Linkuri accesibilitate

Lumea întreagă protestează împotriva arestării pictorului disident Ai Weiwei


Ai Weiwei
Ai Weiwei

Un susținător al lui Liu Xiaobao, disidentul laureat al Premiului Nobel pentru Pace și un artist celebru.


Ai Weiwei este cel mai cunoscut artist chinez contemporan. A avut expozitii personale de succes la Londra, New York si Paris. Artistul este şi un sustinator al libertătii de expresie şi un luptator pentru respectarea drepturilor omului în China comunistă. După patru zile de cînd a fost reţinut în aeroportul de la Beijing si nu s-a stiut nimic despre el, autoritătile chineze au anunţat, că într-adevar a fost reţinut şi că ar fi suspectat de „infracţiuni economice”
.

Autorităţile chineze au confirmat ieri că l-au reţinut pe artistul Ai Weiwei, despre care nu se mai ştia nimic de 4 zile, cînd a fost oprit să se urce într-un avion cu destinaţia Hong Kong la Beijing.

Ai Weiwei este printre cei mai cunoscuţi artisti chinezi, cu expozitii în marile capitale culturale ale lumii, dar este şi un militant activ pentru apărarea drepturilor în China comunista. Statele Unite, Marea Britanie şi Germania au exprimat îngrijorări legate de soarta artistului.

Ministerul chinez de externe a respins ieri aceste îngrijorări spunînd că „alte ţări nu au dreptul să se amestece în chestiunile interne ale Chinei” şi a respins ideea că arestarea lui ar fi fost cauzată de activitatea sa de apărator al drepturilor omului. Mai mult, purtatorul de cuvint al Ministerului de externe de la Beijing a spus că China este o ţară în care domneşte legea şi că nimeni nu se poate sustrage ei, astfel încit toate discuţiile legate de vinovăţia sau nevinovăţia celebrului artist nu îşi au rostul. Numai justiţia chineză îşi va putea spune cuvintul. Dar, pînă acum, autorităţile nu au spus însă de ce anume infracţiune economică este învinuit artistul.

Nu este pentru prima data cînd artistul chinez are de-a face cu autorităţile. In 2008 a fost un militant activ pentru sprijinirea victimelor cutremurului din provincia Sichuan şi pentru eliberarea laureatului premiului Nobel pentru pace din acest an Liu Xiabao, şi a fost criticat aspru de liderii comunişti pentru atitudinea sa.

In ultimul timp, ca urmare a protestelor masive din lumea arabă, autorităţile comuniste chineze au arestat zeci de avocati, scriitori, activisti pentru respectarea drepturilor omului, ca urmare a unor mesaje prin internet, pe reţelele de socializare, pentru organizarea de proteste similare şi in China.

Sub pretextzul unor infractiuni financiare, regimul de la Beijing a reţinut si intimidate mai mulţi artisti cunoscuti, iar de data aceasta Ai Weiwei este cel mai celebru dintre ei.

Ambasadorul Statelor Unite in China, John Huntsman l-a salutat miercuri, într-un discurs la Shangai, pe Ai Weiwei spunind ca Statele Unite nu vor înceta niciodată să sprijine respectarea drepturilor omului şi lupta pentru dreptate şi demnitate umană indiferent unde are loc.
XS
SM
MD
LG