Linkuri accesibilitate

Revenirea economiei romanesti - un proces greoi


INS: Calitatea vieții nu se îmbunătățește, în conditiile în care un român cheltuie 40% din veniturile sale pe alimente și 20% pe întreținerea locuinței.


Analizele referitoare la revenirea economica a Romaniei sunt relativ optimiste, in vreme ce informatiile Institutului National de Statistica reduc acest optimism la citeva date esentiale. Astfel, de pilda, salariul mediu al romanilor a scazut cu circa 1 % potrivit calculelor facute de statisticieni pentru luna februarie. Cele mai mari salarii le au cei care lucreaza in industria tutunului, aproape o mie de euro, iar cele mai mici angajatii restaurantelor si hotelurilor. De cresteri semnificative de lefuri s-au bucurat romanii din
domeniu bancar si cei din zona asigurarilor, care au inceput deja sa primeasca salarii cu 30 la suta mai mari. Acesta pare un semnal care ar putea sa indice iesirea lenta a economiei romanesti din convalescenta, desi comparativ cu statele din zona, Romania are cele mai mici salarii brute. Situatia este inca dramatica pentru romanii cu salarii modeste, pentru ca preturile sint in crestere, in vreme ce salariile celor mai multi stagneaza sau continua sa scada. Pe scurt, potrivit statisticienilor calitatea vietii nu se imbunatateste, in conditiile in care un roman mediu cheltuie 40 la suta din veniturile sale pe alimente si 20 la suta pe intretinerea locuintei.

Totusi cifrele triste date publicitatii de Institutul National de Statistica sint completate de tabloul mai cald oferit de analizele economice facute pe termen scurt si mediu. Raportul facut de Ernst&Young anticipeaza o crestere a economiei Romaniei de 4% anul viitor pe fondul revenirii investitiilor si consumului, dar pentru anul acesta prevede rezultate “extrem de modeste” si o crestere de 1% a economiei. Raportul mai adauga ca performantele industriei romanesti incep sa se simta, iar analistii de la Unicredit Group completeaza tabloul optimist si prevad o crestere cu 15 la suta a comertului exterior al
Romaniei chiar in acest an.

Datele Unicredit mizeaza pe 91 de miliarde de euro valoarea comertului extern al Romaniei in 2011 si 105 miliarde pentru anul viitor. Secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu este insa de parere ca exporturile romanesti nu vor rezista in cazul unei aprecieri bruste a leului.

Revenirea economiei romanesti este un proces greoi care scoate la iveala nu doar
pesimismul unor investitori, ci si problemele care au blocat ani la rind dezvoltarea tarii, coruptia, inflatia, infrastructura fragila, administrarea ineficienta a statului.
XS
SM
MD
LG