Linkuri accesibilitate

Sătenii din Bolțun fac cu ou și cu oțet personalul comunist al primăriei


„Ei numai vor postul ca să primească „zarplata”, să aibă pensie bună și atîta. O șezut opt ani primarul, dar nu s-o făcut absolut nimic.”


„Se voteaza persoana nu partidul, ca nu vin partidele sa faca la noi in sat regula, dar ramane persoana care o alege satul. Chiar si consilierii care sunt alesi de la partide, trebuie sa umble prin sat si sa spuna la lume ca sa voteze persoana, nu partidul.”

„Pentru ca omul daca e intelept cu lumea si noi suntem intelepti cu dansul. Omul de care noi avem placere tine cu lumea, nu ca burdanosul asta de la vale... Nu o facut nimic in satul acesta, nicio suse.”

„El daca isi ia scaunul, apoi el stie ce sa-si faca lui, da nu pentru mine.”

Vor postul ca să primească „zarplata”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct


Acestea sunt doar cateva raspunsuri pe care le-am primit de la oamenii din Boltun, raionul Nisporeni in dimineata acestei zile. I-am intalnit in fata alimentarei din centrul satului, locul in care satenii pun tara la cale. Am cautat sa aflu de la ei daca la alegerile locale din 5 iunie isi vor da votul pentru lider, echipa sau partid. Vazandu-ma inarmata cu microfonul, oamenii nu s-au sfiit sa faca cu ou si otet conducerea satului:

„In primaria noastra is toti comunisti, cand te duci toti tac, ca cind le sunt datori cineva.”

„In sumca nu mi-o pus nimeni si nu mi-o adus nimeni. Am muncit, am avut. Nu am muncit, nu am avut.”

„Ei numai vor postul ca sa primeasca „zarplata”, sa aiba pensie buna si atita. O sezut opt ani primarul, dar nu s-o facut absolut nimic.”

„Nici aista nu mi-o dat nimic, nici cel nou nu ne va da nimic.”

Unul dintre sateni imi spune ca este chiar unchiul primarului. Il intreb daca e multumit de nepotul sau?

„Taci din gura, eu iti spun drept – m-am dus la dinsul sa-mi faca bine cu 10 lei sa trimit la moara. O zis ca nu are de unde. Spune ca ai si Dumnezeu iti da sa ai. Ii drept ori nu?”

EL: Dar ce calitati ar trebui sa aiba un viitor primar?

„El trebuie sa ia masuri cu lumea din sat.”

„El e ca parintele satului. El e ca tata la tot satul, pentru ca el trebuie sa organizeze tot pentru om.”

„Sa fie un om care e bun la suflet si sa inteleaga oamenii si cand o fi vreun joc, o veselie in sat, sa iasa si sa spuna un cuvant. La noi de opt ani de zile nu a iesit o data primarul sa zica: Buna ziua satenilor, ce faceti?”

„Trebuie sa aiba grija de sat si de oameni. Omul s-o adresat, trebuie sa il ajute pe omul cela. De ce-i primar in sat?”

EL: Dar veti iesi la vot?

„Cum nu vom iesi? Pe care o sa am placere pe acela am sa-l votez. Nu de astia care nu fac nimic in sat.”

Satenii de la Boltun spun ca ar fi de acord ca fiecarui primar nou ales sa i se ofere un termen de incercare, de un an de zile, de exemplu, in care edilul sa demonstreze alegatorilor ca le merita votul. in caz contrar, spun oamenii, ar accepta sa fie chemati din nou la urna de vot.
Previous Next

XS
SM
MD
LG