Linkuri accesibilitate

Bucureștiul își propune să simplifice sistemul de taxe


În ultimii 5 ani situatia fiscală din România s-a înrăutățit. Procedurile sunt complicate, iar impredictibilitatea fiscală îi sperie pe investitori.


In scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, Guvernul Romaniei
precizeaza ca in cazul redresarii economice va lua in considerare o reducere treptata a contributiilor sociale. Executivul roman se mai angajeaza sa limiteze modificarile aduse la sistemul de impozitare pentru “a garanta previzibilitatea si stabilitatea” si sa instituie un mecanism simplificat de impozitare pentru contribuabilii mici.

Tot din scrisoarea de intentie catre FMI, in care autoritatile romane promit un deficit bugetar de 4,4 la suta din Produsul intern Brut, mai rezulta ca Romania are nevoie de sprijinul Bancii Mondiale si al Fondului Monetar Internațional pentru reformarea sistemului de taxe si impozite.

Acest obiectiv nu apare intimplator in planurile autoritatilor romane, ci are la baza un studiu facut de Pricewaterhouse Coopers si Banca Mondiala, care arata ca in ultimii cinci ani situatia fiscala din tara s-a inrautatit. Altfel spus taxele si impozitele se platesc greu in Romania, procedurile sint complicate, dureaza prea mult, iar impredictibilitatea fiscala ii sperie pe investitori. Ultimul raport arata ca din acest punct de vedere Romania se afla pe locul 151 din 183 de economii analizate, in regres fata de anul precedent.

In Romania exista asadar cel putin doua probleme majore: birocratia greoaie si schimbarea regulilor in timpul jocului. In plus, potrivit socotelilor facute de expertii Bancii Mondiale in Romania exista un numar de 113 taxe platibile in cursul unui an. Din aceste 84 sint legate de contributii sociale si nu exista un sistem electronic functional de plati. Prin comparatie, in vreme ce oamenii de afaceri din Romania sint obligati sa faca fata celor 113 plati de taxe si impozite, in Suedia au de-a face doar cu doua.

Un alt clasament defavorabil Romaniei este cel referitor la usurinta cu care o companie isi plateste taxele, iar in Uniunea Europeana, Romania ocupa ultimul loc, potrivit acestui criteriu.

Romania isi propune deci, cu sprijinul Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale sa evadeze din hatisul birocratic, atit pentru binele cetatenilor, cit si pentru incurajarea investitorilor.
XS
SM
MD
LG