Linkuri accesibilitate

Iulian Ciocan: „Spectacolul Mihaelei Perciun e în fond o istorie tulburătoare despre viaţa noastră de zi cu zi şi despre viciile, care o otrăvesc de la o vreme încoace”.

Mitică-i omul nostru” - aşa se numeşte piesa scriitoarei Mihaela Perciun, în regia Alinei Lungu-Ţurcanu, care reprezintă drama unei familii de intelectuali, feciorul cărora este racolat de traficanţii de droguri. Nişte delicvenţi

înscenează răpirea băiatului, extorcând o sumă fabuloasă de bani. Pentru a salva viaţa copilului, părinţii apelează la personajul Mitică, angajatul unui minister de forţă. Este vorba mai mult despre o piesă educativă, care tratează problema drogurilor şi a corupţiei.

Am întrebat-o pe Mihaela Perciun, dacă această temă e una de actualitate, dat fiind faptul că ea a scris piesa acum 9 ani.

Mihaela Perciun: „Atât de actuală era în 2002 şi e foarte actuală şi în 2011. Şi mă tem că va fi actuală încă mulţi ani înainte.”

Europa Liberă: Chiar nu se striveşte acest flagel – corupţia?

Mihaela Perciun:
„E foarte greu. Nu ştiu. Trebuie mentalitatea schimbată din rădăcini. Poate să vină alte şi alte generaţii, reeducaţi alţi şi alţii. Doar atât.”

Europa Liberă: Actorii au jucat superb.

Mihaela Perciun: „Superb. Am văzut replici adecvate din partea publicului.”

Iată şi opiniile câtorva spectatori:

- „Este un spectacol foarte necesar astăzi, fiindcă narcomania este cel mai mare pericol. Nu atât corupţia, cu corupţia se vor isprăvi cumva. Dacă în Europa sunt un milion şi jumătate de narcomani, în Rusia sunt două milioane şi jumătate, trebuie studiată problema şi trebuie să se vorbească în aceeaşi măsură, ca şi de alte pericole pe care le avem astăzi – migraţia.”

- „Impresionant, dar trist. De ce trist? Pentru că e adevărul pe scenă, care este în viaţă.”

- „Eu nu ştiu dacă spectacolul ăsta ceva o să rezolve, fiindcă problema e adâncită. Şi ca să schimbi un sistem, probabil trebuie să anulezi tot ce a fost până acum şi să educi tineretul, şi să educi o altă societate.”

- „Din rădăcini corupţia nu-i curmată, asta e clar şi firesc. Sperăm ca să ajungă la conţiinţa publicului şi la toţi în societate acest mesaj.”

Europa Liberă: Cine e vinovat că există corupţie? Sistemul? Cel care dă? Cel care ia?

- „Sistemul. Oamenii, care sunt la putere. Se pot rezolva problemele numai în cazul în care guvernanţii o să fie foarte cinstiţi ei înşişi şi o să dea exemplu pentru societate şi pentru oameni. Fiindcă nimeni nu vrea să spună ceea ce e adevărat.”

Europa Liberă: Ce e adevărat?

- „E adevărat că există corupţie.”

Spectacolul a fost urmărit şi de premierul Vlad Filat.

Vlad Filat: „Din păcate, este o problemă actuală şi urmează să fie luate şi deciziile, reieşind din această situaţie.”

Printre cei prezenţi la spectacol şi scriitorul Iulian Ciocan.

Iulian Ciocan: „Spectacolul Mihaelei Perciun e în fond o istorie tulburătoare despre viaţa noastră de zi cu zi şi despre viciile, care o otrăvesc de la o vreme încoace. Mai exact, din zorii tranziţiei interminabile.”

Iulian Ciocan

„Mitica-i omul nostru”, spectacolul după piesa Mihaelei Perciun, laureată a premiului acordat de UNITEM, a fost montat cu sprijinul Centrului anticorupţie, al Ministerului de Interne şi al unor organizaţii neguvernamentale.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG