Linkuri accesibilitate

Încheierea celei de a 6-a runde a negocierilor privind acordul de asociere cu UE


Miroslav Lajcak
Miroslav Lajcak

Miroslav Lajcak (Comisia Europeană): „Documentul va fi semnat doar după negocierea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană”.


La Chişinău a avut loc a 6-a rundă a negocierilor privind acordul de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Foarte multe capitole sunt deja negociate şi închise, motiv pentru care Moldova a fost lăudată, dar rămân unele grele cum ar fi justiţia, securitatea sau delimitarea spaţiului de liber schimb.

Negociatorul din partea Uniunii Europene, directorul executiv pentru Europa şi Asia Centrală al Comisiei Europene, Miroslav Lajcak spune că este prematur să se vorbească despre o dată limită de semnare a acordului de asociere între UE şi Republica Moldova.

Miroslav Lajcak: „Este prea devreme să speculăm o posibilă dată, însă documentul va putea fi semnat doar după negocierea acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Prin urmare un stimulent pentru autorităţile de la Chişinău ar fi începerea discuţiilor oficiale cu privire la acordul de liber schimb cu UE.

Dar ce avantaje palpabile oferă producătorilor moldoveni un asemenea acord? Este întrebarea pe care am adresat-o lui Viorel Chivriga, expertul în agricultură de la Institutul „Viitorul”.

Viorel Chivriga: „Un acord de liber schimb între Republica Moldova şi Uniunea Europeană înseamnă o undă verde pentru investitorii din UE şi nu numai în Republica Moldova, asta înseamnă eliminarea unor probleme legate de concurenţă, o impulsionare a dotării tehnice a entităţilor economice din Republica Moldova şi multe alte lucruri care pot contribui la dezvoltarea comerţului exterior al Republicii Moldova”.

L-am întrebat pe Viorel Chivriga dacă nu cumva un acord de liber schimb ar putea nemulţumi producătorii locali, care vor trebui să facă faţă concurenţilor din Uniunea Europeană, adică să-şi ajusteze tehnologiile şi produsele la standardele europene.

Viorel Chivriga: „Dorim sau nu dorim mentalitatea trebuie să fie schimbată dacă nu corespunde unui mediu spre care tindem să ajungem. Dar lucrul acesta nu poţi să îl faci sub presiune, el trebuie să fie făcut într-o perioadă destul de mare de timp şi în afară de aceasta trebuie să fie făcută prin instrumente care ar arăta în primul rând avantajele unui schimbări şi care ar duce la nişte beneficii pe viitor”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG