Linkuri accesibilitate

„Şcoala curajului” - proiect realizat de Hyde Park şi AI


Realizatorii proiectului reclamă cazuri frecvente de intimidare a elevilor de către profesori.


Activişti pentru respectarea drepturilor omului susţin că părinţii şi organizaţiile civice ar trebui să urmărească cu mai mare atenţie procesul educaţional în şcoli, asta pentru că în unele instituţii de învăţămînt elevii ar fi îngrădiţi în dreptul lor de-a se exprima liber. Este concluzia expusă azi în cadrul unei conferinţe de presă de către o asociaţie care a aplicat un proiect de monitorizare a drepturilor copilului în 18 şcoli din republică, şi care susţine că în unele instituţii copiii au fost intimidaţi după ce au vorbit despre ceea ce ei califică drept încălcare a drepturilor lor.

Proiectul care se numeşte „Şcoala curajului” realizat de asociaţia Hyde Park şi susţinut de Amnesty International şi-a propus să-i încurajeze pe elevi să spună dacă le sînt respectate drepturile în şcoală. După ce mai multe discuţii au fost postate pe internet, realizatorii proiectului reclamă cazuri frecvente de intimidare a copiilor de către profesori şi conducerea şcolilor, iar unele instituţii de învăţămînt chiar au şi închis uşile pentru realizatorii proiectului.

Ghenadie Brega, coordonatorul proiectului: „Discuţiile nevinovate, discuţiile în care copiii s-au exprimat, au stîrnit revoltă, nemulţumiri şi chiar anumite forme de persecuţie. Adică copiii sînt puşi la zid pentru ceea ce au spus. Tinerii vorbesc pe voci diferite despre acelaşi lucru. De exemplu: strîngerea fondurilor, a banilor, în şcoli. Se strîng pe diferite căi şi cel mai des în asta sînt implicaţi copiii. După asta mai sînt diferite taxe care nu au nicio justificare să fie achitate de către copii şi părinţi. Iar în momentul în care copiii se ridică şi spun că da noi am achitat pentru fondul şcolii imediat apare întrebarea de ce ai spus asta. ”

Copiii trebuie să devină cetățeni activi și nu conformiști ai societății
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:01 0:00
Link direct


Realizatorii cercetării se arată îngrijoraţi de situaţie şi deşi recunosc că mai degrabă ar fi vorba despre cazuri izolate decît despre un fenomen de proporţii atenţionează totuşi asupra acestui semnal îngrijorător cu consecinţe ce ar trebui să fie luate în serios de o societate care se vrea liberă.

Lilia Savciuc, coordonatorul proiectului Educaţie pentru drepturile omului în şcoli de la Amnesty International: „În situaţia în care copiii sînt pedepsiţi din şcoală pentru simplul fapt că au vorbit despre problemele lor deschis, despre faptele care după părerea lor constituie o încălcare a drepturilor lor distruge orice încredere a lor în aceste valori de echitate, dreptate. Şi aceste experienţe nefaste îi vor marca cred că pentru tot restul vieţii şi vor influenţa relaţiile lor cu colegii, cu părinţii, cu tot restul societăţii. ”

Ministerul Educaţiei nu neagă faptul că în şcoli ar mai avea loc aşa zise „excese”, cum le-a calificat viceministra Tatiana Potîng, referindu-se la situaţia descrisă de asociaţia Hyde Park şi Amnesty International.

Tatiana Potîng: „Noi nu excludem faptul că se comit asemenea excese încă, din păcate, în instituţiile de învăţămînt din Republica Moldova. Dar de nenumărate ori noi am emis ordine, circulare, dispoziţii, am avertizat prin toate mijloacele profesorii cu privire la comportamentul şi la atitudinea pe care trebuie să le demonstreze atunci cînd sînt în instituţiile de învăţămînt. Din păcate, aici am putea sesiza şi un alt subtext al acestei probleme, să nu se devieze cumva într-o altă extremă, cînd prin libertatea de exprimare sau prin libertatea de opinie să se înţeleagă dreptul de a insulta şi agresa verbal profesorii, pentru că trebuie să recunoaştem că sînt şi asemenea cazuri”.

Europa Liberă
a ţinut să afle de la elevi cît de liberi sînt să le vorbească profesorilor atunci cînd cred că li s-a încălcat un drept?

- „Eu cred că da dar ar fi mai bine ca profesorii despre asta să nu afle. Mai ales profesorii care ţie îţi predau, fiindcă după asta se uită cu alţi ochi. N-ar fi de dorit.”

- „Examene sau bacalaureat pe viitor poate să influenţeze mult. De aceea toţi ştiu că depind mult de profesori şi nu riscă. ”

- „Nu, mă simt destul de liberă în liceul meu. Cum, mă gîndesc înainte să spun şi nu spun verde-n ochi chiar.”

- „Totu-i posibil, dar dacă profesorul acesta-i director adjunct de-acuma n-o să-i mai faci nimic, dar dacă-i ceva mai simplu se poate... Am schimbat vreo trei profesori aşa cu clasa. ”

- „Nu tot timpul pentru că înţelegem că profesorul are altă părere, alte feluri de-a vedea puterea şi nu vrem să spunem ca să nu ne stricăm relaţiile. Uneori poate influenţa şi nota dacă vorbeşti.”

Descurajaţi să vorbească liber, puţin probabil copiii să devină cetăţeni activi ai societăţii în care trăiesc, avertizează psihologii, ci mai degrabă conformişti şi complici la încălcarea drepturilor lor şi ale altora.
Previous Next

XS
SM
MD
LG