Linkuri accesibilitate

Deținătorii de patente își cer privilegiile din trecut


Conferința de presă a deținătorilor de patente
Conferința de presă a deținătorilor de patente

Vice-ministrul economiei şi comerţului Octavian Calmîc consideră exagerate şi anacronice pretenţiilor enunţate de patentari.


Se apropie alegerile locale şi „patentarii” ameninta din nou cu proteste. Un grup de detinatori de patente au spus astazi intr-o conferinta de presa, convocata de presedintele Asociatiei micului business, Eugen Roscovan, ca sunt sufocati mai ales de pretul mare al patentelor,controalele excesive si taxele mari pentru fondul social si cel al asigurarilor medicale. Dar responsabilii guvernamentali si parlamentari spun ca, de fapt, detinatorii de patente au revendicari exagerate si nu fac altceva decat sa santajeze din nou autoritatile in ajun de alegeri locale.

Guvernul interzisese în 2008 patentarilor mai multe activităţi economice, calculând că îi va putea convinge astfel pe deţinătorii acestui tip de autorizaţii să treacă la metode mai civilizate de antreprenoriat, dar sub presiunea protestelor care au durat câteva luni s-a văzut silit să facă concesii. Astfel, comerţul in baza acestor autorizatii a mai rămas in vigoare, în unele condiţii, pentru inca aproape zece ani, iar guvernul s-a mulţumit cu excluderea din circuit a doar unor activităţi şi ridicarea preţului pentru aceste autorizatii. Acum, patentarii se declară din nou hotărâţi să iasă în stradă. Pentru a-şi anunţa intenţia, mai mulţi actuali şi foşti deţinători de patentă au organizat astăzi o conferinţă de presă.

Eleonora Ţurcanu-Gherghelegiu din raionul Călăraşi a explicat astfel nemulţumirile colegilor pe care îi reprezintă: „Noi achităm impozite exagerate. Lunar trebuie să plătim de exemplu 364 de lei în fondul de asigurări sociale, adică ar trebui să avem un salariu de 10 mii de lei. Aş vrea să am aşa salariu, dar nu-l am.”

Revendicări care aduc a șantaj
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
Link direct


Olga Ciapchii, reprezentanta deţinătorilor de patentă din raionul Stefan Vodă: „Vreau să le spun domnilor guvernanţi să nu ne preseze. Să ne lase să activăm până în 2017 cum ne-au promis.”

Margareta Terzic, reprezentanta comercianţilor cu flori: „Vrem patenta înapoi. Că la fiecare două-trei săptămâni ne vin controale, ne amendează şi nu mai putem activa.”

Reducerea costului patentei, reintroducerea acestei forme de antreprenoriat pentru activităţi cum ar fi comerţul cu flori sau haine de mana a doua si anularea obligativitatii de a procura polita de asigurare medicală – sunt revendicări ce s-au mai putut desprinde din declaraţiile patentarilor.

Vice-ministrul economiei şi comerţului, Octavian Calmîc consideră însă exagerate şi anacronice pretenţiilor enunţate de grupul de patentari: „Istoria asta e depăşită deja. S-au făcut în 2008 nişte concesii şi compromisuri reciproce. Acuma ei vor să dea roata înapoi, ceea ce e de neînţeles. Impresia mea este că ei se lasă din nou folosiţi, manipulaţi. Ei vor să se întoarcă la statutul anterior, cu scutirea de toate plăţile – şi poliţa medicală ş.a.m.d. Mi se par exagerate aceste pretenţii. Statul trebuie să aibă cerinţe uniforme. De ce SRL-urile trebuie să facă toate plăţile sociale, da aceştia – nu?”

La rândul său Veaceslav Ioniţă, preşedintele comisiei parlamentare pentru buget şi finanţe, spune că tot ce ar putea propune statul patentarilor este un sistem simplificat de impozitare: „În piaţă nu se rezolvă problemele. Dacă ei chiar la modul serios vor să-şi rezolve problema, eu le-as sugera să meargă la Ministerul Finanţelor care elaborează acum politicile bugetar-fiscale pentru anul 2012 şi să ceară un sistem simplificat de impozitare a afacerilor mici.”

Analistul economic Vitalie Rapcea crede însă că autorităţile au parte de un „santaj” din partea deţinătorilor de patente, şantaj pe care ele însele l-au generat, prin lipsa de consecvenţă de care au dat dovadă în această problemă.

„Patenta în mod normal este o activitate pe care cineva o practică în mod individual, dar care nu are volumul necesar pentru a se transforma într-o întreprindere. Activităţi gen menajeră, sau meditaţii particulare date de profesori. La noi, din păcate, printre activităţile premise sunt unele care ridică mari semne de întrebare. De exemplu, o discotecă poate activa în baza acestei autorizaţii. Lista activităţilor trebuie redusă substanţial, dar nu văd nici o determinare din partea autorităţilor. Ceea ce mă face să cred că printre funcţionari sunt mulţi care utilizează această breşă din lege pentru a-şi face afaceri. Surprinde şi faptul că patentarii ridică aceste probleme mereu în ajun de campanii electorale - fie că vor să obţină nişte beneficii, fie că anticipează nişte intervenţii ale autorităţilor de a face lumină în această problemă. E clar că autorităţile o să cedeze ori de câte ori vor exista presiuni în prag de campanie”, este punctul de vedere al analistului economic Vitalie Rapcea.

Recent, printr-o aşa numită amnistie, legislativul le-a permis patentarilor să nu achite costul poliţei de asigurare medicală pentru anii în care aceştia nu le-au procurat, în pofida unei obligaţii legale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG