Linkuri accesibilitate

Scumpirea resurselor energetice - un fenomen global


Iurie Gotișan
Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: Guvernul ar trebui să vină cu soluții pentru categoriile de persoane nevoiașe, însă nu prin compensații, fiindcă acestea doar amână problema de la o majorare la alta a tarifelor.


Iurie Gotişan: In ultima perioada am fost martori a mai multor valuri de scumpiri a carburantilor. In primul rind, impactul imediat al scumpirii evident ca va fi în buzunarele şoferilor. In al doilea rind, potentialele scumpiri ar putea fi urmate în lunile următoare de efectele pe care le vor resimţi toate activităţile în care costul transportului are ponderi mari în costurile totale, precum şi cele în care se folosesc produse petroliere ca materii prime, spre exemplu. S-ar putea ca transportatorii privati de persoane sa se tina dur de majorarea tarifelor pentru calatori. Presupun ca creşterea preţurilor va fi însă mai mare în cazul transportului de mărfuri. Nu se exclude ca mai multe produse, inclusiv alimentele sa se scumpeasca, totusi s-ar putea sa se faca si unele speculatii in acst sens. Pe de alta parte o astfel de decizie, probabil, va fi luată de producători şi comercianţi doar în lunile următoare, daca ar fi sa urmam logica transpunerii cresterii preturilor pentru costurile de producere.

Europa Liberă: Mai mulţi fermieri se plâng că din cauza scumpirii constante a motorinei rămân pământurile pârloagă.

Reducerea accizelor pentru fermieri pentru anumite perioade ale anului?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:09 0:00
Link direct


Iurie Gotişan: Sigur ca aici este o mare problema, pe de o parte. Pe de alta parte, paminturi lasate, neprelucrate erau la fel de multe ca si pina la recentele scumpiri. Totusi presupun ca numarul acestora va fi si mai mare. Probabil ca fermierii vor suferi direct din cauza scumpirii benzinei si motorinei. Spre exemplu, motorina s-a scumpit in ultima jumatate de an cu aproape 20%, ceea ce înseamnă o creştere a costurilor de productie intre 8 si 10%, dacă luăm în considerare o pondere medie de 20% în totalul cheltuielilor acestora. Respectiv, ar fi o logica directa daca vom asista la niste majorari de preturi pentru produse alimentare mai devreme sau mai tirziu. Doar ca o scumpire vizibilă ar putea sa se vada intr-o luna, doua, daca ar fi sa mergem dupa aceleasi rationamente economice, adica după încheierea ciclurilor de producţie, care asimilează acum noile preţuri la carburanţi. Pe de altă parte, este posibil ca producătorii să-şi asume aceste costuri, datorită unei eventuale scăderi a vînzărilor, determinată de scumpirea produselor, cînd procesatorii ar putea mări preţul cu circa 5-7% a productiei finale.

Europa Liberă: După scumpirea gazelor naturale, a carburanţilor, urmează scumpirea energiei electrice…

Iurie Gotişan: Scumpirea tarifelor pentru energia electrica este o alta problema. De fapt, in mod normal asta ar trebui sa se scumpeasca doar pentru cea importata si atunci, in cazul in care furnizorii principali cresc preturile de livrare. Din cite se stie, Moldova importa in jur de 50% din energia electrica, in mare parte din Ucraina, ultima chiar deja anuntase majorari de tarife la energia electrica livrata Moldovei. Insa ccumpirea facturilor la energia electrica cred eu va veni si dinspre producatorii locali, si distribuitori, pentru ca acestia produc energia electrica utilizind gaze naturale, stiindu-se de altfel ca si gazele naturale s-au scumpit destul de mult. Si de fapt este un lucru normal sa ceara aceasta majorare, odata ce pretul de cumparare a crescut cu peste 10%.

Europa Liberă: Există soluţii pentru atenuarea efectelor negative ale tuturor acestor scumpiri asupra oamenilor din categoriile defavorizate?

Iurie Gotişan: In privinta energiei electrice, deocamdata, nu vad un impact grav asupra populatiei, deoarece mai mult sau mai putin coreleaza cu pretul de achizitie, care nu este unul exagerat. Totodata, guvernul ar trebui sa vina cu solutii pentru categorii de persoane nevoiase, insa nu prin compensatii, cum se face acum, fiindca aceste ajutoare doar amâna problema de la o majorare la alta a tarifelor si nu o rezolvă. Probabil diferentierea tarifelor pe categorii de persoane ar fi una din solutii in acest sens. Totusi autoritatile ar fi bine sa gaseasca masuri de a creste puterea de cumparare a populatiei, de fapt aici este vorba in special despre angajatii din sfera bugetara, majorarea veniturilor, salariilor. Aici planeaza cred eu o serie intreaga de reforme care sunt legate una de alta, reformarea sistemului de salarizare, a sistemului de pensii, etc. Anume la acest subiect trebuie sa se gandeasca foarte serios, deoarece tendintele sunt cunoscute: carburantii, energia electrica nu se vor ieftini, iar discrepanta destul de mare a puterii de cumparare intre anumite categorii de persoane in Moldova este destul de mare.

Europa Liberă: Scumpirea resurselor energetice este un fenomen global. Unele ţări din regiune însă, ca Ucraina, spre exemplu, au ales să reducă accizele la benzină şi motorină pentru a atenua efectele nefaste asupra economiei. Ar putea fi Ucraina, în acest sens, un exemplu pentru Moldova?

Iurie Gotişan: Vedeţi, economia Ucrainei, cred eu, are şi alte surse de venit în afara accizelor şi altor taxe pentru carburanţi. În schimb, Moldova a trebuit să majoreze cu un an în urmă aceste accize, ca să acopere găurile financiare din buget. În plus, pentru bugetul de stat, un preţ mai mare al carburanţilor nu este neapărat o veste proastă, care la rândul său va putea aduce încasări mai mari din accize, respectiv şi venituri mai mari în visteria statului. De altfel, majorarea accizelor la produsele petroliere a contribuit la creşterea nominală a veniturilor din accize, cel putin până acum. Si putin probabil ca guvernul va umbla la accize, adica la micsorarea acestora, dupa cum se vehiculeaza in ultima vreme. O solutie in acest sens spre exemplu ar fi reducerea accizelor pentru fermieri si producatorii agricoli, pentru anumite perioade ale anului, pentru lucrarile de primavara, semanat sau cele de toamna, arat, cind de fapt se utilizeaza catitati masive de combustibil.
XS
SM
MD
LG