Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru privatizarea sectorului energetic din România


Mark Gitenstein
Mark Gitenstein

Ambasadorul american la București Mark Gitenstein îndeamnă guvernul să urmeze exemplul Poloniei și să listeze societăți de stat.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti a vorbit astazi despre importanta investitorilor individuali in dezvoltarea economica, incercind in acest fel sa convinga guvernul roman ca privatizarea companiilor energetice ar fi mult mai eficienta decit reorganizarea lor. “Este ca si cum ai rearanja sezlongurile pe Titanic”, le-a explicat Mark Gitenstein liderilor romani, pentru care a avut si alte reprosuri.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein a tinut astazi un discurs destul de dur despre realitatile romanilor, despre cum ar trebui sa functioneze statul si cum ar trebui lasata piata sa fie mai libera. In plin scandal Wikileaks, in care telegramele secrete ale ambasadei americane din Romania trimise in ultimii sapte ani la Washington apar zilnic in presa autohtona, Mark Gitenstein incearca o strategie prin care demonstreaza ca temele de interes din discutiile private se suprapun peste agenda publica.

Ambasadorul Statelor Unite in Romania a mentionat in discursul tinut in aceasta dimineata la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori masurile dure luate de guvernul roman, inclusiv cele legislative, dar a subliniat ca reformele sociale care au dus la schimbarea legilor salarizarii, pensiilor, a Codului Muncii, precum si a legislatiei anticoruptie nu sint deajuns. Aceste lucruri nu sint suficiente pentru ca ele sint facute pentru a multumi birocratia de la Bruxelles, nu pentru romani, crede ambasadorul american la Bucuresti. “Este mult mai important si durabil” le-a spus Mark Gitenstein guvernantilor romani “ sa le oferiti romanilor obisnuiti putere pentru a asigura transparenta, pevizibilitate si pentru a elimina coruptia”. Diplomatul american vorbeste defapt despre, traditia formelor fara fond in politica romaneasca, de aceea a subliniat ca hotarirea de a face reforme trebuie sa vina din interiorul tarii, nu dinafara.

De pilda, a exemplificat Gitenstein, acest lucru poate fi demonstrat foare bine prin privatizarea sectorului energetic prin utilizarea “celor mai inalte standarde corporatiste”. Ambasadorul Statelor Unite a declarat chiar ca ar vrea sa cumpere actiuni la companiile energetice din Romania, dupa ce-i expira mandatul, fiindca pina atunci nu-i permite legea. Diplomatul american i-a sfatuit fara ocol pe cei care conduc Romania sa listeze pe bursa companiile energetice, nu sa le reorganizeze, asa cum vrea guvernul prin comasarea principalilor producatori de electricitate si carbune in doua societati nationale. “Este ca si cum ai rearanja sezlongurile de pe Titanic”, le-a spus
Mark Gitenstein liderilor romani, in incercarea de a-i convinge sa urmeze exemplul polonez. Polonia a listat mai multe societati de stat si a atras finantari de la investitori, reusind astfel sa fie singura tara din Uniunea Europeana care a avut crestere economica in 2009. Diplomatul american le-a explicat decidentilor romani ca Statelor Unite le-a luat 100 de ani sa inteleaga lucrurile pe care el le sugeraza acum romanilor. Importanta micilor investitori este esentiala pentru dezvoltarea democratica si economica a tarii, mai spune ambasadorul Statelor Unite exemplificind din nou cu Polonia: acolo exista un milion si jumatate de mici investitori, in timp ce in Romania sint doar zece mii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG