Linkuri accesibilitate

„Foarte greu la Procuratură, foarte greu la poliţie, foarte greu în judecată”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu (PL): Dacă actuala putere nu va elucida dosarul aprilie 2009, va trebui să vină o putere, care atunci nu a fost nici în opoziţie, nici la guvernare.


Europa Liberă: Aţi insistat să fie cunoscut acest adevăr despre 7 aprilie. Aţi prezentat imagini, parte din adevărul despre 7 aprilie. De ce întârzie acest adevăr?

Mihai Ghimpu:
„Am două versiuni – prima: că nu se doreşte.”

Europa Liberă: Din partea cui nu se doreşte?

Mihai Ghimpu:
„O solidaritate a celor care lucrează în instituţiile de drept – poliţişti, procurori, judecători. Fiindcă vedem: foarte greu la Procuratură, foarte greu la poliţie, foarte greu în judecată. Nu se examinează, se tărăgănează. Şi a doua – poate fi şi o tărăgănare din partea acestor instituţii, cu consimţământul tacit al unora, care sunt la putere.”

„Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi pare că cineva nu vrea.”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:35 0:00
Link direct


Europa Liberă: Şi Dumneavoastră sunteţi la putere.

Mihai Ghimpu:
„Eu nu am 51 de voturi, ca deputat am doar unul. Şi nici fracţiunea. Doi: Partidul Liberal nu are nici o instituţie de drept - nici Procuratura, nici Centrul Anticorupţie, nici Ministerul de Interne. Ne-a revenit SIS-ul, dar încă nu l-am preluat, el este cel care a fost. Dar ce pot să vă spun? Fiind preşedinte în funcţie, am încercat să aflu multe lucruri.”

Europa Liberă: Şi ce aţi aflat?

Mihai Ghimpu:
„Că greu merge. Foarte greu merge. Chiar dacă Procuratura ceva a mişcat, ajunge în judecată şi acolo se opreşte. Pe de altă parte, poliţiştii sunt solidari, nu vor să declare ce a făcut colegul lui. În genere, când au loc astfel de acţiuni, unde e implicată pe de o parte societatea civilă, pe de altă parte poliţia, întotdeauna sunt vinovaţi cei care sunt la putere. Fiindcă puterea era obligată să nu admită aşa ceva.”

Europa Liberă: Grupul de provocatori cum a pătruns în mulţime?

Mihai Ghimpu:
„Asta trebuia să facă poliţia operativă şi SIS-ul, ca să depisteze atunci, când printre cei tineri, care au ieşit paşnic, au apărut provocatori. Şi atunci să planifice o acţiune, prin care să nu admită ca provocatorii să-i ducă pe tineri spre aceste două clădiri, spre vandalism. Dar vedeţi, pe de o parte a fost vandalizate aceste două clădiri.”

Europa Liberă: Preşedinţia şi Parlamentul.

Mihai Ghimpu:
„Preşedinţia şi Parlamentul, dar pe de altă parte, ura lor era împotriva lui Voronin. Dar cabinetul lui Voronin nu a fost atins. Ei, iată asta înseamnă anchetă. De exemplu, nici un comisar din comisariate astea din Chişinău nu-i tras la răspundere. Ba din contra – a fost luat de la un sector şi transferat la altul şi avansat în grade. Da, nu dau mărturii poliţiştii că au văzut. Cheamă pe cei care au suferit şi întreabă: a văzut comisarul când ai fost tu torturat, bătut? Unul-doi-trei. Pe urmă iai şi alt articol, abuz şi chestii. Şi se găseşte. Nu trebuia să admită. Dar toată lumea ştia că acolo era tortură. Şi noi strigam, opoziţia, trei zile la rând. Vă amintiţi, femeia, care s-a pus în genunchi şi striga, îl ruga pe Voronin să-i elibereze copiii. Apoi, cum adică, comisarul nu auzea? Sunt lucruri. Iar pe de altă parte, este strict prevederea Codului penal. Dar ca să găseşti proba, în conformitate cu prevederile Codului penal, trebuie pur şi simplu să vrei aceasta. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar îmi pare undeva că, totuşi, cineva nu vrea.”

Europa Liberă: Cine e acest cineva?

Mihai Ghimpu:
„Nu pot să spun.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, pe de altă parte, unii vorbesc despre sute de dosare, despre infracţiuni, despre infractori. Sunt judecaţi doar doi poliţişti. Pe de altă parte, nu am auzit şi nu aud să se vorbească despre aceşti provocatori, că ar fi şi ei printre bănuiţi şi uite ce se alege din dosarul lor.

Mihai Ghimpu:
„Păi, aici e şi problema. Că dacă se găseşte un provocator-doi, înseamnă că urmuşoarele vin în lanţ. Duce spre cineva, care a dirijat şi a organizat lucrurile astea. Iată, marele om, Iurie Roşca a spus că Ghimpu şi Chirtoacă au chemat. Când am venit noi în Piaţă, lumea deja era în Piaţă. Şi eu n-am nimic comun, absolut nici un grăunte cu aceasta, cu chemarea în Piaţă. N-am depus noi declaraţie.”

Europa Liberă: Asta înseamnă că vă distanţaţi de protestatari?

Mihai Ghimpu:
„Nu ne distanţăm. Noi am venit, când am văzut ce se întâmplă. Am fost frapat că e plină Piaţa. Când o să găsim aceşti provocatori, atunci o să aflăm cine cu ei a condus. Poate şi altă versiune: că erau diferite grupări – fiecare cu proiectul lui. Lumea criminală cu proiectul său, patrioţii cu proiectul său, alţii cu proiectul lor, dar cineva a admis treaba asta. Numai puterea. Puterea nu trebuia să admită. Iată cine e vinovat. Eu fără dreptul penal, fără alta, îl consider pe Voronin vinovat. Aici el e vinovat. El trebuia să cunoască fiecare mişcare, care se întâmpla, în fiecare metru pătrat al Pieţei, aici printre oameni.”

Europa Liberă: Paradoxul e că domnul Voronin învinuieşte Alianţa pentru Integrare Europeană, Alianţa îl învinuieşte pe domnul Voronin.

Mihai Ghimpu:
„Dar ce are de făcut Voronin? Clar că o să ne învinuiască pe noi. Dar dacă ne învinuieşte, trebuie să aducă şi probe. A fost încă după aceasta jumătat de an la putere. De ce nu aduce probe? El atunci trebuia să spună probe. Dacă nu le-a pus, înseamnă că nu le are. Asta e problema. Noi nu le avem, sau greu le obţinem, din cauză că au fost arse probele. Au fost arse mape la Securitate şi la MAI. În arhivă trebuie să existe informaţie din partea SIS-ului, care e obligat în cazul dat, că ţine de securitatea statului. Toate rapoartele, toate informaţiile, cine a venit, cum a venit, ce se aude, raportat preşedintelui statului ca şi comandant suprem. Nu este nimic. Dacă nu există, înseamnă că cele care au fost nu convin guvernării comuniste şi le-au dat foc. Iată care e problema.”

Europa Liberă: Se zice că ar fi neînţelegeri între aceste trei instituţii ale statului – SIS-ul, Procuratura şi Ministerul de Interne.

Mihai Ghimpu:
„Fiecare trebuia să-şi facă datoria. S-au poate fi şi o altă versiune: Voronin conştient a lăsat să meargă lucrurile aşa, ca să compromită opoziţia, ştiind că nu are un vot. Aha, n-o să votaţi pentru preşedintele comunist, am să vă arăt eu vouă. Iată asta trebuie totul să stabilească ancheta. Dar ancheta... s-a înaintat dosarul Parlamentului pentru a ridica imunitatea lui Voronin, comisia juridică, iarăşi, iată... În mai multe probleme liberalii nu găsesc înţelegere şi susţinere din partea colegilor şi vechi şi actuali.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, se vorbeşte, că nu va fi elucidat acest adevăr cel puţin până când nu se testează varianta găsirii celor două voturi la comunişti, ca să voteze pentru alegerea şefului statului.”

Mihai Ghimpu:
„Nu cred că e legat de aceasta. Nu vreau să numesc pe nimeni, sau să bănuiesc pe cineva, dar nu e legat de acest vot. Eu consider că în cazul în care actuala putere nu va reuşi, înseamnă că trebuie să vină o putere, care nu a fost nici în opoziţie atunci, şi nici la putere. Că altfel nu pot să înţeleg de ce. Voronin spune că noi suntem vinovaţi – trebuie să prezinte probe. Nu. Noi spunem că puterea. Eu le spun teoretic, fiindcă el era comandantul suprem, preşedintele statului şi răspundea de securitatea statului, a cetăţenilor.

Sunt nişte lucruri, pe care eu nu le spun înafara probelor. Asta e o probă. Dar pentru răspundere penală asta trebuie anchetă. Ancheta iată o vedem cum merge – foarte anevoios şi foarte greu. Şi aici stai şi te întrebi: judecătorii sunt o putere aparte. Ce poţi să faci unui judecător când el este numit pe viaţă? Pe el nu-l interesează ce spune Ghimpu în Parlament sau altcineva. El ştie că e pe viaţă numit. Nu-l poţi elibera. Îl eliberezi? Îl restabileşte judecata, tot coleg de-al lui. Iată aici e cercul vicios.”

Europa Liberă: Până la urmă, săptămâna viitoare discutaţi acest subiect?

Mihai Ghimpu:
„O să discutăm. Faptul că n-am discutat azi, asta nu înseamnă că noi, PL-ul nu vom susţine să discutăm pe 14.”

Europa Liberă: Dar ce o discutaţi atunci?

Mihai Ghimpu:
„Audierea Procuraturii, SIS-ului şi Ministerului de Interne. Ce au făcut, ce au obţinut. Noi vrem, totuşi, să auzim.”
XS
SM
MD
LG