Linkuri accesibilitate

Principiul meritocraţiei - deocamdată ignorat


Igor Boțan (ADEPT)
Igor Boțan (ADEPT)

Igor Boţan: „Ştim că şi la nivelul administraţiei locale în funcţiile publice sunt numiţi cei care sunt protejaţii partidelor politice.”


Igor Boţan:
„Din păcate în Republica Moldova cadrele sunt promovate de către structurile de partid, în baza unui algoritm. Este cazul Alianţei pentru Integrare Europeană şi în prezent vedem că acest fel de promovare provoacă tensiuni în cadrul Alianţei.”

Europa Liberă: După doi ani de guvernare, alegătorii, probabil, ar fi în drept deja să vadă concursuri pentru obţinerea acestor demnităţi. Candidaţii să participe la dezbateri preliminare în cadrul partidelor. Vedem cazul Serafim Urechean, înaintat la funcţia de preşedinte la Curtea de Conturi fără un concurs public.

Igor Boţan:
„Alianţa pentru Integrare Europeană nu face decât să profite de pe urma adoptării unei legi noi a funcţiei publice şi a serviciului public, în iulie 2008, când Partidul Comuniştilor a anulat legea precedentă. Cred că Alianţa pentru Integrare Europeană se prevalează de această situaţie nouă, care prevede în mod expres, că funcţionarii publici sunt angajaţi prin promovare, prin numire şi prin concurs. Dar articolul 28 al acestei legi spune foarte clar – concursul se organizează după ce sunt epuizate celelalte două forme de promovare. Adică, Partidul Comuniştilor şi-a pregătit legea pentru propria utilizare şi iată că Alianţa pentru Integrare Europeană nu face decât să profite de această situaţie. În schimb, Legea privind Curtea de Conturi prevede în mod expres că preşedintele acesteia şi membrii Curţii sunt angajaţi prin numire, adică în cazul cu Serafim Urechean chiar se respectă prevederile legii.”

Europa Liberă: Foarte bine că există o normă legală, dar de la liberali, de la democraţi se aşteaptă, probabil, un semnal către societate că încep să guverneze principiile şi valorile democratice. Adică, cei mai buni dintre cei mai buni să ajungă în piramida puterii.

Igor Boţan: „Mai mult decât atât – Legea privind funcţia publică şi serviciul public se referă în mod expres la principiul meritocraţiei, lucru care este deocamdată ignorat. În octombrie 2009, după ce a preluat puterea de la Partidul Comuniştilor, Alianţa pentru Integrare Europeană a făcut situaţia şi mai gravă în acest sens, modificând legea şi trecând la categoria de persoane desemnate politic viceminiştrii şi alţi funcţionari de înalt rang. Adică, Alianţa pentru Integrare Europeană a mers exact în direcţia inversă, celei aşteptate de către societate.”

Europa Liberă: Persoane din raioane, cu care am reuşit să stau de vorbă, mi se plângeau, că şi în raioane se merge pe retribuţii. Adică, sunt retribuiţi nişte oameni, care au reputaţia de a fi „ai noştri”, promovaţi pentru a păzi locul.

Igor Boţan:
„Ştim cu certitudine că şi la nivelul administraţiei publice locale în funcţiile publice sunt numiţi cei care sunt protejaţii partidelor politice. Există şi o explicaţie. La această etapă Alianţa pentru Integrare Europeană afirmă că în virtutea faptului că Partidul Comuniştilor recurge la boicoturi, este util şi este necesar să se debaraseze de oamenii Partidului Comuniştilor, întrucât statutul Partidului Comuniştilor prevede în mod expres, că membrii acestuia în funcţii publice sunt obligaţi să promoveze linia partidului. Să ne imaginăm o situaţie, pe care o vedem de-a lungul acestor doi ani. Partidul Comuniştilor recurge la boicoturi. Acum să ne imaginăm că oamenii, care sunt membri ai Partidului Comuniştilor primesc sfatul să boicoteze administraţia locală, să zicem, pentru că discutăm despre această administraţie. Aceşti membri de partid, potrivit statutului, au această obligaţie. Adică Alianţa pentru Integrare Europeană are şi această scuză pentru a elibera din funcţii funcţionarii, care sunt membri de partid, iar legea le permite să fie membri de partid, şi îi înlocuieşte cu oamenii proprii, pe care, din păcate, îi numeşte în baza algoritmului şi ne-am convins de acest lucru.”

Europa Liberă: Adică, spuneţi Dumneavoastră, starea de beligeranţă impune comportament de război, sau cum spuneau francezii - à la guerre comme à la guerre.

Igor Boţan:
„Să nu uităm că avem de fapt şi lucru care se vede – avem un război mic în Alianţă. Alianţă, care duce un război mai mare cu Partidul Comuniştilor de opoziţie. Şi atunci calculele la promovarea funcţionarilor sunt bazate mai mult pe interese de supravieţuire, de întărire a poziţiilor, decât de promovare a oamenilor pe criteriul meritocraţiei.”
XS
SM
MD
LG