Linkuri accesibilitate

Ședință comună a guvernului cu demonstranții încarcerați


La raport
La raport

Protestatarii critică faptul că poliţiştii care i-au bătut prin comisariate continuă să lucreze şi că anchetele pornite de procuratură trenează.



La doi ani de la protestele din aprilie, guvernul i-a chemat astăzi la raport pe cei datori să explice ce s-a întâmplat. La întâlnirea au fost de față și o serie din demonstranţii de la 7 aprilie.

Rând pe rând, au trecut la raport Procurorul general Valeriu Zubco, Ministrul de interne Alexei Roibu şi cel al justiţiei Alexandru Tănase. Demnitarii le-au spus tinerilor trecuţi după 7 aprilie prin comisariatele de poliţie, în jur de 120 câţi au fost prezenţi la şedinţă, că fac tot ce pot spre a-i recompensa pentru suferinţele trăite şi a afla ce s-a întâmplat cu adevărat în acele zile.

Replicile ce au urmat au arătat însă clar că foştii protestatari nu s-au lăsat măguliţi de îndemnurile la conciliere formulate de demnitari:

„Spuneţi pe la televizoare că nu credeţi că se va afla adevărul despre 7 aprilie. Oare în doi ani noi am uitat care e adevărul? Credeţi că nu ţinem minte că am ieşit la un protest paşnic, că au existat provocatori, că s-au înscenat multe – cu Parlamentul şi preşedinţia lăsate fără apărare – că am fost ulterior bătuţi prin comisariate. Noi ţinem minte, ştim adevărul. Doar trebuie să-i spunem pe nume. Nu să-l ocolim ani de zile,” s-a adresat oficialilor unul dintre tineri, Eugen Bogdan.

„O trădare față de acești copii!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct


Protestatarii s-au declarat supăraţi că poliţiştii care i-au bătut prin comisariate continuă să lucreze, că medicii care au semnat expertize mincinoase nu au fost traşi la răspundere şi că anchetele pornite de procuratură trenează.

Vlad Filat
Vlad Filat le-a luat apărarea subalternilor: „Fiecare vede lucrurile în felul său, are adevărul său. Noi avem nevoie ca acest adevăr să fie şi sub aspect juridic probat, ca să nu poată fi contestat. În caz contrar, să ştiţi că nu ne vom deosebi cu nimic de regimul autoritar de până acum.”

Dar tocmai problemele cu justiţia sunt cele pe care le reclamă cu cea mai mare înverşunare tinerii adunaţi astăzi la sfat cu guvernul. Iurii Crăciuneac, un tânăr de la Cahul, spune că dacă în dosarele legate de arestările ilegale foştilor protestatari li se mai face pe alocuri dreptate, apoi în cele legate de tortură lucrurile se complică.

Iurii Crăciuneac: „Procurorii care ne cercetează dosarele de maltratare în judecată susţin că noi nu am fost maltrataţi şi ne învinuiesc că vrem să ne îmbogăţim pe seama statului. Sunt nişte lucruri care pur şi simplu ne lasă fără replică – ori că nu li se atrage atenţia, ori că se mimează totul...”

Iată şi alte câteva reproşuri adresate astăzi de tineri demnitarilor guvernamentali:

„Reprezentanţii MAI spun în instanţă că deţinuţilor li s-a oferit câte trei metri pătraţi în celulă şi hrană de trei ori pe zi. Mint fără ruşine, pentru că toţi ştim în ce condiţii am fost ţinuţi acolo. În trei zile am mâncat un ou.”

„7 aprilie a rămas în urmă. Dar mai departe ce se întâmplă – eu nu văd nici un rezultat. Dosarul meu e tergiversat de doi ani. Eu, ca inculpat, nu pot ieşi din ţară nici la studii, nici cu alte scopuri.”

Iar pe Olesea Creţu am surprins-o părăsind supărată întâlnirea înainte de încheiere: „Şi-au adus aminte de noi? Acuma şi-au adus aminte, că vin alegerile. Eu în genere am ajuns la concluzia că intenţionat se tergiversează dosarele ca să nu se afle cine şi cum. Asta e o trădare faţă de aceşti copii, că ei sunt adevăraţii eroi,” spune Olesea Creţu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG