Linkuri accesibilitate

Sînt semne vizibile că torentul de dolari şi euro trimis din străinătate de solii patriei ar putea să sece considerabil.


Nu trebuie să fii mare expert în economie ca să realizezi că banii trimişi de gastarbeiterii moldoveni acasă menţin pe linia de plutire, ani de zile, statul Republica Moldova. E suficient să trăieşti în R. Moldova ca să înţelegi asta.

De-a lungul anilor, mi s-a creat impresia că guvernanţii autohtoni s-au obişnuit într-atît cu acest suport financiar al gastarbeiterilor, încît îl consideră indispensabil atunci cînd elaborează strategii de dezvoltare economică a ţării. Or nimic nu e veşnic sub soare şi sînt semne vizibile că torentul de dolari şi euro trimis din străinătate de solii patriei ar putea să sece considerabil.

Realitatea cu amănuntul și Iulian Ciocan


Vasăzică, mă întîlnesc eu deunăzi cu un gastarbeiter sosit în grabă în Moldova. Omuleanul, care a trimis ani de zile euro familiei sale rămase la vatră, a schimbat fundamental strategia. „Sînt legalizat acum. Am venit să-mi iau soţia şi copiii şi... ADIO PATRIE!” mi s-a confesat exploratorul altor meridiane. Şi vreau să remarc că omuleanul ăsta nu e o cioară albă. Am mai întîlnit în ultima vreme gastarbeiteri care îşi iau copiii, rudele, şi... legătura lor cu patria se rupe pe vecie.

Avem de-a face, se pare, cu coagularea unei tendinţe şi e limpede că aceşti gastarbeiteri nu vor mai trimite bani în Moldova. Iar dacă trend-ul ăsta va lua amploare, torentul de valută care intră în ţară poate să dispară. N-ar strica guvernanţii autohtoni să se gîndească la acest posibil scenariu. Cum ne dezvoltăm fără banii gastarbeiterilor? Să nu se complice cumva lucrurile.

Cu aceste gînduri sumbre, m-am apropiat recent de un expert care însă m-a liniştit pe loc. „Fii pe pace” mi-a spus expertul. „De aceşti bani e nevoie ca cei rămaşi acasă să nu moară de foame. Dacă însă ei vor pleca de aici, problema întreţinerii lor dispare şi nici de torentul valutar al gastarbeiterilor nu va mai fi nevoie. Aşa că dormi liniştit”. Încurajatoare explicaţie, nu-i aşa?
XS
SM
MD
LG