Linkuri accesibilitate

Nazarbaev - încă 5 ani la cîrma Kazahstanului


Nursultan Nazarbaev
Nursultan Nazarbaev

Prezența la urne de 90% duce la concluzia că asupra alegătorilor din întreaga țară s-au exercitat presiuni să ia parte la scrutinul prezidențial anticipat.


În Kazahstan, Nursultan Nazarbaev a obţinut încă un mandat de 5 ani la alegerile prezidenţiale de duminică. Liderul kazah care conduce ţara de 20 de ani a obţinut peste 95 la sută din voturi la un scrutin despre care observatorii OSCE au spus că a fost însoţit de încălcări.

Urnele de vot s-au deschis duminică dimineaţa în Kazahstan în acordurile imnului naţional, la compunerea căruia a contribuit Nursultan Nazarbaev însuşi. La închiderea urnelor, liderul autoritar care conduce Kazahstanul de două decenii obţinuse 95,5 la sută din voturi, în urma unei prezenţe la urne de 90 la sută.

Nazarbaev a avut trei contracandidaţi, decorativi, toţi trei pronunţându-se în campanie pentru realegerea celui supranumit liderul naţiunii. Unul dintre candidaţi a recunoscut chiar că a votat pentru Nazarbaev.

Câteva formaţiuni ale opoziţiei au încercat, dar nu au reuşit să-şi înregistreze candidaţii. Aşa încât au chemat la boicotarea scrutinului, organizat cu un an şi jumătate înainte de termen. Când îşi va încheia noul mandat, Nazarbaev va avea 75 de ani.

În declaraţiile făcute în ziua alegrilor, el le-a promis concetăţenilor stabilitate politică, prietenie între naţiunile conlocuitoare şi prosperitate. La ieşirea de la secţia de vot, Nursultan Nazarbaev s-a arătat convins că alegătorii se vor pronunţa pentru unitate şi pentru aplicarea politicilor anunţate de el înainte de alegeri, pe scurt pentru programe inovatoare în industrie şi de modernizare socială gândite spre binele cetăţeanului.

Observatorii electorali trimişi de OSCE, organizaţie pe care Kazahstanul a condus-o prin rotaţie anul trecut, au criticat alegerile de duminică. Ele au scos la iveală aceleaşi probleme ca în trecut, iar promisiunile de democratizare a procesului electoral încă nu s-au materializat.

Coordonatorul misiunii de monitorizare a OSCE, Tonino Picula a spus că legislaţia despre libertatea de întrunire şi de expresie mai conţine încă neajunsuri pe care autorităţile din Kazahstan nu le-au înlăturat în ciuda angajamentelor asumate.

Misiunea observatorilor OSCE s-a arătat surprinsă de prezenţa la urne deosebit de ridicată. Şeful observatorilor, Daan Everts a spus că misiunea OSCE a primit relatări din întreaga ţară despre presiuni exercitate asupra alegătorilor să participle la votare.

Observatorii trimişi de CSI au spus, pe de altă parte, că alegerile au fost democratice, bine organizate şi că au decurs într-o atmosferă liberă. Organizaţia Conferinţei Islamice, a cărei preşedinţie va fi preluată de Kazahstan anul acesta, a spus şi ea că echipele de monitorizare n-au descoperit vreo încălcare, că alegerile au decurs în mod “liber, transparent, disciplinat şi liniştit”.

Şi cu un final cunoscut dinainte. Pentru cei care speră în schimbare în Kazahstan săptămânile care urmează scrutinului se pot dovedi mai interesante decât alegerile în sine. Liderul kazah a promis să remanieze guvernul iar mulţi prezic că la vară vor avea loc alegri parlamentare anticipate, când pentru prima dată după 2004, opoziţia ar putea fi lăsată să participe şi să obţină locuri în Parlament.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG