Linkuri accesibilitate

Mecanism de apărare a drepturilor omului în Transnistria


Ion Manole, PromoLex
Ion Manole, PromoLex

Ion Manole (PromoLex): „Un astfel de mecanism presupune implicarea unor organizații internaționale și schimbarea formatului de pacificatori”


La un institut din Washington au avut loc aseară dezbateri publice pe tema conflictului transnistrean. Dezbaterile s-au desfășurat la inițiativa Fundaţiei Moldova şi a unor organizaţii americane. Printre participanţii moldoveni a fost şi Ion Manole, preşedintele organizaţiei Promo-Lex. Radu Benea l-a întrebat telefonic ce mesaj a dus autorităţilor americane.


Ion Manole: „Mesajul, pe care l-am transmis eu nu este ceva nou, este ceea ce insistăm de mult timp. Mă refer la crearea unui mecanism, sau a unui instrument de apărare a drepturilor omului, care ar permite în această regiune să oferim anumite garanţii cetăţenilor şi locuitorilor din această regiune a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cum ar arăta un asemenea mecanism?

Ion Manole: „Un astfel de mecanism, pe lângă cel oferit de Constituţia şi legislaţia naţională, probabil, dacă acest instrument naţional nu poate fi atât de eficient, probabil, ar trebui să lucrăm împreună cu partenerii internaţionali la un mecanism mai larg, cu implicarea unor organizaţii internaţionale, poate chiar să insistăm asupra schimbării formatului de pacificatori.”

Modul în care SUA se vor implica va depinde de eforturile Moldovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct


Europa Liberă: Şi cu implicarea administraţiei transnistrene, care ar trebui, probabil, să accepte respectarea unor reguli internaţionale?

Ion Manole: „Evident. Evident, administraţia de acolo trebuie să respecte anumite reguli. Chiar dacă nu sunt recunoscuţi şi ei nu doresc să colaboreze cu autorităţile constituţionale, ei au obligaţia să respecte drepturile omului. Orice administraţie, care administrează într-un anumit fel un anumit teritoriu, un anumit spaţiu şi de această administrare depinde viaţa şi soarta a mii sau sute de mii de oameni, această administraţie are obligaţia să respecte anumite reguli, reguli internaţionale şi în acest context este important să identificăm un astfel de instrument pentru a oferi garanţii acestor oameni.”

Europa Liberă: Domnule Manole, unii militanţi pentru drepturile omului propun să fie creată o structură specială, independentă, pentru examinarea cazurilor de încalcare a drepturilor omului în regiune. Un fel de mini-CEDO, din care să facă parte reprezentanţii principalelor actori implicaţi în reglementarea transnistreană. Cât de real vi se pare Dumneavoastră un asemenea mecanism?

Ion Manole: „Da, sunt unele voci din regiune, care vin cu un anumite propuneri. Încă nu ştim, încă nu am lucrat la o astfel de strategie. Dar ceea ce este important, este faptul că Chişinăul are acest argument, argumentul juridic legal. Chişinăul, având acest argument, trebuie să insiste la toate nivelurile posibile, atât naţional, cât şi regional sau internaţional. Şi trebuie să facă tot posibilul ca în această regiune să avem anumite pârghii de control asupra stării şi siutuaţiei oamenilor de acolo. Pentru că, pe lângă instrumentul juridic, pe care îl are Chişinăul, mai avem şi posibilitatea, sau obligaţia de a impune anumite condiţii, atunci când cei din Tiraspol primesc anumite ajutoare, anumite finanţări sau granturi. Pentru că nu este ok, în opinia mea, să li se ofere ajutoare necondiţionat şi chestiuni gen drepturile omului să fie considerate subiecte politice, lăsate pe agenda politicienilor.”

Europa Liberă: Ce impresie v-au lăsat discuţiile cu experţii şi oficialităţile americane? Credeţi că Statele Unite ar putea să se implice mai activ în negocierile din formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană?

Ion Manole:
„Modul în care Statele Unite se vor implica în acest format depinde de Republica Moldova. Depinde de eforturile şi de insistenţa Republicii Moldova, depinde de strategiile şi propunerile, pe care le va oferi Chişinăul. Statele Unite este un actor importantant, însă el are foarte multe probleme aici la el acasă, are foarte multe probleme şi în alte regiuni. Şi va prioritiza problemele Republicii Moldova să ajute la rezolvarea lor, doar în dependenţă de capacitatea şi dorinţa Chişinăului de a implica acest actor important de partea sa.”

Europa Liberă: Din câte se ştie, autorităţile de la Chişinău pledează acum pentru ridicarea statutului Uniunii Europene şi al Statelor Unite de la acel de observator, pe care-l au în prezent, la statutul de mediator în procesul de negocieri.

Ion Manole:
„Eu cred că este un semnal foarte bun. Chişinăul este pe calea cea bună din acest punct de vedere şi dacă se va reuşi şi sper să se reuşească acest lucru, Chişinăul va avea mult de câştigat, pentru că la momentul de faţă practic putem spune că Chişinăul este singur în faţa acestei probleme. Pentru că vedem că Federaţia Rusă nu este atât de imparţială cum ar trebui să fie în calitatea sa de mediator şi pacificator.”
XS
SM
MD
LG