Linkuri accesibilitate

Presupuneri, indicii, piste - doi ani de la evenimente


Valentin Dediu
Valentin Dediu

Valentin Dediu (SIS): „Există indicii că interesată în destabilizarea situației a fost o forță necunoscută organelor de drept”.


Valentin Dediu: „În situaţia creată la 6-7 aprilie presupunem că au fost careva persoane, sau grupuri interesate în destabilizare.”

Europa Liberă: De ce întârzie acest adevăr despre 6-7 aprilie 2009?

Valentin Dediu:
„6-7 aprile au fost nişte evenimente foarte tragice pentru Republica Moldova. După 7 aprilie au trecut cinci luni şi jumătate, când la guvernare era altă putere. Şi deaceea multe evenimente, care au fost, nu s-au cercetat în nemijlocită apropiere de eveniment.”

Europa Liberă: Dacă PCRM rămânea la guvernare, se cunoştea adevărul?

Valentin Dediu:
„Posibil da, posibil nu. E greu de spus. Fiindcă astăzi noi nu avem nici o versiune concretă.”

Versiuni neclare de interpretare a evenimentelor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:02 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cum vă explicaţi că nu există o versiune clară?

Valentin Dediu:
„Sunt mai mulţi indici, care vorbesc despre faptul, că interesaţi în destabilzarea situaţiei atunci a fost o forţă necunoscută de organele de drept.”

Europa Liberă: Şi credeţi versiunea asta? De unde a venit această forţă? Cine a adus-o?

Valentin Dediu:
„Forţa asta urmează a fi stabilită, careva indici sunt.”

Europa Liberă: Careva ce înseamnă?

Valentin Dediu:
„Sunt persoane, sunt fapte, sunt evenimente, care ne vorbesc că a fost o forţă necunoscută astăzi. Despre asta ne-au vorbit şi persoanele, care au fost nemijlocit în Piaţă. Care spun că vedeau persoane, care dirijau cu mulţimea, sau cu grupuri de persoane.”

Europa Liberă: Vă referiţi la elementele criminale care au apărut?

Valentin Dediu:
„E greu de spus astăzi. Elemente criminale, sau poate au fost nişte băieţi, care vroiau ceva să facă, alte intenţii au avut. Dar situaţia, posibil, a ieşit de sub control. Şi aici sunt mai mulţi factori. Principala problemă a fost asaltul de către cei adunaţi al clădirilor Preşedinţiei şi Parlamentului.”

Europa Liberă: Domnule Dediu, dar cum s-a întâmplat, că a dispărut toată informaţia? Mai ales la SIS?

Valentin Dediu:
„Ea n-a dispărut. Cine a spus că ea a fost? Informaţia despre pregătirile acestui eveniment.”

Europa Liberă: Nici n-a existat? Dar ce evidenţe se păstrează la Serviciul de Informaţie şi Securitate?

Valentin Dediu:
„Se păstrează multe informaţii la Serviciul de Informaţie şi Securitate. Şi astăzi avem documente restabilite, sunt informaţii despre situaţii din perioada ceea. Dar să spunem că a fost careva informaţii ce ar demonstra, că s-a pregătit lovitură de stat, că au fost implicaţi cetăţeni străini, nu am găsit aşa informaţii.”

Europa Liberă: Dacă nu e lovitură de stat, e revoluţie?

Valentin Dediu:
„Specialiştii s-o spună.”

Europa Liberă: În ce măsură vă reuşeşte să coordonaţi activităţile Dumneavoastră, împreună cu Procuratura şi Ministerul de Interne? Pentru că SIS, Procuratura generală şi Ministerul de Interne sunt structurile statului, care trebuie să dea răspuns la acest dosar.

Valentin Dediu:
„Da, permanent am conlucrat cu comisia parlamentară Nagacevschi, am prezentat toată informaţia, care a fost solicitată, am conclucrat cu Procuratura. La orice solicitare a Procuraturii ne-am implicat, am acumulat informaţia, am furnizat-o în Procuratură. În prezent este delegată o grupă de ofiţeri, care împreună cu procuratura documentează acele zile 6-7 aprilie şi sperăm că o pistă se conturează.”

Europa Liberă: Dar în cât timp s-ar putea cunoaşte adevărul?

Valentin Dediu:
„Adevărul poate fi cunoscut în câteva luni, poate să fie cunoscut şi într-o perioadă mai lungă. Adevărul va fi cunoscut.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră credeţi că depinde de voinţa politică ca să fie cunoscut acest adevăr, despre 7 aprilie 2009?

Valentin Dediu:
„Problema principală este în documentare. Argumentul juridic în baza emoţiilor nu-l poţi duce la capăt. S-a pierdut mult timp de acum.”

Europa Liberă: Ce înseamnă s-a pierdut mult timp?

Valentin Dediu:
„Doi ani de zile şi multe evenimente se uită. Alte persoane au plecat, e greu de găsit.”

Europa Liberă: Domnule Dediu, dar există persoane, care au dat ordine în acele momente.

Valentin Dediu:
„Ăsta e alt aspect al problemei. Noi vorbim de evenimente – cine a stat în spatele la organizare. Cei care au dat ordine, au dat ordine să fie oprită confruntarea, bune ele, sau rele au fost. Dar noi vorbim de factorul ce a influenţat, a mers spre asalturi. Iată asta e principalul şi asta e foarte important. Deci, evenimentele trebuie documentate şi în baza lor justiţia se va pronunţa.”

Europa Liberă: Dar arborarea Tricolorului pe sediul Preşedinţiei e un indiciu?

Valentin Dediu:
„Îmi e greu să spun astăzi, e un indiciu sau nu. Nu pot să spun azi.”

Europa Liberă: Dar acum vă întreb, nu ca vicedirector SIS, dar ca cetăţean – vă interesează să cunoaşteţi adevărul despre 7 aprilie 2009?

Valentin Dediu:
„Evident, mă interesează şi chiar depun multe eforturi, împreună cu colegii mei, pentru a scoate la iveală tot ce s-a petrecut. Şi cel mai important pentru mine ar fi să ştiu cine a stat în spatele evenimentelor acestea.”

Europa Liberă: Dar acest fapt că domnul Voronin învinuieşte actuala guvernare, şi actuala guvernare învinuieşte fosta conducere, cum vi se pare?

Valentin Dediu:
„Fiecare îşi apără interesele, dar eu cred că faptele vor fi elucidate şi la justa valoare se va aprecia ce a fost şi cum a fost, cine a stat în umbră. Totuşi, dacă a fost cineva, fiindcă presupuneri sunt. Sunt din mai multe surse. Vin presupuneri. Chiar şi de la oficiali din conducerea statului astăzi.”
XS
SM
MD
LG