Linkuri accesibilitate

18.04 - Chișinău: Evgheni Primakov în vizită în Moldova


Evgheni Primakov cu Gavril Popov în 1989
Evgheni Primakov cu Gavril Popov în 1989

Scopul vizitei este de a sonda posibilităţile de apropiere a poziţiilor părţilor implicate în conflictul transnistrean.



18 aprilie 2001

Ora Moldovei.


Evgheni Primakov în vizită în Moldova.

Dan Ionescu: La Moscova se discută intens pe tema plănuitei fuziuni a celor două mari fracţiuni parlamentare – „Otecestvo – vsea Rosia”-„Patria-întreaga Rusie” şi „Edinstvo-Unitatea”. În calitate de lider al celei dintâi, fostul prim-ministru rus, Evgheni Primacov, a acordat un interviu publicaţiei „Moscovschii Komsomoleţ”, interviu apărut în ediţia ziarului din 18 aprilie, purtând titlul „Apărătorul patriei”, şi subtitlul „Eu nu sunt un căpitan de rangul doi”. Nu ştim dacă astăzi, odată ajuns la Chişinău, Primakov a uitat de grijile de acasă, dar ştim cu certitudine, că el a trebuit să-şi concentreze toată atenţia asupra chestiunii transnistrene, aşa cum veţi afla de la Lina Grîu.

Chiar a doua zi după revenirea de la Moscova a preşedintelui moldovean, la Chişinău a sosit pentru o vizită de lucru de două zile fostul premier rus, şeful comisiei de stat a Federaţiei Ruse pentru reglementarea conflictului transnistrean, Evgheni Primakov, însoţit de mai mulţi membri ai comisiei sale, precum şi oficiali din guvernul rus responsabili de apărare şi securitate.

Scopul acestei vizite, după cum a declarat oficialul rus la sosirea pe Aeroportul Chişinău, este de a sonda posibilităţile de apropiere a poziţiilor părţilor implicate în conflictul transnistrean. Pe parcursul zilei de astăzi Primakov a avut întrevederi cu Misiunea OSCE, precum şi cu oficiali de la Chişinău, inclusiv cu preşedintele Voronin şi speakerul Eugenia Ostapciuc, iar mîine urmează să se întâlnească cu autorităţile transnistrene.

Pe parcursul acestei vizite nu va fi semnat nici un document. Printre subiectele discutate astăzi a fost şi îndeplinirea prevederilor summitului Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa de la Istanbul.

La o conferinţă de presă, susţinută la sfârşitul acestei zile, Primakov a declarat, că Rusia nu intenţionează să-şi retragă trupele din Republica Moldova, până nu vor fi evacuate toate muniţiile depozitate în regiune: „Plecarea bruscă a Rusiei, retragerea nechibzuită a prezenţei militare din Tiraspol în condiţiile actuale, când în zonă sunt depozitate cantităţi considerabile de muniţii şi armament, ar fi contraproductivă şi ar contraveni intereselor tuturor părţilor.”

Întrebat dacă Rusia va respecta termenele de retragere de la Istanbul, Primakov a declarat, că mai devreme sau mai târziu, retragerea trupelor va avea loc, dar această retragere se va realiza „în condiţii şi termene care nu ar submina echilibrul şubred, care s-a instalat şi nu ar genera procese negative”. La întrebarea despre posibilitatea transformării grupului operativ de trupe ruse în baze militare pe teritoriul Republicii Moldova, Evgheni Primakov a dat sigurări, că acest lucru nu se va întâmpla, precizând că nu poate fi vorba despre crearea unui poligon de ieşire militară a Rusiei spre Europa.

Evgheni Primakov: „Este ridicol să se vorbească despre un poligon militar atunci când se pune problema menţinerii într-o formă sau alta a 1 500 de persoane, fără tehnică grea în regiune.”

