Linkuri accesibilitate

Noul cutremur de pămînt din nordul Japoniei afectează centrala Onagawa


Centrale nucleară de la Onagawa
Centrale nucleară de la Onagawa

Potrivit agenţiei japoneze pentru securitatea atomică, seismul a dus la revărsarea apei de răcire a celor 3 reactoare.


Noul cutremur de pământ care a avut loc joi noaptea în nord-estul Japoniei a făcut 2 victime, a întrerupt alimentarea cu energie electrică pe arii extinse, afectând o regiune şi aşa în ruine după puternicul cutremur de pe 11 martie.

Dar autorităţile japoneze spun că noul cutremur, măsurând peste 7 grade şi considerat o replică a celui din martie, nu a ridicat valuri ţunami, a provocat pagube mult mai mici, cruţând şi centralele nucleare din regiune, cinci la număr, toate închise după 11 martie.

Numai la centrala Onagawa din prefectura Miyagi apa folosită la răcirea celor trei reactoare s-a revărsat, a spus compania Tohoku care operează complexul nuclear, dar, potrivit agenţiei japoneze pentru securitatea atomică, nu s-au înregistrat alte anomalii sau creşterea radiaţiei în jurul centralei.

Centrala de la Fukushima avariată de cutremurul de 9 grade şi valurile ţunami de pe 11 martie a rămas intactă în urma ultimului cutremur, a spus compania operatoare, TEPCO.

Muncitorii care înlătură consecinţele avariei au fost evacuaţi pentru scurt timp, dar şi-au reluat activitatea după ce alarma antiţunami a fost anulată.

Cutremurul de luna trecută ridicase valuri ţunami care s-au prăbuşit asupra localităţilor de pe litoral. Aproximativ 28 de mii de oameni au fost ucişi sau sunt dispăruţi. Dezastrul a afectat industria japoneză şi livrările în lumea întreagă.

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică a spus că nivelul radiaţiilor gamma în jurul centralei de la Fukushima crescuse în primele zile şi apoi pe 22 martie, dar a coborât de atunci până aproape de limitele obişnuite.

Secretarul adjunct al guvernului japonez, Tetsuro Fukuyama a spus că în urma cutremurului din martie rămâne ridicat riscul alunecărilor de teren şi prăbuşirii clădirilor.

Guvernul japonez a stabilit o zonă interzisă de aproximativ 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima, evacuând zeci de mii de oameni şi au interzis pescuitul de-a lungul coastei nord-estice.

În timp ce inginerii încearcă să stabilizeze reactoarele în urma mai multor crize şi explozii, autorităţile spun că pot trece ani de zile până la curăţarea toxinelor provocate de avarie.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG