Linkuri accesibilitate

Importanța alegerilor locale - rezultatele vizitei la Paris


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat: „Prin descentralizare, autoritățile locale vor dispune de puteri depline, dar și de responsabilități pe măsură.”


Vlad Filat: „Vreau să spun că aceste alegeri sunt foarte importante. Puterea locală este, în egală măsură cu cea centrală, importantă pentru un stat, mai ales care doreşte să fie construit într-o manieră democratică. Eu, în calitate de prim-ministru îmi doresc ca în urma acestui scrutin să am parteneri, care cunosc ceea ce trebuie să facă în teritorii, pentru că de comun acord să lansăm proiecte, să implementăm proiecte în dezvoltarea Republicii Moldova şi în rezolvarea, din păcate, a celor foarte multe probleme, cu care se confruntă cetăţenii noştri.”

Europa Liberă: Se vor confrunta candidaţii? Se vor confrunta partidele, care au propus candidaţi? Se vor confrunta cei din Alianţă, puterea şi opoziţia? Cine se confruntă în acest scrutin?

Vlad Filat:
„Sigur, implicarea va fi din partea tuturor. Este şi firesc ca partidul să-şi susţină candidatul, este firesc ca liderul partidului să susţine candidaţii partidului. Eu însă îmi doresc ca această confruntare, cum aţi numit-o Dumneavoastră, să fie una civilizată şi care să ofere posibilitatea alegătorului să poată alege din oferte - oferta cea mai bună, dintre candidaţi - candidatul cel mai bun. Până la urmă cetăţeanul este cel care alege.”

Europa Liberă: Câtă putere are astăzi un primar? Şi ce poate rezolva?

Vlad Filat:
„Sigur, la ora actuală încă nu este dus până la bun sfârşit acel proces de descentralizare, care urmează să fie finalizat prin oferirea puterii depline autorităţilor locale, dar şi responsabilităţi depline pentru aceste autorităţi locale. Totodată vreau să vă spun că în Republica Moldova, în cadrul legislativ care există, avem primari de succes, care nu au mers să se tânguie în permanenţă că le lipseşte ceva. Au muncit, au identificat soluţii pentru problemele comunităţilor în care dânşii au fost aleşi să conducă. Sigur, avem şi situaţii mai triste. De aceea este absolut necesar, ca în urma acestor alegeri oamenii potriviţi să fie aleşi în funcţie, ca ulterior să poată conduce.”

Poziţia Franţei în reglementarea conflictului transnistrean este foarte importantă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:36 0:00
Link direct


Europa Liberă: Pentru Dumneavoastră ca premier, de ce este importantă descentralizarea puterii?

Vlad Filat: „Pentru că atunci lucrurile vor fi foarte clare, atât pentru putere, cât şi pentru cetăţean. Cu responsabilităţi clare.”

Europa Liberă: Ce nu e clar acum?

Vlad Filat:
„Acum sunt foarte multe dualităţi, dublări. Vedeţi, că în fiecare zi la Guvern vin oamenii să-şi găsească rezolvarea problemelor, care foarte des nu ţin de competenţa Guvernului. Deci, lucrurile urmează să fie clarificate sub acest aspect şi dincolo de aceste atribuţii către aceste autorităţi urmează să vină şi responsabilităţi.”

Europa Liberă: Acum prevalează pârghiile de influenţă a centrului asupra teritoriului?

Vlad Filat: „Nu aş vrea să spun că prevalează influenţa. Cu toată certitudinea fac această afirmaţie - în perioada în care ne aflăm la guvernare nu au existat situaţii, în care să impunem sau să exercităm presiuni asupra autorităţilor locale. Din contra, le-am oferit toată libertatea. Dar totodată spuneam la nivel de competenţe rămân un şir de atribuţii la puterea centrală, urmează să fie transmise către puterea locală, urmează să clarificăm, inclusiv la nivel de statut al celor care sunt aleşi la nivel local, pentru ca să aibă instrumentarul necesar ca să-şi îndeplinească programele şi promisiunile, pe care le fac faţă de oameni.”

Europa Liberă: Domnule Filat, credeţi că e sănătos, atunci când administraţia locală imediat trece de partea guvernării?

Vlad Filat: „Nu este vorba ca cineva să treacă de partea cuiva.”

Europa Liberă: Dar ca să rezolve o problemă, are nevoie de sprijin, de susţinere.

Vlad Filat: „Este necesar ca să fie respectată legea, în primul rând, la nivel de competenţe şi conlucrare şi este nevoie să existe o comunicare eficientă şi o conlucrare eficientă. Statul este guvernat prin intermediul instituţiilor sale, prin intermediul puterilor, fie ea legislativă, executivă, locală, justiţie, ş.a.m.d. Între aceste instituţii urmează a fi o comunicare eficientă şi conlucrare la nivel de rezolvare a anumitor obiective, care ele trebuie să fie comune. Nu separat privite autoritatea locală, sau cea centrală, Legislativul, ş.a.m.d. Deci, acestea necesită a fi un efort comun. Şi vreau să vă spun, că aceste bătălii politice, care sunt date pe parcursul campaniilor electorale, urmează a fi sfârşite a doua zi după alegeri, fiindcă a doua zi după alegeri trebuie să se revină la normalitate şi să se muncească pentru cei care au ales. Odată ce un primar, spre exemplu, a fost ales într-o localitate, acest primar după alegeri urmează să conducă cu toată comunitatea. Responsabilitatea ţine de administrarea întregii autorităţi locale.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi declarat cu mai multe ocazii, că în acest scrutin electoral fiecare partid îşi verifică puterile. Ce se întâmplă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, atunci când toate trei partide au candidaţi într-o localitate?

Vlad Filat: „Este şi normal ca partidele, chiar dacă fac parte dintr-o alianţă la guvernare, să-şi aibă candidaţii în alegerile locale. Noi suntem entităţi diferite, suntem şi diferiţi pe alocuri, ne leagă acest scop comun de a asigura o guvernare bună a Republicii Moldova. Cel puţin pentru perioada acestui ciclu parlamentar. Acum ceea ce ţine de campania propriu-zisă. Aici urmează să vorbească colegii din Alianţă. Noi am demonstrat modul cum ne comportăm în alegeri, după alegeri. Şi de această dată noi vom avea o campanie pozitivă, în cadrul căreia vom promova programele noastre pentru localităţi, candidaţii noştri, chiar dacă, spre exemplu, pe mine dincolo că mă deranjează, deja începe să mă doară această campanie foarte bine orchestrată.”

Europa Liberă: De către cine?

Vlad Filat: „Haideţi, că urechiuşele se văd de către cine. Avem noi un personaj aici, în Republica Moldova, care înceară să transpună metodele, pe care le-a utilizat în business, şi în politică. O să vorbim mai mult după alegeri. Eu nu aş vrea acum să facem anumite clarificări, să nu încurcăm această campanie electorală, care rezultat final urmează să ducă la alegerea celor mai buni în fruntea localităţilor din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Aţi spus că veţi merge din casă în casă, din cartier în cartier cu reprezentantul PLDM pentru Primăria Chişinău.

Vlad Filat: „Nu doar pentru candidatul la funcţia de primar general, dar şi pentru colegii, care candidează pentru funcţia de consilier. Să nu uităm că consiliul municipal este cel, care ia decizii în ultimă instanţă, depinde foarte mult de calitatea acestui consiliu şi de oamenii care se vor regăsi în activitatea consiliului. De aceea eu voi fi în această campanie alături de colegii mei, aşa cum au fost ei alături de mine atunci când am candidat pentru Parlament. Cred că este un lucru corect şi mă aştept ca şi ceilalţi colegi din celelalte partide îşi vor sprijini colegii, pe care i-au înaintat în această confruntare, cum i-aţi spus, de fapt în această bătălie politică, în sens pozitiv spun, pentru că suntem o echipă. Sigur că unii mai cedează, unii încearcă să-şi regăsească locul, dar este dreptul fiecăruia. În mare parte, noi ne-am propus obiective, pe care le-am realizat până în prezent. Ce mai avem ca şi restanţă, urmează să îndeplinim în viitorul cel mai apropiat. Dar şi obiectivele pe care ni le-am propus, noi suntem foarte şi foarte hotărâţi şi motivaţi în acelaşi rând să le atingem.”

Europa Liberă: De ce aţi insistat pe parcursul celor doi ani de când sunteţi în fruntea Executivului, să existe acest parteneriat, despre care se discută acum între Primăria municipiului Chişinău şi Guvern?

Vlad Filat:
„Eu am avut o relaţie foarte bună şi continui să am această relaţie cu colegii din administraţia locală. Acest lucru s-a datorat nu insistenţei mele, s-a datorat faptului că a existat acestă comunicare, au existat solicitări din partea colegilor din administraţia locală, fie de nivel doi, fie de nivel unu şi am fost în permanenţă foarte deschis în realizarea acestor parteneriate. Ceea ce ţine de muncipiul Chişinău, aici nu aş vrea să discut prea mult.”

Europa Liberă: Au fost nişte relaţii ostile?

Vlad Filat: „Nu cred că putem spune că au fost relaţii ostile. Nu aţi întâlnit situaţii, în care cei de la municipiu să fi avut probleme în relaţiile cu Guvernul. Din contra.”

Europa Liberă: Dar ei spun că n-au avut sprijin.

Vlad Filat: „Eu nu ştiu cine şi de ce sprijin a avut nevoie.”

Europa Liberă: Chiar actualul primar.

Vlad Filat: „Păi, primarul odată fiind ales, are datoria să aibă grijă de oamenii care l-au ales, dar nu în permanenţă să ceară să se aibă grijă de el. Ceea ce ţine de sprijin – nu-mi aduc aminte să fi fost solicitări, care să nu fi fost sprijinite.”

Europa Liberă: Dar nu regretaţi că poate nu a fost o iniţiativă a Dumneavoastră, totuşi?

Vlad Filat: „Noi am avut mai multe iniţiative, chiar şi în cadrul descentralizării. Noi nu separăm, că este de la Bălţi, sau este de la Cahul sau este de la Nisporeni, sau este de la Ungheni, sau este de la Chişinău. Dincontra, Chişinăul are o responsabilitate mult mai mare. Chişinăul, dincolo de faptul că este municipiu, este capitala. Asta înseamnă mult mai mult la capitolul responsabilitate.”

Europa Liberă: Dar spun că sunt nedreptăţiţi. Şi atunci, când a fost vorba de adoptarea bugetului pentru anul 2011.

Vlad Filat: „Aici aş recomanda, ca cei care fac aceste comentarii, să studieze un pic, începând de la principiile de formare a bugetului, în general. Şi doi – a modului în care sunt aceste transferuri de la bugetul de stat alocate către localităţi. Republica Moldova nu este doar municipiul Chişinău. Este totalitatea localităţilor noastre, localităţi unde nu există surse pentru ca să fie acumulate acele venituri pentru ca să se plătească cheltuielile elementare. Şi atunci această politică statală urmează să asigure, inclusiv şi prin prisma politicii bugetare, să asigure stabilitatea pentru toate localităţile, pentru toţi cetăţenii. Capitalele în general sunt furnizoare de venituri, nu sunt cei care primesc bani de la bugetul statului.”

Europa Liberă: Să înţelegem că alegerile preşedintelui au trecut pe planul doi?

Vlad Filat: „Nu cred că acest lucru putem să-l discutăm prin prisma poziţionării pe planul unu-doi. Rămâne problema nerezolvată, care urmează s-o rezolvăm, având la bază legalitate şi având la bază finalitate.”

Europa Liberă: Care e varianta, care poate fi identificată?

Vlad Filat: „Haideţi să aşteptăm decizia Curţii. Eu nu vreau să anticipez această decizie.”

Europa Liberă: Dar dacă Curtea spune că rămâne la latitudinea Parlamentului?

Vlad Filat:
„Până ca să spună Curtea, urmează să-şi expună punctul de vedere şi partenerii noştri internaţionali. Mă refer aici şi la Comisia de la Veneţia. Şi nu doar. Şi alţi parteneri de-ai noştri internaţionali. Pentru mine lucrul ăsta este principial, dar şi pentru Republica Moldova, având în vedere şi sprijinul de care beneficiem la ora actuală din partea partenerilor noştri externi. Dar totodată eu cred că noi urmează să continuăm să identificăm soluţii. Pentru a găsi voturile necesare pentru a fi ales preşedintele Republicii Moldova.”

Europa Liberă: De la domnul Lupu, liderul PD, preşedintele interimar, speakerul Parlamentului, am înţeles, că s-a pus cruce pe cele două voturi şi este imposibil de a le găsi.

Vlad Filat: „Niciodată nu trebuie să te grăbeşti să faci afirmaţii tari, pentru că poţi să şi le regreţi în timp. Eu nu aş pune punct apăsat în acest sens. Urmează să comunicăm, să discutăm şi să identificăm soluţii. Legale.”

Europa Liberă: O variantă ar fi că în caz dacă reprezentantul PCRM câştigă alegerile din Chişinău s-ar putea mai uşor de ales şeful statului?


Vlad Filat: „Eu nu admit un asemenea scenariu, pentru că reprezentantul comuniştilor nu are cum să câştige capitala Republicii Moldova, Chişinăul.”

Europa Liberă: Cu ce rezultate v-aţi întors de la Paris?


Vlad Filat: „Foaret bune.”

Europa Liberă: Ce loc a ocupat soluţionarea conflictului transnistrean în cadrul discuţiilor cu partenerii francezi?

Vlad Filat: „A fost pe agenda tuturor discuţiilor pe care le-am avut. Pentru noi această problemă este una prioritară şi aici am fost asiguraţi că vom avea sprijinul direct şi deplin. Republica Franceză este unul din pilonii construcţiei europene şi este un lider incontestabil, unul din principalii lideri mondiali. Poziţia Franţei, inclusiv şi în reglementarea conflictului transnistrean, este una foarte importantă.”

Europa Liberă: Mizaţi pe relaţia Franţei cu Moscova în soluţionarea acestei probleme?

Vlad Filat: „Mizăm pe implicarea Franţei, alături de Germania, alături de alţi parteneri – polonezi, suedezi ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar concret ce poate face Parisul, autorităţile franceze?

Vlad Filat: „Să fie împreună cu noi în solicitarea respectării drepturilor noastre şi în reglementarea cât mai grabnică a acestui conflict.”

Europa Liberă: Este adevărat că aţi putea să aveţi o întrevedere cu Igor Smirnov pe 15 mai?

Vlad Filat:
„Eu nu ştiu dacă există această posibilitate. Doar ştiu că pe data de 15 mai se va începe cupa premierului Republicii Moldova la hockey.”

Europa Liberă: La Tiraspol.

Vlad Filat: „La Tiraspol, fiindcă acolo este acel stadion. Dacă va fi înţelegerea respectivă realizată, aşa cum am mai fost la fotbal, mă voi deplasa. Şi dacă va fi posibilitate, vom avea o comunicare, de ce nu?”

Europa Liberă: Ce vreţi să discutaţi cu el? Ce trebuie să discutaţi?

Vlad Filat:
„Avem mai multe să discutăm. Dar discuţii serioase, principiale le vom discuta doar prin prisma reluării negocierilor formale, în cadrul formatului 5+2. La o eventuală întâlnire în cadrul acestui meci de hockey, spre exemplu, ar duce la continuarea discuţiilor care vizează anumite probleme pe care le-am vizat atunci – reconectarea telefoniei, transportul de mărfuri pe calea ferată, uşurarea circulaţiei cetăţenilor. Un şir de probleme, care vizează oamenii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Faptul că Igor Smirnov vorbeşte de bine despre Dumneavoastră, asta vă face imagine? Sau din contra?

Vlad Filat:
„Eu nu pot să comentez declaraţiile politicienilor. Şi ale celor de la Tiraspol în acelaşi context. Eu mi-am propus să contribui la reglementarea acestui conflict, care este una din cele mai mari probleme a Republicii Moldova. Cât ţine de imagine, este pe plan secund.”

Europa Liberă: Sunteţi încrezător că poate fi identificată o soluţie pentru criza transnistreană?

Vlad Filat:
„Eu sunt sigur.”

Europa Liberă: Începând de la statut? Oferirea statutului?

Vlad Filat: „Eu cred că noi trebuie să muncim şi să muncim mult, consecvent pentru a identifica soluţia şi pentru a rezolva această problemă.”
XS
SM
MD
LG