Linkuri accesibilitate

Război de uzură la Brega - insurgenții libieni nu reușesc să recucerească orașul


Insurgenții continuă atacurile la Brega

Obţinerea de arme din străinătate şi continuarea bombardamentelor internaţionale sunt obiectivele principale ale opoziţiei.


În Libia luptele din preajma terminalului petrolier Brega continuă pentru a şasea zi consecutiv, în vreme ce colonelul Muammar Gaddafi sfidează noile apeluri internaţionale în care i se cere să plece de la putere.


Luptătorii opoziţiei libiene încercau astăzi din nou să recucerească portul Brega, unul din punctele-cheie ale industriei petroliere, aflat în estul coastei mediteraneene a Libiei.
Agenţiile de presă relatau că rebelii ar fi pus stăpânire pe unele zone din oraş, dar se confruntă cu tiruri puternice de artilerie ale forţelor guvernamentale.

Între timp aviaţia NATO a lovit un convoi de vehicule militare guvernamentale care se apropiau de forţele rebele venind din afara oraşului, permiţând rebelilor să se regrupeze.

Bătălia pentru Brega este cea mai recentă dintr-un război care pare să fi intrat într-un punct mort după ce mai multe oraşe de pe litoralul libian au fost stăpânite pe rând de rebeli şi de forţele guvernamentale.

La Brega, opoziţia a intrat în oraş de mai multe ori în ultimele săptămâni, dar s-a dovedit incapabilă să apere teritoriul cucerit, iar forţele guvernamentale au recâştigat terenul pierdut.

Pe de altă parte, trupele lui Gaddafi nu par în stare să-şi fructifice avantajul tehnic şi logistic faţă de rebelii prost-echipaţi şi neinstruiţi.

Dacă reuşesc să ocupe şi să păstreze Brega, adversarii regimului ar putea câştiga în sfârşit sume importante din exportul de petrol, folosindu-le pentru a se echipa mai bine.
Obţinerea de arme din străinătate şi continuarea bombardamentelor internaţionale au devenit în ultimele zile obiectivele principale ale opoziţiei, pe plan strategic şi diplomatic.
Ali Suleiman Aujali, un reprezentant al Consiliului Naţional de Tranziţie, s-a aflat ieri la Washington, unde a cerut mai mult sprijin internaţional pentru opoziţia libiană.

“Raidurile aeriene sunt importante”, a spus emisarul opoziţiei, adăugând însă că adversarii regimului au nevoie de instrucţie, de muniţie şi de arme. Aujali a mai spus că opoziţia libiană nu doreşte implicarea coaliţiei internaţionale în lupte terestre, preferând ca pe Gaddafi să-l alunge de la putere propriul popor. “A sosit vremea să scăpăm de acest individ”, a spus Aujali, insistând că luptătorii opoziţiei sunt libieni de rând, inclusiv studenţi şi profesori care s-au săturat de regimul Gaddafi şi au nevoie de sprijin.

Deşi comunitatea internaţională ezită în continuare să furnizeze arme rebelilor, aceştia au salutat măcar victoriile pe frontul diplomatic, inclusiv faptul că ieri Italia a devenit după Franţa şi Qatar a treia ţară care recunoaşte opoziţia drept reprezentantă legitimă a Libiei.

Regimul Gaddafi continuă însă să sfideze coaliţia internaţională. La Tripoli, un purtător de cuvânt guvernamental a spus că liderul libian nu va pleca de la putere, dar este dispus să se gândească la organizarea de alegeri şi la eventuale schimbări în sistemul politic al ţării. Purtătorul de cuvânt Mussa Ibrahim a mai spus că regimul nu va accepta condiţii impuse din străinătate.

Ibrahim a spus că Gaddafi are o însemnătate simbolică pentru poporul libian – iar asta ar fi mai important decât felul cum este guvernată ţara. “Ce fel de sistem politic vrem, asta se poate negocia”, a spus Ibrahim, sugerând că plecarea lui Gaddafi nu se negociază.

Între timp fiul cel mare al lui Gaddafi, Saif al-Islam, a spus într-un interviu la BBC că fostul ministru de externe libian care a fugit la Londra, Mussa Kussa, ar fi “presat” de britanici să facă declaraţii împotriva liderului de la Tripoli. Saif al-Islam a spus astăzi că Mussa Kussa a plecat din ţară cu voia regimului din motive de sănătate şi nu a trădat Libia.

Mussa Kussa a ajuns la Londra prin Tunisia miercurea trecută, iar de atunci nu a apărut în public, urmând să fie chestionat de procurorii scoţieni în legătură cu atentatul libian asupra avionului de pasageri american prăbuşit în 1988 la Lockerbie.
XS
SM
MD
LG