Linkuri accesibilitate

Cum ar putea fi grăbită implementarea guvernării electronice?


Vitalie Eșanu
Vitalie Eșanu

Depunerea în regim electronic a declaraţiilor pe venit, votarea pe internet sau evidenţa electronică a alegătorilor - sarcini rămase la nivel de intenţie.


Dacă programul de activitate al actualului cabinetului de ministri va fi pus in aplicare intocmai cu promisiunile, statul RM ar trebui spre finele anului 2014 să dispuna de guvernare electronica, altfel zis sa fie in serviciul cetateanului utilizind Internet-ul ca sa da jos multimea de baraje birocratice.

Majoritatea observatorilor cu care am stat de vorba trateaza cu scepticism perspectiva trecerii rapide la serviciile publice pe internet. Iata citeva din motivele invocate de aceştia: aşa cum se angajase în faţa donatorilor externi, încă în 2008 Republica Moldova trebuia să dispună de un sistem electronic de prezentare a dărilor de seamă din partea companiilor către fisc, dar sistemul nu este aplicabil pe deplin nici până acum. La fel de greu se mişcă lucrurile şi în domeniul depunerii în regim electronic a declaraţiilor pe venit, votarea pe internet sau evidenţa electronică a alegătorilor moldoveni, sarcini rămase de ani buni la nivel de intenţie.

Vitalie Eşanu, un cunoscut antreprenor şi expert în tehnologii informaţionale, are câteva explicaţii: “De prin 2000 tot îmi cer opinii şi opinii şi opinii şi nu se mai face nimic. Merge greu nu pentru că din punct de vedere tehnic ar fi dificil. Este vorba despre factorul uman. E greu să impui birocraţii să folosească nişte tehnici care îi împiedică să obţină mită. În al doilea rând, se fac exact aceleaşi lucruri care se fac de zece ani – strategii, pe care poţi să le faci 10, 20, 30 de ani, dar dacă nu faci ceva simplu pentru oameni care să fie înţeles, nu faci nimic. Dar să vă spun aşa pe şleau, în domeniul IT e foarte simplu să speli bani, pentru că nimeni nu-şi dă seama cât asta costă. Poţi să faci un fleac cu milioane.”

Centrul de guvernare electronică: până în toamnă vom avea 5 servicii publice prestate pe internet
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct


Cu ce ar trebui totuşi să înceapă guvernul, l-am întrebat pe Vitalie Eşanu.

Vitalie Eșanu: “Cel mai simplu ar fi să le creeze pentru fiecare funcţionar din stat cîte o adresă proprie, căsuţă poştală, care să fie tehnic suportată de stat şi ierarhic legată astfel încât dacă timp de câteva zile birocratul nu răspunde la vreo solicitare, să se ducă la manager şi respectiv, aşa pe scară, pînă ajunge la prim-ministru. Asta ar fi o soluţie care i-ar forţa să folosească noile tehnologii în munca lor. Altă soluţie – să meargă la instituţiile statului unde sunt cozi şi să vadă cum le pot exclude.”

Ianina Spinei, expertă la organizaţia Transparency International Moldova, sugerează autorităţilor să grăbească realizarea guvernării electronice dacă vor să-şi demonstreze angajamentul de a omite corupţia din sistemul public, dar, în opinia sa, statul ar trebui să exercite şi un control mai riguros asupra felului cum evoluează procesul şi se cheltuie banii.

Ianina Spinei: “E-guvernarea omite factorul uman şi sporeşte transparenţa, iar prin asta şi corupţia scade. Dar, ştiţi, încă din 2001 PNUD-ul a finanţat aici un proiect care să dezvolte e-guvernarea şi de atunci tot se dezvoltă, se dezvoltă, dar aplicabilitatea lui la moment este destul de joasă. În cazul în care se investesc mijloace într-un sistem, ar trebui să se monitorizeze modalitatea în care aceşti bani au fost utilizaţi. Se pot cheltui foarte mulţi bani, dar dacă nu vor fi şi efecte, atunci banii s-au risipit în vânt”.

Stabilindu-şi drept o prioritate de program trecerea la e-guvernare, cabinetul de miniştri de la Chişinău a creat, acum o jumătate de an, un centru specializat în sarcina căruia a fost pusă realizarea măsurii, iar această instituţie s-a şi apucat de elaborat strategii. Nu demult Centrul de guvernare electronică a anunţat că, până în toamnă, vom avea deja cinci servicii publice prestate pe internet, printre care eliberarea unor licenţe sau a cazierelor juridice şi recepţionarea rapoartelor financiare de la sectorul privat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG