Linkuri accesibilitate

Doi ani după evenimentele din aprilie 2009


„O rată uluitoare a criminalităţiiî în Moldova” (Timpul)


Tema centrală a ziarelor de astăzi este doi ani de la 7 aprilie. „În loc să numărăm succesele justiţiei în dosarele legate de acest eveniment, îi numărăm doar eşecurile”, scrie „Jurnal de Chişinău”. Ziarul mai publică o listă a „torţionarilor” care în loc să fie demişi, au fost promovaţi în grade şi funcţii. „Adevărul” ne aminteşte însă că au existat şi poliţişti care au îndurat atunci ploaia de pietre, iar aceştia s-ar plânge că nu au încăput în planurile autorităţilor de susţinere a victimelor.

Cele mai multe dintre editorialele don ziarele de astăzi sunt dedicate totuşi temei alegerilor şi candidaţilor anunţaţi sau nu de partide. Nicolae Negru scrie în „Jurnal de Chişinău” că, exceptîndu-l pe Filat, niciun peledemist nu-l poate bate pe actualul candidat al PL. De aceea, potrivit lui Negru, „premierul Filat se poate face de râs dacă va merge pe urmele lui Voronin, crezând că, printr-un transfer de imagine, poate asigura victoria unei „mănuși” în capitală, aluzie la candidatul PCRM de altă dată Iordan.

Igor Caşu care semnează un editorial în „Adevărul” crede că candidatul comuniştilor, Igor Dodon, are şanse foarte mici să devină vreodată lider al comuniştilor. Un argument ar fi că el nu este partinic prin excelenţă, iar altul - că foarte rar se întâmplă ca tehnocraţii să dicteze jocul în marea politică.
Dodon încearcă să o facă pe ideologul, mai scrie Caşu, dar lui îi stă mult mai bine să vorbească despre economie şi finanţe, mai crede autorul.

Publicaţia „Nezavisimaia Moldova” publică două articole în care este vizat, în tonalităţi critice, ambasadorul SUA în Republica Moldova Asif Chaudhry. „…Ce treabă are ambasadorul american extraordinar şi plenipotenţiar faţă de reforma Ministerului nostru de Interne. Sau noi am ajuns deja cu totul sub jurisdicţia SUA?”, se întreabă, între altele, autorul unui articol. Iar alt articol este întitulat: „Noul preşedinte al Republicii Moldova este ambasadorul SUA Asif Chaudhry?”. Este pentru prima dată când această publicaţie, despre care se consideră că este controlată editorial de PCRM, critică atât de făţiş prestaţia diplomaţiei americane la Chişinău.

„Republica Moldova se confruntă cu o rată uluitoare a criminalităţii”, scrie cotidianul „Timpul”. Editorialistului Constantin Tănase i se pare „straniu faptul că valul de crime a coincis cu aşa-zisele reorganizări şi reformări de la Interne. „Se creează impresia că pe cei trei lideri ai Alianţei din vârful piramidei nici vânt rece nu-i ajunge, în legătură cu aceste crime, este un alt gând al editorialistului legat de această problemă.
XS
SM
MD
LG