Linkuri accesibilitate

Libia - atac NATO soldat cu victime colaterale


Insurgenții libieni în apropierea orașului Ajdabiya
Insurgenții libieni în apropierea orașului Ajdabiya

Premierul Turciei propune un plan de pace - insurgenții condiționează acceptarea planului de plecarea lui Gaddafi din țară.


Alianţa Nord-Atlantică a declarat că nu-şi va cere scuze pentru bombardarea accidentală a unui tanc al rebelilor libieni, incident soldat cu moartea a cel puţin doi oameni. NATO a spus că situaţia de pe teren este confuză, iar incidentul de lângă Brega s-a datorat lipsei de comunicare cu rebelii.


Amiralul Russel Harding, comandant-adjunct al operaţiunii NATO din Libia, a spus astăzi că alianţa nu ştia că rebelii libieni au tancuri. „Nu îmi cer scuze”, a spus amiralul Harding, explicând că până ieri, când a avut loc incidentul de lângă Brega, NATO nu ştia că rebelii sau Consiliul Naţional de Tranziţie ar avea în dotare tancuri.

Ceva mai devreme, şeful forţelor rebele din estul Libiei, Abdel Fattah Younes a spus la o conferinţă de presă că incidentul nu va duce la răcirea relaţiilor cu NATO, dar că libienii aşteaptă o explicaţie. Liderul rebel a spus că este greu de imaginat ce fel de greşeală a alianţei a putut duce la bombardarea a 20 de tancuri desfăşurate în deşert.

La Bruxelles, purtătoarea de cuvânt NATO, Oana Lungescu a explicat că erorile şi victimele colaterale sunt din păcate posibile, datorită tacticilor folosite de Gaddafi. Lungescu a spus că forţele pro-Gaddafi folosesc „scuturi umane” şi parchează tancuri în preajma moscheilor şi şcolilor, aşa că este foarte greu pentru piloţii NATO să distrugă ţintele militare fără să facă victime civile.

Tot astăzi, Turcia a anunţat o propunere pentru încheierea conflictului din Libia, care durează de o lună şi jumătate. La Ankara, premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan a spus că prima prevedere a planului de pace este declararea imediată a armistiţiului, urmată de retragerea trupelor lui Gaddafi din oraşele asediate în unele provincii ale ţării. Planul mai prevede furnizarea continuă de ajutor umanitar tuturor libienilor, indiferent de convingerile politice.

Premierul Turciei a mai spus că a doua etapă a planului de pace prevede lansarea imediată a procesului de reforme democratice, care să ducă la un sistem politic în care oamenii să fie liberi să-şi aleagă liderii pe care îi doresc.

Şeful Consiliului Naţional de Tranziţie, Mustafa Abdul Jalal a declarat televiziunii Al Jazeera că rebelii ar fi gata să accepte planul turcesc dacă Gaddafi şi familia lui pleacă din Libia.

În vreme ce luptele continuă în zona porturilor Brega şi Misurata, un comandant militar american a spus că este improbabil ca rebelii să-l forţeze pe Gaddafi să plece de la putere. Audiat în Senatul de la Washington, generalul Carter Ham, şeful trupelor americane din zona Africii, a mai spus că în prezent conflictul din Libia pare să fi ajuns într-un punct mort.

Dar amiralul Harding, comandant NATO, a respins această caracterizare, spunând că aşa-numitul punct mort sau blocaj este în realitate numai într-o zonă relativ restrânsă din Libia: în preajma portului Brega, unde rebelii şi trupele guvernului sunt într-adevăr pe picior de egalitate.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG