţiva ani o parte din conţinutul său pe internet, pe gratis. Lucrurile s-ar putea însă schimba. Luna aceasta, ziarul local din statul Rhode Island, pe coasta de est a Americii, a anunţat că va începe să ceară bani cititorilor paginii sale de internet.
Sheila Mullowney, editorul executiv al ziarului, spune că redacţia a ajuns la concluzia că pagina de internet este de vină pentru reducerea tirajului ziarului tipărit. Mai ales acum, cu criza economică, acest model de afacere nu mai este potrivit, spune Sheila Mullowney.

Newport Daily News” nu este un caz izolat. În ultimele luni, au ieşit cu totul din scenă ziare americane cu o istorie de un secol, de pildă „Rocky Mountain News” sau „Seattle-Post Intelligencer”.Alte cotidiane, ca „Los Angeles Times”, sunt în pragul falimentului. În industria ziarelor au rămas fără slujbe în ultimii ani mii de oameni.

Situaţia nu este mai bună nici dincoace de ocean. Aidan White, secretarul-general al Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor, a participat la o şedinţă de sindicatelor de la WAZ, un grup media german care are în proprietate multe ziare din Europa centrală şi de răsărit. După întâlnirea cu sindicaliştii, White ne-a spus că grupul WAZ a fost nevoit să-şi centralizeze producţia şi să reducă 300 de locuri de muncă în Germania pentru a face faţă pierderilor masive provocate de lipsa reclamei şi de scăderea tirajelor. Aidan White ne-a mai spus că situaţii asemănătoare pot fi întâlnite şi în ţările din Europa centrală şi de răsărit şi în Rusia.

Criza economică a agravat problemele presei tipărite. Dar semnalele negative existau dinainte, în primul rând din cauza ascensiunii internetului.
În prezent, cititorii au la îndemînă pe gratis aproape tot ce doresc. Ştirile electronice le sunt oferite inclusiv de ziarele care apar şi în formă tipărită. Iar companiile, când îşi plasează reclamele, preferă şi ele din ce în ce mai des internetul în locul variantei tipărite.

Altă ameninţare, venită din afara ziarelor, sunt site-urile specializate în ştiri, care nu au în spate o variantă tipărită. Sunt aşa-numiţii „news aggregators”, sau „compilatori de ştiri”. Site-uri ca Google News sau Newser.com nu scriu singure ştiri, ci doar le adună de prin ziare, de la radiouri şi televiziuni.
În opinia unora, tocmai aceste site-uri ar fi pericolul cel mai mare pentru meseria jurnalistică.

Aşa a spus într-o audiere pe tema viitorului jurnalisticii, în Senatul american, David Simon, un fost reporter şi producător de televiziune.David Simon a atras atenţia că deocamdată internetul nu oferă prea mult jurnalism adevărat şi prea multă informaţie „din primă mână”. Peisajul ziaristicii pe internet, a mai spus el, este dominat de compilatorii de ştiri şi de bloggeri, care culeg ştiri din presa serioasă şi nu adaugă mai nimic, în afară de comentarii, repetiţii şi un pic de „caimac” senzaţionalist. Această reţetă are însă succes, aşa că cititorii abandonează rapid sursele originale de ştiri, ziarele, a mai spus Simon, avertizînd că „parazitul îşi omoară încet, dar sigur, gazda”.

Unii magnaţi de presă cred că salvarea le-ar putea veni tocmai de la „parazit”. Rupert Murdoch a anunţat că toate ziarele din imperiul său mediatic, cel mai mare din lume, vor pune „sub cheie” o parte mai mare din conţinutul de pe internet, iar cine va vrea să citească mai mult, va trebui să plătească.
Intenţii asemănătoare au şi alte mari companii jurnalistice, de pildă „New York Times”. Întrebarea este dacă cititorii sunt chiar aşa de îndrăgostiţi de ziarele respective încât să fie dispuşi să plătească.

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Mondiale a Ziarelor, Larry Kilman, crede că da. Larry Kilman ne-a spus că jurnalismul de calitate este scump, şi că un studiu recent comandat de Asociaţia Ziarelor a constatat că o mare part din beneficiarii ziarelor sunt dispuşi să plătească pentru informaţie originală şi demnă de încredere.

O soluţie mai originală, care să împace internetul cu ziarul tipărit, a fost sugerată într-un interviu cu „Europa liberă” de Pat Kane, fondatorul unui ziar britanic de duminică. Dl. Kane ne-a spus că în viitor, ziarele ar putea „ieşi” în formă electronică în zilele lucrătoare, iar varianta tipărită ar fi publicată numai la sfârşitul săptămânii, când cititorii au mai mult timp să stea şi să răsfoiască ziarul, ca pe vremuri.
XS
SM
MD
LG