Linkuri accesibilitate

„Berlusconi răsturnat de Verdi”


Imagine din spectacolul cu Nabucco la Opera din Roma
Imagine din spectacolul cu Nabucco la Opera din Roma

Riccardo Muti:„dacă vom continua astfel, vom ucide cultura pe care este clădită istoria Italiei; iar patria noastră va fi într-adevăr «frumoasă și pierdută».”


Faptul că Silvio Berlusconi, premierul Italiei este, probabil, personalitatea politică cea mai destestată în Europe de către proprii concetățeni, nu este un secret pentru nimeni. Dar puțini își imaginau că, asemenea mișcărilor de revoltă din secolul al XIX-lea, proteste împotriva lui ar putea fi iscate de o... operă de Verdi. Victor Eskenasy vă oferă cîteva detalii:

Intr-adevăr și presa internațională s-a amuzat copios titrînd „Verdi l-a răsturnat pe Berlusconi” sau „Emoție la Opera din Roma”. Evenimentul evocat s-a petrecut la un spectacol de gală, la Opera din Roma, în martie, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la constituirea statului unitar italian, iar opera cîntată a fost Nabucco a lui Giuseppe Verdi, o operă cu rezonanță simbolică pentru italienii ce i-ar fi intonat melodia în 1861 pentru a se ralia.

Cultură și politică la Opera din Roma
Cultură și politică la Opera din Roma
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct


Berlusconi s-a aflat în sală la spectacolul dirijat de Riccardo Muti, astăzi o personalitate cu autoritate în lumea internațională a muzicii și culturii. De altfel, interviul dat de el cotidianului „Times”, împreună cu un clip video, au răspîndit pretutindeni gestul de afront suferit de premierul italian.

După relatarea lui Muti, „totul a început bine, cu o mare ovație din partea publicului. Apoi am început opera [care] s-a derulat cu bine. Dar atunci cînd am ajuns la faimosul [cor al sclavilor], Va Pensiero, am simțit imediat că atmosfera a devenit încordată în rîndurile publicului. [...] Pînă atunci domnise liniștea, dar în momentul în care oamenii au simțit că va demara Va Pensiero, tăcerea s-a umplut de o adevărată agitație. Se putea simți reacția viscerală a publicului la tînguirea sclavilor care cîntă «O, patria mea, atît de frumoasă și pierdută».

După Riccardo Muti, a fost o adevărată seară revoluționară, indusă și de discursul pronunțat în deschiderea ei de primarul Romei, Gianni Alemanno care condamnase reducerile bugetului acordat culturii de către guvern. O dată cu sfîrșitul corului s-au auzit, concomitent cu strigăte de „Bis”, altele de genul „Trăiască Italia” și „Trăiască Verdi”, lumea aruncînd în sală de la balconul cel mai înalt hîrtii cu mesaje patriotice.

Dirijorul Riccardo Mut adresîndu-se publicului
Dirijorul s-a întors către public spunînd între altele: „nu mai am 30 de ani și mi-am trăit viața; dar în calitate de italian care a străbătut mult lumea, îmi este rușine de ce se petrece în țara mea. Primesc deci cererea voastră de a bisa „Va Pensiero” și nu numai pentru bucuria patriotică pe care o resimt, dar și fiindcă dirijînd astă seară... mă gîndeam că dacă vom continua astfel, vom ucide cultura pe care este clădită istoria Italiei; iar într-un asemenea caz, patria noastră va fi într-adevăr «frumoasă și pierdută».



Și Muti conchidea în interviul său „In acea seară nu a fost doar o reprezentație cu Nabucco, ci în egală măsură o declarație a teatrului capitalei în fața oamenilor politici”. Povestea nu spune ce a resimțit Silvio Berlusconi în acea seară, dar presa italiană și internațională continuă să evoce mesajul ce i-a fost transmis.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG