Linkuri accesibilitate


Portugalia a cerut Uniunii Eiropene să o salveze de la colapsul financiar, deşi a spus timp de mai multe luni că va face faţă crizei datoriilor cu forţe proprii. După Grecia şi Irlanda, Portugalia este a treia ţară din zona euro care cere ajutor. Alexandru Eftode rezumă relatarea serviciului central de ştiri al Europa Liberă:

Premierul portughez în exerciţiu, Jose Socrates a spus miercuri că nu are altă soluţie decât să ceară ajutor, odată ce măsurile adiţionale de austeritate propuse de guvernul său au fost respinse luna trecută în Parlamentul de la Lisabona.
Socrates a spus că este obligaţia şi de datoria sa să se gândească la interesul naţional. Aşa încât guvernul portughez a solicitat Comisiei Europene asistenţă financiară pentru a salva sistemul financiar şi economia ţării.
Premierul Jose Socrates


Guvernul socialist al lui Socrates s-a prăbuşit luna trecută la încercarea de a rectifica bugetul şi reduce deficitul, adică de a-l reduce şi mai mult după ce micşorase şi aşa cheltuielile bugetare pentru a evita incapacitatea de plată, fără a fi nevoie să ceară ajutorul partenerilor din zona euro. Însă după prăbuşirea guvernului şi intrarea în criză politică, a crescut rapid costul împrumuturilor pe care Portugalia le poate lua pe pieţele financiare.

Premierul Socrates, care rămâne în funcţie până la alegerile anticipate de la începutul lui iunie, le-a spus concetăţenilor că regretă că s-a ajuns până în acest punct. „Portughezii ştiu că am luptat pentru o altă soluţie în interesul naţional”, a spus Socrates şi a promis să facă tot pentru ca împrumutul salvator cerut să aibă cele mai mici costuri posibile.

Decizia de a cere ajutoare europene a fost sprijinită şi de liderul opoziţiei portugheze, Pedro Passos-Coelho. Politicianul social-democrat a spus că cererea de ajutor nu trebuie văzută ca un act de disperare, ci mai degrabă ca un prim pas pentru a înfrunta realitatea aşa cum este ea şi a reda portughezilor încrederea într-un viitor mai bun, cu sprijinul instituţiilor externe.

Solicitarea Portugaliei a venit într-un moment în care miniştrii europeni de finanţe caută soluţii pentru a preveni intrarea în criză a unor economii mai mari, ca Spania. Portugalia, cu o populaţie de 10 milioane şi jumătate, este deja a treia ţară care solicită Uniunii Europene împrumuturi salvatoare, după Grecia şi Irlanda.

Oficiali europeni cred că Portugalia ae putea avea nevoie de la 60 la 80 de miliarde de euro ca împrumuturi cu dobândă mică din partea Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional pe parcursul următorilor trei ani. Dar orice ajutoare pot fi condiţionate strict.

Unii se întreabă dacă premierul în exerciţiu are împuternicirile necesare ca să negocieze condiţiile împrumuturilor şi dacă negocierile nu vor fi afectate de campania electorală.

Comisarul european pentru economie şi finanţe, Olli Rehn a salutat însă decizia Portugaliei, spunând că este şi în interesul întregii zone euro cu 17 membri. În Germania, motorul economic al Uniunii Europene şi cel mai mare contribuabil la fondurile de salvgardare a economiilor europene, un ministru adjunct de externe, Werner Hoyer a declarat agenţiei Reuter că decizia Portugaliei a îndepărtat riscurile care planau deasupra zonei euro.

Nu le-a îndepărtat însă cu totul. Atenţia se îndreaptă acum spre Spania. Guvernul de la Madrid a spus astăzi că nu va păţi la fel ca cel de la Lisabona. Numai că şi portughezii au făcut declaraţii asemănătoare luni de zile, ca până la urmă să li se întâmple ca irlandezilor şi grecilor.
XS
SM
MD
LG