Linkuri accesibilitate

Cocktail periculos de populism (România liberă)


Loc pentru efectul Severin în Parlamentul European (Dilema veche)


Comentatorii presei scrise sustin reforma din sistemul sanitar, intens hulita de televiziuni, care iau ca argument cateva cazuri tragice: pacienti care s-ar fi internat eventual in spitale recent desfiintate si care au murit in drum spre altele mai bine dotate, dar mai indepartate.

Sorin Ionita evoca in Evenimentul zilei motivele tari care au condus la decizia inchiderii sau comasarii a 67 de spitale mici din provincie: reteaua de spitale din Romania este supradimensionata, dar prost dotata, este o tintire proasta a resurselor bugetare, prin incurajarea spitalizarilor lungi, din motive mai degraba sociale decat medicale. Toate acestea au fost demonstrate de analize ale Bancii Mondiale si de cercetari independente ale unor ong-uri autohtone, arata Sorin Ionita. In ultimii ani s-au facut mari eforturi de dezvoltare a sistemului de ambulanta, prin care bolnavii sa fie dusi rapid acolo unde chiar pot fi tratati. Comentatorul nu-l absolva de vina pe ministrul sanatatii Cseke Attila, sau pe predecesorii sai, care au incercat tot felul de masuri reformatoare balbaite ori direct gresite. Dar arata ca raman inexplicabile absurditati retorice precum aceea ca ministrul e maghiar si ar umari distrugerea spitalelor romanesti, sau ca bogatii nu mai trebuie sa se poata trata in strainatate, nici macar pe banii lor.

Laurentiu Mihu scrie pe aceeasi tema in Romania libera si afirma ca media livreaza “un cocktail periculos de populism si de perfida manipulare”.

Fenomenul manipularii e de gasit insa si la case mai mari – rezulta din articolul semnat de Gabriel Giurgiu in Dilema veche, pe tema Adrian Severin. In structurile europene deciziile se cam iau in spatele usilor inchise, nu poti sti prea bine, ca alegator si contribuabil, cine ce a votat si de ce. Si “peste tot unde exista informatie nepublicata, este loc pentru efectul Severin”, adica pentru acte la limita legii, cum este acordarea de consultanta privata catre grupuri de interese economice. Comentatorul de la Dilema nu crede ca Parlamentul European va interzice aceste practici si ca – deci – il va taxa pe eurodeputatul roman pentru ca a primit bani ca sa voteze anumite prevederi legislative.
XS
SM
MD
LG