Linkuri accesibilitate

Vinuri și politică (Adevărul.md).


Ziarele de astăzi pornesc de la constatarea că există o suspectă solidaritate a tăcerii în jurul evenimentelor din aprilie. „Solidaritate care te duce la gândul că în organizarea lor au fost implicaţi în măsură şi mod diferit ambele tabere, şi Voronin, şi adversarii lui de atunci”, crede Constantin Tănase de la Timpul.

Jurnalistul Pavel Păduraru de la acelaşi ziar publică răspunsurile mai multor persoane, preponderent oficialităţi, la întrebarea din titlul articolului: „De ce nu aflăm nimic despre 7 aprilie 2009?”. „Oficialii consideră că dosarele 7 aprilie se tergiversează intenţionat. Numai procurorii ne asigură că lucrurile sunt în ordine”, conchide autorul în urma dialogurilor.

Într-un articol publicat de „Adevărul” se menţionează că „înainte de a ajunge la putere, actualii demnitari ne-au promis o anchetă internaţională şi o investigare completă şi obiectivă. Astăzi, ei dau din umeri când îi întrebi despre mersul anchetei şi sunt la fel de dornici de a afla adevărul ca şi cetăţenii de rând”, constată autorul articolului.

Referitor la aşa-zisul embargou belarus la vinurile moldoveneşti, analistul economic Alex Oprunenco de la Centrul „Expert-Grup“ este citat în „Adevărul” cu declaraţia că se îndoieşte că ar fi vorba de probleme de calitate. „Nu e posibil ca aşa, din pod, să se depisteze o epidemie în vinurile din Moldova şi Georgia. Mai degrabă la mijloc sunt probleme politice“, a declarat expertul. Potrivit dlui Oprunenco, în ultimii ani a devenit o normă ca în spaţiul CSI să fie încălcate acordurile de comerţ şi cooperare economică.

Nezavisimaia Moldova” publică „Declaraţia PCRM îl legătură cu valul de crime grave săvârşite în ţară şi represiunile puterii împotriva angajaţilor organelor de drept ale Moldovei”. Declaraţia se încheie cu cererea adresată liderilor AIE, Guvernului şi MAI: „să înceteze în totalitate represiunile sociale şi politice împotriva poliţiştilor; „să restabilească în funcţii angajaţii MAI concediaţi nelegitim; să le întoarcă înlesnirile şi îndemnizaţiile ce le-au fost luate …”

Editorialistul Arcadie Gherasim se întreabă în „Timpul” „cine jură pe sfânta cruce că liderii bisericii ortodoxe, conduşi de ÎPS Vladimir, vor merge în fruntea celor 62% de moldoveni (cum arată sondajele) care, în cazul unui referendum, ar vota pentru integrarea R. Moldova în UE? Vor vota Vladâca, Markel şi alţii alături de aceşti moldoveni şi de guvernul lor, şi de poporul lor?” se mai întreabă dl Gherasim într-un articol în care se menţionează între altele o tendinţă de reducere a încrederii în Biserică, potrivit sondajelor sociologice.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG