Linkuri accesibilitate

7 aprilie 2009 în atenția presei


Moldova pe drumul spre Uniunea Europeană („Argumenti i Factî”).


Cotidianul „Timpul” publică un interviu în exclusivitate cu Ion Perju, poliţistul aflat sub acuzaţie că l-ar fi ucis pe tânărul Valeriu Boboc în aprilie 2009. Interviul este întitulat cu afirmaţia poliţistului: „Ca să scape alţii de pedeapsă, m-au ales vinovat pe mine”. Poliţistul Ion Perju susţine că a fost ales ţap ispăşitor de către colegii săi din poliţia criminală a Comisariatului General de Poliţie al mun. Chişinău. Perju infirmă că el era tipul în albastru care lovea cu piciorul o persoană în faţa Guvernului, după cum arată filmările despre acea noapte făcute publice anul trecut, şi se îndoieşte de faptul că lovitul era Boboc.

Ziarul „Adevărul” scrie că ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, susţine că se va opune categoric ca ex-judecătorii care au adoptat hotărâri ilegale în comisariate după evenimentele din 7 aprilie 2009 să îmbrace acum robe de avocaţi. Pe de altă parte, avocaţii spun că sunt victimele unei conjuncturi politico-sociale şi că vor lupta până în pânzele albe pentru drepturile lor.

Argumentî i Faktî”, ediţia pentru Republica Moldova, publică un articol întitulat „Va „înota” Moldova până la UE? Reformele: să se explice cu răbdare sau să se calce pe cadavre” şi consacrat recentului forum „UE - Republica Moldova”. Autorul articolului este de părere că orice populaţie aşteaptă de la standardele europene libertate de mişcare ca să poată găsi de lucru. Însă se arată sceptic că Uniunea Europeană ar putea rezolva această problemă, deoarece „cotele pentru muncă în Europa le oferă nu guvernul general european, la nivelul comisarilor europeni, ci fiecare guvern naţional al ţării care face parte din UE”.

Tot „Argumentî i Faktî”, publică un interviu cu deputatul comunist Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar general al capitalei. Dl Dodon susţine în cadrul interviului, între altele, că primarul capitalei, în afară de faptul că trebuie să fie „un bun gospodar şi administrator” , „se prezintă şi ca figură politică. În orice caz, aşa îl percep cetăţenii înşişi. Este important însă ca primarul să nu facă politicianism şi să nu transforme primăria într-o filială a partidului”, mai menţionează candidatul comunist în interviul său.

Lupu duce Moldova spre NATO?” – se întreabă autorul unui articol de fond în „Moldavskie Vedomosti” . Autorul scrie apoi, explicând, că „directorul executiv al Centrului pentru informare şi documentare NATO din Republica Moldova, Vitalie Grossu a intrat în componenţa Colegiului militar al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de preşedintele interimar, comandantul suprem al Forţelor Armate Marian Lupu”. Colegiul militar este un organ consultativ al Ministerului Apărării.
XS
SM
MD
LG