De menţionat, că în prezent grupul operativ de trupe ruse, dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova numără 2 700 de militari ruşi. Mai mulţi analişti politici consideră, că interesul viu, manifestat de Federaţia Rusă în ultimul timp pentru soluţionarea conflictului transnistrean are ca scop final menţinerea prezenţei armate ruse pe teritoriul Republicii Moldova prin acordarea grupului operativ a unui statut legal. În felul acesta Federaţia Rusă încearcă să evite îndeplinirea angajamentelor semnate la Istanbul. În conformitate cu Tratatul adaptat FACE, semnat la Istanbul în aceeaşi perioadă cu Declaraţia politică, un stat semnatar îşi poate menţine trupele pe teritoriul altui stat semnatar doar cu acceptul acestuia, sau cu mandatul OSCE sau al altei organizaţii internaţionale.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat acum două zile la Moscova, că Rusia este gata să-şi asume rolul de garant pentru îndeplinirea documentului de reglementare. În felul acesta ea ar putea să obţină un statut de forţe de pacificare pentru trupele sale. Federaţia Rusă a şi prezentat Chişinăului un proiect de statut în acest sens. Întrebat dacă va interveni la Tiraspol pentru eliberarea grupului Ilaşcu, Primakov, a spus că problema este de competenţa celor două părţi implicate în conflict. În opinia sa, Rusia nu ar trebui să intervină în acest sens. La conferinţa de presă, Primakov a expus şi poziţia comisiei ruse în problema reglementării conflictului transnistrean.

Evgheni Primakov: „Sarcina noastră constă în apropierea poziţiilor. Acest lucru, în opinia noastră, este posibil reieşind din principiul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a asigurării în acelaşi timp a intereselor Transnistriei. Credem, că părţile ar trebui să renunţe la extremele care există, statul unitar, care nu ţine cont de interesele Transnistriei şi semnarea unui document între doi subiecţi cu drepturi egale, poziţie susţinută de Tiraspol. Acest stat este unul comun, unde trebuie să coexiste toţi. O înţelegere între părţi este posibilă pe o bază egală, iar viitoarele structuri statale trebuie să ţină cont de toate aceste principii.”

Primakov a precizat că aceeaşi idee este conţinută şi în proiectul propus de comisia sa, adăugând că dacă părţile vor ajunge la nişte înţelegeri, acestea vor fi incluse în document. Potrivit oficialului, astăzi s-a convenit că în procesul de reglementare vor putea exista şi înţelegeri intermediare, care vor fixa unele teze, înainte de semnarea documentului final. Primakov a evitat să explice noţiunea de „stat comun”, conţinută în memorandumul dintre Chişinău şi Tiraspol, autorul căruia este şi stă la baza unor contradicţii de principiu la elaborarea proiectului de statut al regiunii transnistrene. Noţiunea, inedită în practica internaţională, este interpretată diferit între Chişinău şi Tiraspol.

Preşedintele moldovean, liderul comunist Vladimir Voronin, s-a arătat satisfăcut de discuţiile purtate cu oficialul rus. Iată ce a declarat el presei, după întâlnirea avută cu Evgheni Primakov: „Eu sunt foarte mulţumit de cât de operativ a sosit la Chişinău comisia formată de preşedintele Federaţiei Ruse, în frunte cu domnul Primakov. Astăzi sunt vreo câteva proiecte referitor la statutul Transnistriei. Este şi proiectul, care este numit în societate – şi în Rusia şi în Moldova, şi în Transnistria ca proiectul Primakov, este şi proiectul din partea Moldovei, din partea Chişinăului, şi este proiectul din partea Tiraspolului. E normal şi astăzi am vorbit împreună cu domnul Primakov, referitor la aceea, că e timpul ca să ne aşezăm, şi dintre aceste trei-patru-cinci proiecte pe care le avem, să ajungem la proiectul definitiv, care deja ar scoate această problemă.”

Primakov a spus, că în opinia sa la Chişinău au venit la putere nu forţe promoscovite, ci unele moldoveneşti, care înţeleg just interesele Moldovei şi le articulează în declaraţiile sale. Bineînţeles, că Rusia nu a participat în nici un fel la acest proces şi la mijloc nu a existat nici un complot şi nici un amestec rusesc, a mai spus Evgheni Primacov.
Din Chişinău, Lina Grîu, pentru Radio Europa Liberă

*

Dan Ionescu:
Ziarul moscovit „Nezavisimaia Gazeta” de astăzi publică un interviu cu Vladimir Voronin, purtând următorul titlu: „Este de dorit ca problema statutului Transnistriei să fie soluţionată în cursul acestui an”. Autoarea interviului, Natalia Aieropetova, remarcă existenţa a două chestiuni fierbinţi pentru Moldova – acea a Transnistriei şi cea a resurselor energetice. Referitor la cea dintâi, preşedintele Voronin a subliniat caracterul ei politic, ceea ce înseamnă implicit că rezolvarea ei trebuie făcută tot prin mijloace politice. El a repetat opinia, că diferendul trebuie soluţionat direct de către cele două părţi, Chişinău şi Tiraspol, fără a ceea ce el a denumit drept „internaţionalizarea acestui conflict”.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG