Linkuri accesibilitate

Acordul de liber schimb aprofundat - problema respectării standardelor UE


Iurie Gotișan

Iurie Gotișan: Calitatea încă redusă a unor grupe de produse moldoveneşti nu permite actualmente reorientarea masivă a exporturilor spre pieţele din Occident.Europa Liberă: Ce ar însemna comerţul liberalizat cu ţările Uniunii?

Iurie Gotişan: Discuţiile şi negocierile pe marginea acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător sau comprehensiv cum mai este numit sunt unele dintre cele mai importante în relaţiile actuale ale Moldovei cu UE. De fapt, negocierea acestui acord este parte a blocului economic, unul din cele patru ca importanţă privind acordul de asociere, pe care tinde Moldova să-l obţină de la Uniunea Europeană. În prezent, din câte ştiu, partea moldovenească se află în negocieri la nivel de experţi sau consultanţi. Negocierile oficiale cu privire la acest acord potrivit autorităţilor şi agendei acestora vor demara luna viitoare. Acum relaţiile comerciale ale Moldovei cu UE sunt reglementate de acel sistem de preferinţe comerciale autonome, care presupune exportul mai multor tipuri de produse moldoveneşti în UE fără plata unor taxe sau achitarea modica a unora, dar cantitatea sau volumul mai multora din ele sunt plafonate cu anumite cote. Aici ar intra producţia vinicolă, unele produse din gama celor agroalimentare s.a.m.d.

Europa Liberă: şi atunci prin ce se va deosebi de actualul regim de comerţ preferenţial cu UE un acord de liber schimb aprofundat. Ce i-ar aduce în plus Moldovei, faţă de ceea ce are deja?

Iurie Gotişan: De îndată ce Moldova va obţine acest regim de comerţ, fapt care necesită încă mult timp şi muncă asiduă, i s-ar reduce şi mai mult tarifele vamale la export sau chiar eliminarea definitivă a acestora, garantându-se astfel accesul liber al exportatorilor moldoveni pe pieţele Uniunii Europene, acces care este asigurat în prezent de preferinţele comerciale autonome şi care este limitat prin anumite cote la export. Adică, acces nelimitat şi fără restricţii tarifare a tuturor produselor noastre pe piaţa Uniunii Europene ca şi pentru produsele fabricate în spaţiul comunitar pe piaţa noastră.

Europa Liberă: Dar eliminarea taxelor la importuri ar însemna de fapt că Republica Moldova se va lipsi de nişte venituri importante, venituri la buget care în prezent sunt asigurate de vamă.

Iurie Gotişan: Sigur, si asta este partea proastă pentru Moldova, dat fiind faptul ca cea mai mare parte din veniturile bugetului este pe seama a tot felul de taxe si impozite ce sunt percepute în vamă. Dar o atare situaţie poate fi doar pe termen scurt şi în cazul în care sectorul productiv va face faţă cererii interne şi externe. Pe de altă parte, pentru consumator asta înseamnă un sortiment mult mai larg de produse la preţuri mai reduse, respectiv cred eu concurenţa va fi la ea acasă. De altfel, se va introduce şi un control al calităţii şi o supraveghere a pieţei interne, lucru care actualmente lasă de dorit.

Europa Liberă: Dacă produsele de import se vor ieftini, cum ar putea în aceste condiţii să facă faţă concurenţei produsele autohtone şi, în general, în ce măsură economia Republicii Moldova, producătorii din Moldova sunt pregătiţi să facă faţă concurenţei la produsele europene?

Iurie Gotişan: Nu cred ca Moldova are probleme mari la armonizarea legislaţiei, adevăratele dificultăţi vor veni odată cu implementarea anume a acestor reforme legislative, in particular cele ce ţin de aspectele instituţionale. Cu certitudine că o atenţie deosebită va trebui acordată problemei respectării standardelor UE de către producătorii moldoveni, să zicem chiar a celor standarde fito-sanitare. Înclin să presupun că ne vom poticni la aceste negocieri atunci când se va discuta calitatea produselor, în particular a celor agroindustriale. Fiindcă calitatea încă redusă a unor grupe de produse moldoveneşti nu permite actualmente reorientarea masivă a exporturilor spre pieţele din Occident. Adevărul e că nici nu prea dispunem de o varietate de produse care ar putea face faţă concurenţei celor din UE, cele agroalimentare nefiind o excepţie în acest sens, mai ales ca acestea constituie peste 30% din exporturile noastre.

Europa Liberă: Și când credeţi că Moldova va fi realmente pregătită să beneficieze de acest regim de comerţ liberalizat cu UE?

Iurie Gotişan: Este prematur să indicăm o anume dată sau perioadă de timp, deoarece pe intern nu sunt întrunite anumite precondiţii care ar da startul negocierilor oficiale asupra acordului de comerţ liber. Spre exemplu, Macedonia a semnat un astfel de acord în 2001 şi abia în 2010 s-a încheiat implementarea graduală a acestuia. Deci, mult, foarte mult, depinde de realizările pe plan local. Daca managerii locali vor investi tot mai mult in retehnologizarea echipamentelor de producţie, daca aceştia vor fi mai agresivi in promovarea produselor si marketingul acestora, daca guvernul va da dovadă de capacitate şi iscusinţă în negocieri, dar şi societatea civila, care se face nu mai puţin responsabilă de a monitoriza cel puţin procesul şi implementarea reformelor, de acestea si nu numai va depinde cât de repede vom obţine un asemenea regim de comerţ, dacă într-adevăr se doreşte acest lucru.
XS
SM
MD
LG