Linkuri accesibilitate

Mandat de arestare pe numele lui Hosni Mubarak și al fiilor săi


Spitalul din Sharm el-Sheikh în care se află Hosni Mubarak
Spitalul din Sharm el-Sheikh în care se află Hosni Mubarak

Mubarak şi fiii săi urmează să fie cercetaţi în legătură cu moartea a sute de protestatari în timpul revoltei egiptene.


Procurorul şef al Egiptului a dispus arestarea pe 15 zile a fostul preşedinte Hosni Mubarak în vederea cercetărilor pentru corupţie şi alte presupuse abuzuri comise de regimul său. Au fost întemniţaţi şi fii lui Mubarak, Alaa şi Gamal. Soţiile celor trei au interdicţie de a părăsi Egiptul.

În afară de bănuielile de corupţie şi deturnare de fonduri, Mubarak şi fiii săi sunt cercetaţi în legătură cu moartea a sute de protestatari în timpul revoltei egiptene, care a dus la răsturnarea regimului în luna februarie. Arestarea şi interogarea fostului preşedinte, familiei şi figurilor cheie din guvernul său este una din principalele cereri ale protestatarilor pro-democraţie.

După înlăturarea de la putere pe 11 februarie, Mubarak s-a retras în staţiunea Sharm el-Sheikh de la Marea Roşie. Marţi, el a fost internat într-un spital local. Potrivit relatărilor de presă, fostul preşedinte în vârstă de 82 de ani ar fi suferit o criză de inimă în timpul interogatoriului.

Conducerea spitalului a refuzat orice comentarii, dar un medic întrebat de agenţia franceză de ştiri cum se simte Mubarak a răspuns “aproape bine”. Agenţia oficiala de ştiri egipteană, MENA relatează că fostul preşedinte va fi întemniţat când starea sănătăţii o va permite.

Spitalul din Sharm el-Sheikh este păzit de numeroşi agenţi de securitate de teamă că susţinătorii fostului preşedinte pot încerca să-l elibereze cu forţa. La prânz, în faţa spitalului se afla, însă, un mic grup de oameni care protestau faţă de abuzurile lui Mubarak în cele trei decenii de regim autoritar.

Interogaţi şi ei astăzi, fii lui Mubarak au fost transferaţi la închisoarea Tora de lângă Cairo, alăturându-se altor zeci de foşti demnitari.

Alaa Mubarak și Gamal Mubarak
Când Alaa şi Gamal au fost scoşi dintr-un tribunal la Sharm el-Sheikh pentru a fi duşi la închisoare cu un mini van al poliţiei având geamurile acoperite, o mulţime de protestatari a aruncat din urma maşinii cu sticle cu apă, pietre şi cu propria încălţăminte – semnul celui mai profund dispreţ în lumea arabă.

Potrivit agenţiei oficiale de ştiri, fratele cel mai tânăr Gamal, cel care fusese considerat odinioară drept succesorul tatălui său, ar fi trecut printr-un şoc la fel ca fratele său când li s-a înmânat uniforma închisorii şi le-au fost luate telefoanele mobile.

Printre colegii lor de închisoare se mai numără secretarul general al fostului partid de guvernare, Safawat El-Sherif, fostul preşedinte al parlamentului Fathi Sorour, fostul prim-ministru Ahmed Nazif, fostul ministru de interne Habib El-Adly şi alţi foşti înalţi demnitari ai regimului.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG