Linkuri accesibilitate

Centralele nucleare din UE vor fi supuse la teste de stres


Comisarul pentru energie Gunther Oettinger
Comisarul pentru energie Gunther Oettinger

Comisarul UE pentru energie își pune speranțe în implementarea în 2014 a directivei cu privire la siguranța nucleară, care include tratarea deseurilor radioactive.


Testele de stres la care vor fi supuse centralele nucleare din UE si criteriile care ar trebui sa asigure cele mai inalte standarde de siguranta, au fost dezbatute de membrii Parlamentului European impreuna cu reprezentantii Consiliului si comisarul pentru energie Günter Öttinger.

Potrivit ministrului ungar al afacerilor europene Enikö Györi, a carei tara asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene, pana la sfarsitul anului datele cu privire la rezistenta centralelor nucleare in situatii limita, vor fi evaluate si prezentate publicului.

In urma testului de stres - care inseamna de fapt analiza consecintelor unui posibil cutremur sau a unor inundatii si daca, de pilda circuitele electrice vor ramane functionale - va fi intocmit un catalog de criterii comune pentru toate cele 142 de unitati de centrale nucleare din UE.

Europarlamentarii verzi au criticat faptul ca aceste teste de stres nu au caracter obligatoriu, realizarea acestora fiind la latitudinea fiecarui stat membru in parte. Fara sa sa o spuna explicit, si preseditia ungara impartaseste aceasta nemultumire. „Nu ne putem permite ca resursele energetice sa fie mai importante decat siguranta oamenilor.“ este de parere si reprezentanta presedintiei ungare Enikö Györi.

Ea a explicat ca, in conditiile in care 30% din productia de energie a UE este de provenienta nucleara, statele membre nu isi pot permite in acest moment sa renunte la acest tip de energie.

Speranta este in politica energetica comuna, crede Györi care a precizat ca in acest moment 13 state membre au optat pentru energie nucleara si chiar daca ar vrea nu pot sa isi inchida centralele fara sa se coordoneze cu celelalte state atat din interiorul cat si din vecinatatea UE si fara a avea alte alternative energetice.

Comisarul pentru energie Günter Öttinger a aratat ca, in vecinatatea Uniunii Europene a purtat discutii cu Rusia si Ucraina pentru ca atat aceste tari cat si Elvetia, Armenia, Turcia si Belarus, sa aplice aceleasi standarde de siguranta.

Öttinger a precizat ca data fiind dorinta statelor membre de a-si pastra competenta cu privire la centralele nucleare, din pacate nu va fi posibila o coordonare la nivel european. In plus, comisarul pentru energie isi pune sperantele pe implementarea in 2014 a directivei cu privire la siguranta nucleara, care sa includa si tratarea deseurilor radioactive.
XS
SM
MD
LG