Linkuri accesibilitate

„Neutralitatea” tautologică


Comuniștii nu suflă o vorbă despre angajamentele nerespectate ale Rusiei de a-și retrage soldații și armamentul din regiunea separatistă.



Oricine și-a „clătit” ochii cu peisajele străinătății va constata la întoarcere că Republica Moldova se scufundă în sărăcie și depresie. De săptămâni bune din farmacii au dispărut o serie de medicamente de bază, cum ar fi insulina sau remediile împotriva artritei și a altor boli cronice – medicamente indispensabile unui număr foarte mare de pacienți. Nu se mai găsesc nici măcar în spitale. Se spune că este răzbunarea importatorilor la adresa guvernanților care au inițiat o campanie de strunire a prețurilor în farmacii. „Dacă ei ne vor tăia din venituri, vom provoca o criză artificială de medicamente și vom întoarce populația împotriva lor!” – aceasta pare să fie logica patronilor din branșă.

Un alt exemplu. De o saptămână prețul unui litru de bezină Premium 95 a urcat la 16 lei și 13 bani. Este aproape cât în Italia, unde același tip de benzină costă 1,5 Euro, în timp ce salariile sunt mai mari de vreo zece ori ca în Moldova. Cum să supraviețuiești în aceste condiții?

Guvernarea de la Chișinău poartă o luptă surdă cu clanurile mafiote care controlează economia și sabotează măsurile de reformă și disciplină financiară, inclusiv prin reprezentanții lor, mai mult sau mai puțin afișați, din actuala coaliție. Dar ce face opoziția politică, cea care se opune alegerii președintelui? Comuniștii își susțin reputația: caută pretexte pentru a menține Moldova într-o stare de provizorat politic și subdezvoltare, inventând false probleme.

O diversiune delirantă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct


Ultima dintre aceste gogorițe e proiectul de lege cu privire la „statutul de neutralitate permanentă” al Republicii Moldova. Nu contează că neutralitatea este deja stipulată în Constituție și că nu poate fi abrogată decât prin referendum național, nu contează că prezența trupelor rusești în Transnistria anulează, de fapt, statutul de neutralitate al Moldovei.

Dornici să comită o tautologie legislativă, comuniștii nu suflă o vorbă despre angajamentele nerespectate ale Rusiei de a-și retrage soldații și armamentul din regiunea separatistă. În schimb, sunt deranjați de colaborarea Moldovei cu NATO și acuză alianța de guvernământ că ar vrea să rezolve conflictul transnistrean pe cale armată, atacând Transnistria. Această intenție, potrivit lui Voronin, ar figura în noua Strategie de Securitate Națională. Mai prompt decât în alte dăți, Ministerul de Externe și al Integrării Europene a respins alegațiile comuniste, precizând că proiectul Strategiei a fost difuzat către deputați în ianuare 2011, după ce a fost discutat și de componența fostului parlament anul trecut.

PCRM nu a formulat observații concrete pe marginea documentului propus, în schimb delirează pe tema „planurilor militariste” ale Chișinăului. Comuniștii se conduc de principiul: „calomniază, calomniază, până la urmă ceva va rămâne”... în mintea alegătorilor. E mult mai ușor să fii ofensiv, oricât de absurde și isterice ți-ar fi acuzațiile, decât să te aperi, să explici, să prezinți asigurări că ești om normal și responsabil...

Voronin știe că proiectul său de lege despre neutralitate va fi respins în Parlament, dar agită problema pentru a răscoli sensibilitatea unei părți din electorat, în special a rusofonilor, împotriva orientării pro-occidentale a Republicii Moldova, promovată de actuala guvernare.

Nu e prima și nici ultima diversiune care a fost sau va mai fi lansată în campania pentru scrutinul din 5 iunie. Așa toxică și bolborosită, din această frământare va răsări chipul viitoarei Moldove. Însă nimeni nu știe cum va fi acest chip: înseninat de surâsul civilizației moderne, sau purtând hidoasa grimasă a trecutului, de care nu reușim să scăpăm.

© RFE/RL Inc. Reproducerea acestui material se poate face doar cu acordul scris al Europei Libere și/sau al autorului.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG