Linkuri accesibilitate

Criză financiară - Minskul la cheremul Moscovei


Cozi la birourile de schimb valutar
Cozi la birourile de schimb valutar

În schimbul unui ajutor financiar, Rusia poate cere absolut orice guvernului belarus.


Belarus trece printr-o criză financiară severă după ce moneda naţională a fost devalorizată cu 10 la sută. Şi s-au anunţat şi alte măsuri de austeritate. Iar guvernul încearcă să obţină credite de la FMI şi din partea Rusiei care în schimbul unui împrumut de un miliard de dolari ar putea cere importante părţi din infrastructura energetică.

In ultima zi a lunii trecute, pe 31 martie, autoritatile de la Minsk au prezentat un plan de stabilizare a economiei estimat sa coste 2 miliarde de dolari de la Comunitatea Economica EuroAsiatica, organizatie dominata de Rusia si 1 miliard de la Rusia. Minskul a promis si ca va face economii, va reduce cheltuielile statului si va intari politica monetara.

Rusia a intirziat raspunsul si ieri adjunctul ministrului rus de finante Dmitri Pankin a declarat agentiei Interfax ca Moscova n-a promis nimic Minskului si ca analizeaza inca propunerile din Belarus.

Economistul de la Minsk Siarhei Ciali le-a spus colegilor nostri de la serviciul belarus ca nu poate sa fie vorba de nici un fel de restructurare serioasa a economiei si ca propunerile Minskului trebuie sa vizeze alte componente: „Cu siguranta e vorba de niste conditii, dar ele nu sunt discutate public. Probabil ca sunt propuneri foarte concrete si pentru ca suntem intr-o situatie foarte proasta si ne-am pus singuri cenusa in cap, Rusia poate sa ne ceara absolut orice.”

Mai mult, cred expertii cu care a discutat corespondentul nostru, Lukashenka este intr-o situatie atit de proasta ca nu poate sa se mai adreseze nici Chinei, Occidentului sau Americii latine, or acest lucru, da Moscovei o foarte mare libertate de a-și impune revendicările.

Inainte de alegerile din decembrie anul trecut, Uniunea Europeana a promis Minskului un pachet financiar de ajutoare de peste 4 miliarde de dolari, cu conditia progreselor pe calea democratiei si cu un scrutin liber si corect. Cum alegerile s-au soldat cu arestari masive din rindul politicienilor si activistilor opozitiei, Occidentul nu numai ca nu mai vorbeste despre acest ajutor financiar, dar a impus sanctiuni economice regimului Lukasenka.

In aceste conditii situatia economica a tarii se agraveaza pe zi ce trece: oamenii prosperi fac cozi interminabile la banci sa cumpere valuta si aur, iar cei saraci, fac depozite de zahar, ulei, cafea si ceai.

Opozitia din Belarus pare mult prea slaba sa profite de acest moment dupa represiunea brutala din perioada post electorala.
XS
SM
MD
LG