Linkuri accesibilitate

Majorarea tarifelor la gaze şi energie: disputată, dar inevitabilă


Cât de justificate sunt majorările de tarife stabilite de ANRE? Reacţii ale experţilor.

Vineri spre sâmbătă noapte, după 17 ore de audieri și dezbateri, Agenția Națională de Reglementare în Energetică a majorat prețurile pentru electricitate și gaze. Cum era de așteptat, mulți experți, dar și mai mulți comentatori s-au întrebat: sunt justificate scumpirile? Azi dimineață, într-un interviu cu Europa Liberă, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, declara că majorarea cu aproape 35%, în medie, a tarifelor la energia electrică reflectă exclusiv deprecierea leului. Nu același lucru s-a întâmplat în cazul prețului la gaz, care a crescut cu „numai” 15,4 la sută. La începutul lunii, Dirk Buschle, vicedirector al Secretariatului Comunității Energetice Europene, explica într-un interviu cu Europa Liberă de ce prețurile stabilite de ANRE trebuie să reflecte costurile reale de procurare a energiei.

ANRE a ajustat tarifele la cursul valutar și la prețul de import. Toate pierderile sau devierile financiare nu au fost incluse în tariful la energia electrică, a explicat în interviul matinal al Europei Libere directorul ANRE, Sergiu Ciobanu. Dacă ar fi fost luate în calcul şi devierile financiare, atunci s-ar fi ajuns la cota de 119 la sută cerută de unul din furnizori, Gaz Natural Fenosa, a mai spus funcționarul:

„Metodologia tarifară spune clar că în ajustarea tarifelor se iau în calcul și o parte din devieri, dar dacă agenția mergea la includerea acestor devieri în tarif, aveam o presiune prea mare pentru consumator.”

Experții au opinii împărțite despre noile tarife la energia electrică. Unii consideră justificate majorările, alţii – exagerate, dar ambele tabere susțin că ajustarea tarifelor a fost inevitabilă.

Cât priveşte majorarea tarifului la gaze naturale, aceasta este contestată de majoritatea experţilor. Ei atrag atenţia că ANRE a acceptat majorarea de 15 la sută, în timp ce preţurile de achiziţie pe piaţa internaţională sunt în scădere. În noul tarif au fost incluse atât pierderile de gaze din sistemul de distribuţie, cât şi cele legate de sistemul de transport, ceea ce va costa consumatorii în jur de 500 - 600 de milioane de lei anual, susţine expertul Victor Parlicov, fost director ANRE.

Expertul susţine că determinant în această majorare a tarifului l-a avut amendamentul, pretins nejustificat, la Legea gazelor naturale adoptat anul trecut în parlament, la propunerea deputatului liberal-democrat de atunci Simion Furdui. Prin respectivul amendament tranzitul de gaze a fost scos sub incidența legii, iar tariful pentru transportul de gaze a fost majorat de 16 ori, deși în Moldova se tranzitează de 20 de ori mai mult gaz decât se consumă pe malul drept. În perioada adoptării respectivului amendament Victor Parlicov a atenţionat despre impactul negativ asupra consumatorilor finali. Directorul ANRE Sergiu Ciobanu a confirmat în interviul Europei Libere că impactul esenţial în majorarea tarifului la gaze îl are anume acest amendament.

Sergiu Ciobanu: „Asta este pe de o parte. Pe de altă parte, este și creșterea prețurilor de transport. Noi vara trecută am dat cel puțin două avize negative la acest proiect de amendament, dar din păcate legiuitorul a luat decizia pe care a luat-o. Așteptăm, poate și colegii noștri din Uniunea Europeană acum se vor expune şi vor recomanda Parlamentului să modifice înapoi acest amendament. Într-adevăr, un impact esențial l-a avut creșterea tarifului de transport. În cererea companiei era cam 600 lei, noi am decis și am mai hotărât să fie 300, adică practic în jumătate.”

Savanţii de la Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe spun că şi tarifele la energia electrică nu ar fi justificate. Într-un studiu realizat în ajunul deciziei luate de ANRE, savanții sugerau că tarifele la energia electrică ar fi trebuit să crească cu doar 3,8 la sută, luând în calcul atât deprecierea leului, cât şi un argument mai vechi al furnizorilor, lăsat în umbră de această dată, şi anume prețul mediu de procurare a gazelor naturale, care s-a micșorat. Dacă se ţine cont şi de alţi factori, cum ar fi costul de transport, atunci majorarea ar fi trebuit să nu depășească 17 la sută, dar nicidecum media de 35 la sută stabilită de ANRE. Secretarul științific la Institutul de Energetică, Ilie Timofte:

„Decizia a fost luată fără un studiu preliminar. Trebuia să fie mai întâi făcut audit energetic independent la toate întreprinderile. Folosindu-se de instabilitatea statală, a guvernului, a parlamentului agenții economici, mai ales cei din străinătate - Union Fenosa, şi-au atins scopul.”

Majorarea tarifelor la curent şi gaze va provoca un lanț de scumpiri, spun experţii. Or primele efecte deja se fac resimțite. Întreprinderea de panificație „Franzeluţa” a anunţat astăzi că ar putea majora preţurile, iar întreprinderea Apă Canal a cerut ANRE-ului să revadă tariful şi pentru apă, cerând o majorare de 40 la sută.

Previous Next

XS
SM
MD
LG