Linkuri accesibilitate

19.04 - București: Demisia lui Ristea Priboi


Ascultînd Europa Liberă în anii ceaușimului
Ascultînd Europa Liberă în anii ceaușimului

Ristea Priboi: „renunţ din proprie iniţiativă, cu onoare şi demnitate, la funcţia de preşedinte al Comisiei speciale a Camerei deputaţilor şi Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SIE.”



19 aprilie 2001

Actualitatea.
(Moderator: Radu Călin Cristea).

Demisia lui Ristea Priboi.

Deputatul PDSR Ristea Priboi a demisionat din funcţia de preşedinte al comisiei de control a Serviciului de informaţii externe. „Doresc să precizez, din nou, cu toată claritatea şi fermitatea că nu am nimic în comun cu pretinsele acţiuni ce ar fi vizat postul de radio Europa Liberă şi angajaţii acestuia în anii 1980-1983, pentru simplul motiv că în acea perioadă aveam în răspundere cu totul alte obiective ale activităţii specifice SIE. Am lucrat în colectivul ce se ocupă de monitorizarea unor posturi de radio cu emisiuni în limba română doar în perioada 1988-1989 şi nu l-am avut şef pe colonelul Vasile Buhă.

În treacăt fie spus, am fost transferat temporar dintr-o unitate de elită SIE în colectivul respectiv drept pedeapsă pentru punerea în circulaţie, în circuitul intern, a unui anumit material. Îmi este foarte clar că toată această campanie împotriva mea reprezintă în esenţă o parte a unui joc politic intern pe care fără îndoială îl ştiu, cunoscând şi pe principalii lui scenarişti şi actori.

Dincolo însă de toate acestea, am in vedere interesul imens, legat de un obiectiv important al politicii externe a României, şi aşa cum şi în trecut, elementele ce m-au călăuzit au fost legate de interesele ţării, consider că îmi fac şi acum datoria, luând o anumită decizie. Sunt conştient că lunile următoare vor vi extrem de importante pentru coagularea unei decizii pozitive la summitul din anul 2002. Şi nu aş vrea ca ceea ce ar putea fi luat ca orgoliu sau interes personal, să constituie un obstacol pentru această decizie.

Sint aceste raţiuni, din dorinţa de a sluji interesul naţional şi eforturile în această direcţie ale unei echipe în care cred foarte mult, renunţ din proprie iniţiativă, cu onoare şi demnitate, la funcţia de preşedinte al comisiei speciale a Camerei deputaţilor şi Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii serviciului de informaţii externe [...]”

D-ul Priboi se dovedeşte un bun manipulator al informaţiilor poate datorită experienţei acumulate în cadrul DIE şi după 1989, SIE. [...] D-ul Priboi vorbeşte de monitorizarea posturilor de radio cu emisiuni în limba români, în acelaşi stil ingenuu adoptat de d-nii Merce şi Neacşu, pentru care fosta poliţie politică ar fi fost o instituţie aproape angelică. El lasă impresia nu numai că fosta poliţie politică servea intereselor democraţiei dar admitea chiar şi un fel de disidenţe. Ca şi d-nii Merce şi Neacşu, d-ul Priboi nu vede vreo frontieră, fie şi foarte volatilă, între comunism şi post comunism. [...]
În ultimă instanţă, cu această demisie, puterea arată că-şi leagă multe speranţe de summitul NATO de la Praga din 2002, ceea ce a determinat plecarea d-ului Priboi.
XS
SM
MD
LG