Linkuri accesibilitate

Echidistanță sau partizanat?


Dana Rohrabacher
Dana Rohrabacher

Politica editorială a posturilor americane pentru străinătate sub lupa unei subcomisii a Camerei Reprezentanților


Sprijină sau subminează emisiunile americane de radio şi televiziune pentru străinătate politica externă a Statelor Unite? Acesta a fost subiectul audierilor de azi dintr-o subcomisie a Comisiei de politică externă din Camera Reprezentanţilor, condusă de republicanul Dana Rohrabacher.

Titlul dat de el audierilor a fost mai provocant: „Subminează emisiunile finanţate de America pentru străinătate interesul naţional şi lupta împotriva tiraniilor?” Ceea ce găseşte de criticat congresmanul republican este accentul pus pe informaţie, fie ea corectă, echilibrată, echidistantă.

Rohrabacher este de părere că aceste emisiuni pentru străinătate ar trebui, în primul rând, să promoveze interesele naţionale ale Statelor Unite, influenţându-şi publicul în această direcţie. Într-un cuvânt să participe la „războiul ideilor”.

Câteva informaţii despre emisiunile spre străinătate: toate posturile de radio şi televiziune pentru străinătate finanţate de Congresul american - deci şi Europa Liberă – sunt conduse de o agenţie guvernamentală independentă; transmit în 59 de limbi şi au o audienţă săptămânală de 165 de milioane, la care ajung prin radio, televiziune, internet şi alte platforme moderne de comunicare. Pentru anul fiscal 2012, s-a cerut un buget consolidat de 767 de milioane de dolari.

Comisia pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, din care face parte si subcomisia lui Rohrabacher, este una din cele mai influente şi este condusă tot de republicani. Preşedinta aceste comisii, Ileana Ros-Lehtinen a declarat deja că intenţionează să se uite cu multă atenţie la eficienţa tuturor structurilor americane care se ocupă de probleme internaţionale, inclusiv Departamentul de stat. În 2008, referindu-se la emisiunile pentru Cuba, d-na Ros-Lehtinen scria că misiunea acestora ar trebui să fie clară: să sprijine politica americană vis a vis de Cuba.

Criticii acestei abordări aduc argumentul că se câştigă mai mult, în primul rând credibilitate, dacă se pune accentul pe un jurnalism integru şi obiectiv. Mai mult, aceste emisiuni, argumentează partea opusă, prin diversitatea de idei şi opinii, pot fi un exemplu de democraţie pentru audienţa din ţări autoritare sau nedemocratice. Propagând numai politca administraţie americane, aceste emisiuni riscă să-şi piardă credibilitate – spre bucuria tocmai a dictatorilor si autocraţilor.

La audierile din subcomisia camerei reprezentanţilor, Ender Winbush, membru al agenţiei guvernamentale care supraveghează emisiunile spre străinătate, a argumentat că acestea s-au dovedit până acum foarte eficiente. Wimbush a dat ca exemplu guvernele din Iran şi China care încearcă să bruieze emisiunile posturilor de radio americane sau să le blocheze siturile pe Internet.

Reproşul congressmanului Rohrabach a fost însă că atât Vocea Americii cât şi Radio Farda au dat cuvântul şi oficialităţilor iraniene, iar „banii plătitorului american de taxe nu ar trebui folosit pentru a-i promova pe mulahi”.

Un alt reproş a fost că Vocea Americii a renunţat la undele scurte pentru China. Wimbush a explicat că acestea s-au mutat la o altă entitate finanţată de Congres, Radio Asia Liberă – creat după modelul Europei Libere. Şi oricum, pentru China, se pune acum mai mult acces pe dezvoltarea internetului.

O schimbare de accent sprijinită şi de reprezentatul Departamentului de stat la audieri. Mai mult, el a explicat că în acest moment Departamentul de stat finanţează o serie de programe care să permită internauţilor din ţări autoritare, precum China, să nu fie identificaţi.

Pe de altă parte, Robert Reilly, fost director la Vocea Americii, a atras atenţia că mai demult, misiunea acestor posturi de radio sau televiziune era de a da oamenilor o speranţă iar speranţa, a argumentat el, nu o primeşti prin ştiri.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG