Linkuri accesibilitate

La un an de la catastrofa ecologică din Golful Mexic


La 20 aprilie 2010, explozia de pe platforma marină „Deepwater Horizon” a eliberat în apele Golfului Mexic aproape 5 milioane de barili de ţiţei care au poluat coastele a patru state americane riverane.


La un an de la accidentul petrolier din Golful Mexic, oficialii locali spun că regiunea ameninţată de poluare şi declin economic a „renăscut”. O relatare din Lousiana a agenţiei Assciated Press este sintetizată de Mircea Ţicudean.

„Vă invităm să ne vizitaţi, să vă distraţi, să gustaţi din nou fructele de mare şi să vedeţi cu ochii proprii cea mai mare renaştere produsă vreodată”, a spus ieri guvernatorul statului Lousiana, Bobby Jindal, la o ceremonie închinată primei aniversări a unuia din cele mai grave accidente industriale din istoria Statelor Unite.

La 20 aprilie 2010, explozia de pe platforma marină „Deepwater Horizon” a ucis 11 muncitori, eliberând în apele Golfului Mexic aproape 5 milioane de barili de ţiţei care au poluat coastele a patru state americane riverane: Louisiana, Florida, Mississippi şi Alabama.

Relatând de la Grand Isle, una din insulele cele mai grav afectate de poluare, corespondentul AP scrie că peisajul de astăzi nu mai aminteşte aproape cu nimic catastrofa.
În urmă cu un an, televiziunile din lumea întreagă transmiteau imagini cu pelicani înecaţi în ţiţei, iar grupările ecologiste prevesteau moartea industriei pescuitului din Golful Mexic şi răspândirea petelor ucigaşe în Oceanul Atlantic, până pe coastele Marii Britanii.

Acum, scrie AP, deşi în unele locuri mai pot fi întâlnite ghemotoace de ţiţei solidificat, de consistenţa asfaltului, iar în adâncuri mai circulă cantităţi mari de petrol, experţii sunt de acord că din fericire temerile globale de anul trecut au fost exagerate. Edward Overton, ecolog şi profesor emerit la universitatea de stat din Louisiana, a spus AP că plouarea din Golful Mexic este infinit mai mică decât cea care a lovit statul nordic Alaska în 1989, în urma avariei petrolierului Exxon Valdez.

În statul Florida, care depinde mai mult decât altele de turism, guvernatorul Rick Scott s-a adresat ieri americanilor de pe plaja staţiunii Destin, lăudându-i curăţenia şi spunând că peştele e mai gustos ca oricând. Nu toţi locuitorii de pe litoral sunt însă la fel de optimişti. Mulţi se simt încă trădaţi de compania BP, de autorităţile americane şi chiar de presă. Craig Moore, proprietarul unei ambarcaţiuni din Long Beach, Mississippi, a spus AP că de îndată ce televiziunile au încetat să se mai ocupe de subiect, BP a dispărut şi ea din scenă, lăsându-i pe localnici să se descurce cum pot.

Preşedintele Barack Obama, pe care unii l-au criticat pentru reacţia prea lentă şi slabă la dezastru, a spus săptămâna aceasta că guvernul american va continua să tragă la răspundere gigantul petrolier britanic. BP a plătit până acum compensaţii în valoare de 5 miliarde de dolari şi a suferit la bursă pierderi de 70 de milioane de dolari în urma catastrofei. Dar ieri, chiar în ziua aniversării, concernul britanic a anunţat că a dat la rândul lui în judecată firme mai mici cu care a cooperat în Golful Mexic, acuzându-le că ele, care aveau în grijă siguranţa absolută a platformei marine, nu şi-au făcut datoria.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG