Linkuri accesibilitate

WikiLeaks: SUA au finanțat opoziția siriană din 2006


Latakia - oraș în care au avut loc ciocniri între demonstranți și forțele guvernamentale

Depeșele americane publicate de „Washington Post" dăunează mișcării protestatare din Siria.


Noi depeşe diplomatice publicate pe site-ul de dezvăluiri WikiLeaks sugerează că Statele Unite ar fi finanţat în secret opoziţia faţă de preşedintele sirian Bashar al-Assad. Depeşele preluate într-un articol de „Washington Post” apar pe fundalul ciocnirilor violente care continuă în Siria între forţele guvernamentale şi opoziţie.

Proeminentul cotidian american, „Washington Post” scrie că Departamentul de Stat ar fi cheltuit aproximativ 6 milioane de dolari, începând cu anul 2006, pentru a finanţa în secret opoziţia siriană.

În mare parte, banii ar fi fost folosiţi pentru finanţarea postului prin satelit Barada TV care emite de la Londra. Televiziunea și-a început activitatea în 2009, iar recent şi-a extins emisia, acoperind protestele împotriva preşedintelui Bashar al-Assad izbucnite luna trecută.

Citând depeşe diplomatice publicate pe WikiLeaks, „Washington Post” scrie că primele fonduri fuseseră transferate opoziţiei siriene sub preşedintele George W. Bush, după ce Statele Unite au îngheţat relaţiile cu Siria în 2005. Finanţarea ar fi continuat şi sub preşedintele actual Barack Obama, în ciuda încercărilor depuse de administraţia sa să repare relaţia cu Damascul.

Dacă transferurile au loc astăzi, nu este clar. Departamentul de Stat a respins cererile ziarului de a comenta pe seama autenticităţii depeşelor secrete sau presupusei finanţări a postului Barada TV.

Un blogger sirian din Elveţia, Khalil Habash spune că banii americani nu au nici o legătură cu revolta de acum din Siria. Bloggerul spune că nu este surprins de ajutorul oferit de Statele Unite unei grupări anume din jurul Barada TV, care ar avea legături cu Frăţia Musulmană. Dar banii, spune Habash, au fost trimişi în mare parte în primii ani de la începerea finanţării în 2006. În afară de aceasta, pentru a răsturna un regim ca cel sirian nu-ţi ajung 6 milioane, mai ales că gruparea finanţată, aflată în afara Siriei, n-ar avea influenţă pe teren. În cuvintele bloggerului, în Siria are loc o revoltă populară departe de Frăţia Musulmană.

Cu toate acestea, Habash crede că articolul din „Washington Post” va face rău acestei mişcări populare siriene. Bloggerul spune că regimul sirian a încercat în permanenţă să descrie revolta drept opera unei conspiraţii străine. „Acum poate avea un nou argument pentru a discredita mişcarea siriană de protest”.

Într-o încercare de a aplana protestele, preşedintele Assad a promis săptămâna trecută să anuleze regimul de urgenţă care este în vigoare în Siria de aproape jumătate de secol.

Promisiunea sa nu a oprit, însă, acţiunile de protest şi nici ciocnirile violente. Activiştii locali pentru drepturile omului spun că forţele de securitate ar fi ucis la sfârşitul săptămânii trecute cel puţin 11 protestatari în două localităţi din centrul ţării. În total, peste 200 de oameni şi-ar fi pierdut viaţa de la izbucnirea demonstraţiilor antiguvernamentale cu aproximativ o lună în urmă.
XS
SM
MD
LG