Linkuri accesibilitate

6.04 - București: CNSAS pe urmele colaboratorilor din presa regimului Ceaușescu


Peste 20 de dosare privind colaborarea cu fosta Securitate a unor personalităţi din presă, fie de persoane urmărite, fie de colaboratori ai Securității.



6 aprilie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Andreea Pora).

CNSAS pe urmele colaboratorilor din presa regimului Ceaușescu.

La CNSAS au ajuns peste 20 de dosare privind colaborarea cu fosta Securitate a unor personalităţi din presă. Este vorba fie de persoane urmărite de Securitate, fie de colaboratori ai acesteia. Dosarele au fost trimise de SRI la CNSAS în urma cererii Clubului Român de Presă, care a vrut verificarea dosarelor liderilor săi. O cerere separată a fost făcută cu o lună în urmă şi de Evenimentul Zilei.

Până acum, SRI nu s-a grăbit să elibereze dosarele jurnaliștilor sau cele ale membrilor Sinodului, afirmând că nu sunt priorităţi. Schimbarea de atitudine este inexplicabilă dar bine venită, apreciază directorul Evenimentului Zilei, Cornel Nistorescu: „...dacă începem cu ziariştii, nu se poate ca toate celelalte categorii sociale să mai fie ţinute sub obroc”.

CNSAS a finalizat, se pare, verificarea şefilor Clubului Român de Presă, urmând ca noile dosare, numite generic „Presa”, să fie cercetate cu începere de săptămâna viitoare.
Se pare că dosarele se referă la o serie de ziarişti importanţi, care au lucrat şi în ultimii ani ai regimului comunist.

Analiza dosarelor va dura multe luni, este de părere Horia Roman Patapievici, membru CNSAS, pentru că „sistemul avea multe încrengături” şi fiecare dosar „trimite la alte dosare”. În paralel se va lucra la dosarele referitoare la cler.
XS
SM
MD
LG