Linkuri accesibilitate

Primăria comemorează 7 aprilie


Dorin Chirtoacă: Demnitatea noastră a fost călcată în picioare prin faptul că cei care au săvîrșit crimele au fost promovați în funcții.


Astăzi s-au împlinit doi ani de la protestele de stradă care au dus la consolidarea opoziţiei anticomuniste. În ziua aniversării, comuniştii şi-au repetat părerea că în aprilie 2009 a fost o tentativă de lovitură de stat însoţită de vandalism şi distrugeri, în vreme ce actuala putere poartă amintirea zilelor din aprilie drept o luptă pentru libertate.

Ziua de comemorare a început cu servicii divine la mai multe biserici din Chisinau, în memoria celor ucişi în timpul evenimentelor de acum 2 ani.

Paul Hodorogea: „Mă întrept acum spre monumentul lui Ştefan cel Mare, unde au loc luări de cuvânt dedicate evenimentelor din 7 aprilie 2009.”

Dorin Chirtoacă: „Putem cârpi un obiect care s-a uzat, s-a invechit, si nu mai este in starea in care a fost. Dar ce facem cum demnitatea noastră? Ce facem cu sufletul nostru? Oare sufletul poate fi cârpit?”

Primarul Chisinaului Dorin Chirtoacă constată că tocmai demnitatea a fost lăsată la o parte, dovadă fiind, la părerea sa, faptul că acei care au săvârşit crimele au fost promovaţi în funcţii şi au primit medalii.

Dorin Chirtoacă: „Si in special fostul preşedinte Vladimir Voronin. Si nu stiu cum se face ca astazi el zâmbeşte, negociază, isi da cu părerea, are imunitate, in conditiile in care el demult trebuia sa ispăşească o pedeapsă.”

Dacă acum 2 ani Piaţa Marii Adunări Naţionale era plină de tineri, majoritatea participanţilor la mitingul de azi erau adulţi şi bătrâni. Aici am intîlnit-o pe Teodora Rotari. Când am întrebat-o câţi ani are, mi-a spus ca avea 10 în timpul războiului din 40. Ea spune ca a intrat odată cu tinerii in cladirea distrusă a Parlamentului.

Teodora Rotari: „Am intrat acolo si am intrebat: Ce faceti? Nu erau studenti. Unul a luat un pahar si a aruncat cu el in mine. Am cazut jos.”

Doamna Teodora Rotari a scris si o pozie despre evenimentele de acum doi ani:

„Pe piaţa Marii Adunari
Noi ne-am pornit cu totii
Cu cintece si cu scandari
De dragul libertatii

La miting pasnic am pornit
Cu Dumnezeu in inimi
Si nicidecum nu ne-am gindit
Sa facem rau la nimeni

In ziua de 7 april
Tâlharii cu bastoane
Cu creierul lor infantil
Loveau cu ura-n oameni

Si pe furis si-au pus un tel
Ca pasnica miscare
s-o transforme-n măcel
Prin jale si teroare

Cu bastoane de cauciuc
Cu pumni si cu picioare
A fost strivit Boboc
Haiduc – fara un pic de jale

Multimi de tineri batuti crunt
Setosi de libertate
Erau trintiti toti la pamint
Cu capetele sparte”

Unul dintre tinerii carora le sint dedicate versurile este Damian Hâncu, care a lasant astazi cartea „Moldova ma doare”. Carte în care el povesteşte despre experienţa trăită la comisariatul de poliţie. Mama lui, Parascovia, a spus la microfonul instalat lingă monumentul lui Ştefan cel Mare că data de 7 aprilie nu trebuie uitată, pentru că a marcat inceputul sfârşitului comunismului în Moldova.

Parascovia Hâncu: „Îmi doresc mult ca tinerii nostri de astazi sa nu-si epuizeze forţele si sa duca lupta pina la sfarsit intru stabilirea adevarului si justitiei.”

Avocatului lui Damian, Teo Cârnaţ consideră că dosarul 7 aprilie este un test de integritate pentru AIE: „Neexaminarea acestui dosar este o rusine a AIE. O rusine deoarece are in mina toate mecanismele statale care ar contribui la elucidarea si spunerea adevarului. Cine a fost organizatorii, regizorii evenimentelor de la 7 aprilie?”

Exemplarele cărţii lui Damian Hâncu s-a vândut foarte repede. Gabriela Ciumac îmi spune că a cumparat cartea ca s-o arate prietenilor ei străini, mai ales că e tradusă şi în engleză.

Gabriela Ciumac: „Este o dezamagire mare in societate, o dezamagire faţă de tot, trece si intr-o indiferenţă. E un alt val de tineri care pleaca din ţară.”

Iată şi scurtul discurs pe care l-a ţinut de la microfon un alt tînăr maltratat de poliţie, Vadim Ungureanu: „Statalitatea, ideea ca neam trăieste prin victimele pe care le-a avut, nu prin masele de populatie fricoasa care n-au avut curajul sa iasa si au stat acasă.”

Vadim mi-a spus ca politistii n-au reusit sa bage frica in el: „Mi-a placut o vorba pe care a spus-o Voronin. Adevărul e la fundul mării, dar Moldova n-are iesire la mare. Au trecut 2 ani, pina nu va fi stabilitate in ţară adevărul nu va iesi la iveală.”

Astazi a avut loc si un protest mai deosebit. Protest în vânt, cum l-au numit organizatorii. Asociaţia Oberliht a intins nişte rufe inscripţionate pe sârmă, cu slogane în spiritul zilei de 7 aprilie Avem nevoie sa ne exprimăm, Ne-am simtit puternici, Frustrare. Organizatorii spun ca toate aceste slogane au rămas în vânt, pentru ca nici până astazi nimeni nu ştie adevărul despre evenimentele violente de acum 2 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG